TLife | The female side of life

Σπιτική θρεψίνη (σταφιδίνη)

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πρόκειται για μια ιδέα παλιά, παραδοσιακή που όμως προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά. Μια φέτα ψωμί αλειμμένη με σταφιδίνη σε μορφή κρέμας, τη θρυλική θρεψίνη, ήταν το καθιερωμένο κολατσιό των περισσότερων παιδών στην Ελλάδα μέχρι και τη δεκαετία του ’60. Μια ενδιαφέρουσα ιδέα για τονωντικό πρωινό. Η σπιτική σταφιδίνη μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και τη ζάχαρη… δοκίμασέ τη πριν τη χρησιμοποιήσεις για να ξέρεις πόσο γλυκιά είναι.

Εύκολη 50 Λέπτα 4+μερίδες

Συστατικά

  • 2 φλιτζάνια ξηρές μαύρες σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κ.σ. στάχτη
  • ΣΗΜΕΙΩΣΕ: Η αναλογία είναι 1 (νερό) προς 2(σταφίδες)

Τρόπος μαγειρέματος

  • 1

    Αφήνουμε στις σταφίδες 48 ώρες στο νερό, να φουσκώσουν.

  • 2

    Μαζί με το νερό τις περνάμε στο μπλέντερ.

  • 3

    Σουρώνουμε το  υγρό με ένα τουλπάνι 2-3 φορές, πιέζοντας  δυνατά με τα χέρια μας.

  • 4

    Μαζεύουμε το υγρό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε 1 κ. σ. στάχτη.

  • 5

    Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για 2 ώρες, να κατασταλάξει η στάχτη.

  • 6

    Αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί και σουρώνουμε ξανά με το τουλπάνι.

  • 7

    Βάζουμε το υγρό στη φωτιά και μετά από 1-2 βράσεις χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει.

  • 8

    Αποθηκεύουμε το σιρόπι σε ένα καθαρό βάζο. Καλό είναι να το κλείσεις όπως τις μαρμελάδες

  • Βάλε τα βαζάκια για 10 λεπτά σε φούρνο στους 80oC! Γέμισε μέχρι το χείλος, κλείσε το καπάκι και αναποδογύρισε επάνω σε πετσέτα. Φύλαξε στο ντουλάπι

    Πείτε μας...

    Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
    λέγεται ΤL!fe...