Παγωτό: Το έχουμε παρεξηγήσει!

Κι όμως το παγωτό είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε διατροφική αξία! Τι δεν γνωρίζουμε για την αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά των παιδιών;

Η Αθηνά Κάτσικα, Διαιτολόγος Διατροφολόγος εξηγεί:
Παρεξηγημένο όσο κανένα άλλο τρόφιμο με τόσο πλούσια διατροφική αξία, το παγωτό έχει κατηγορηθεί από την υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα ως επιβλαβές για την υγεία, υπαίτιο για το κοινό κρυολόγημα και παχυντικό. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε από τα παραπάνω. Το παγωτό έχει χειρότερη εικόνα από αυτήν που του αξίζει. Συγκρινόμενο με την πίτσα και τα χάμπουργκερ, η περιεκτικότητά του σε λιπαρά και σε θερμίδες είναι γενικά λιγότερη από το μισό. Ένα απλό παγωτό ξυλάκι έχει μόλις 150 θερμίδες, ενώ ακόμα και το πιο πλούσιο παγωτό σε γεύσεις και σιρόπια είναι γενικά λιγότερο θερμιδοφόρο από μια πάστα ζαχαροπλαστείου.

Θρεπτικό και βιταμινούχο
Από διατροφικής πλευράς, το παγωτό είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών, γιατί περιέχει υδατάνθρακες, λιπαρές ύλες, βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Σαν γαλακτοκομικό προϊόν, προσφέρει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5 και C, ενώ όταν καταναλώνουμε παγωτό βανίλια, αυτό μας προσφέρει σχεδόν την ίδια ποσότητα ασβεστίου που μας προσφέρει και η αντίστοιχη ποσότητα γάλακτος. Επιπλέον, δεν χρειάζεται συντηρητικά για να διατηρηθεί, αφού συντηρείται μόνο στην κατάψυξη.
Τα συστατικά
Το βασικό συστατικό του παγωτού είναι το γάλα. Αυτό μπορεί να είναι πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο, νωπό, σε σκόνη ή συμπυκνωμένο. Άλλα συστατικά του παγωτού είναι τα αβγά, η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη, τα γλυκαντικά και το βούτυρο. Επίσης, για τη διαμόρφωση της ρευστότητάς του χρησιμοποιούνται σταθεροποιητές και γαλακτοματοποιητές. Τέλος, προστίθενται χρώματα, σιρόπι, χυμοί φρούτων ή ξηροί καρποί που συντελούν στη βελτίωση της γεύσης, αλλά και της εμφάνισης του παγωτού.

Το παγωτό αποτελεί τροφή πλούσια σε φώσφορο, μαγνήσιο, λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, Ε), βιταμίνη C και βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και Β12 και πρωτεΐνες γάλακτος, όπως η καζεΐνη, και υδατάνθρακες, όπως η λακτόζη του γάλακτος. Το παγωτό περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) που έχει προστατευτική δράση για χρόνιες παθήσεις.

Οι θερμίδες
Η θερμιδική αξία του παγωτού κυμαίνεται μεταξύ 80 και 300 θερμίδων τα 100 γρ. ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Αν σκεφτεί κανείς πως άλλα εδέσματα, όπως το κρουασάν ή τα μπισκότα, έχουν σχεδόν διπλάσιες θερμίδες ανά 100 γρ., τότε σίγουρα το παγωτό δεν αποτελεί την πλέον υψηλοθερμιδική επιλογή. Σε ποσότητα 2 μερίδων των 100-120 γρ. σε εβδομαδιαία βάση, η κατανάλωση παγωτού είναι ασφαλής για τη διατήρηση του βάρους, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής.

Η γρανίτα
Το παγωτό γρανίτα αποδίδει τις ίδιες θερμίδες με το παγωτό τύπου light δηλαδή τα 100gr περίπου 100kcal. Έτσι το παγωτό γρανίτα όπως και το τύπου light στερείται λίπους ενώ το παγωτό κρέμα μπορεί να περιέχει 10-25% λίπος. Η γρανίτα περιέχει ασβέστιο σε ποσοστό 25 φορές μικρότερο αλλά υψηλότερο ποσό ασκορβικού οξέος επειδή περιέχει χυμούς φρούτων. Επίσης, η γρανίτα δεν περιέχει σχεδόν καθόλου νάτριο (1.3mgr/100gr) ενώ τα 100gr γάλατος όπως και παγωτού έχουν 60mgr.
Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν λέμε όχι στο παγωτό, διότι αποτελεί τροφή με πλούσια θρεπτική αξία. Προτείνουμε όμως να καταναλώνεται με μέτρο γιατί η υπερβολική κατανάλωση θα συντελέσει στην αύξηση βάρους κυρίως λόγω της ζάχαρης που περιέχει.
Τι να προσέξεις
– Ποτέ μην αγοράζεις στο παιδί σου παγωτό το οποίο έχει λιώσει και επαναψυχθεί. Αυτό θα το καταλάβεις όταν το σχήμα του παγωτού μέσα στη συσκευασία δεν είναι αυτό που γνωρίζεις, αλλά παραμορφωμένο. Επιπλέον, παγωτά που εμφανίζουν κρυστάλλους, υποδηλώνουν ότι έχουν επαναψυχθεί.
– Μην ξεχνάς ότι το παγωτό διατηρείται πάντα στην κατάψυξη.
– Προτίμησε ένα παγωτό από οποιοδήποτε άλλο σνακ ή γλυκό για το κολατσιό του παιδιού. Μην ξεχνάς ότι περιέχει τις πολύτιμες ουσίες του γάλακτος και των ξηρών καρπών, αν επιλέξεις παγωτό αυτού του τύπου, με πολύ λιγότερες θερμίδες από ένα γλυκό.
– Απόφυγε την αγορά παγωτών από πλανόδιους καθώς δεν μπορείς να γνωρίζεις κάτω από ποιες συνθήκες παρασκευάστηκαν. Καλό είναι να επιλέγεις παγωτά γνωστών εταιρειών που προσφέρουν τη σιγουριά ενός μεγάλου ονόματος, την εμπειρία χρόνων και την εγγύηση της τελευταίας τεχνολογίας τους.

Read More

And More