Πως να διαλέξει το σωστό επάγγελμα;

Πόσο σημαντικός είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός; Τι πρέπει να κάνει ο γονιός αν διαφωνεί με την επαγγελματική επιλογή του παιδιού του;

“Στις μέρες μας το εκπαιδευτικό σύστημα είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε τα παιδιά να πρέπει από πολύ μικρή ηλικία, γύρω στα 16, να γνωρίζουν και να αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα πάρουν και τι επιθυμούν να σπουδάσουν. Οι έφηβοι βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία του να μάθουν τον εαυτό τους και οι αποφάσεις που τους ζητούνται να πάρουν για το μέλλον τους είναι πάρα πολύ δύσκολες αλλά και πιεστικές.

Σε αυτή την ηλικία είναι σχεδόν αδύνατον να γνωρίζουν τα παιδιά με σιγουριά το επάγγελμα που θα θέλουν να ακολουθήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους. Ως αποτέλεσμα έχουμε χιλιάδες απόφοιτους Πανεπιστήμιου και άλλων σχολών που δεν εξασκούν την επιστήμη ή την τέχνη που σπούδασαν”, λέει η Ανδρομάχη Χιωτίνη, Εργασιακή Ψυχολόγος.
Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός;
“Ο επαγγελματικός προσανατολισμός βοηθάει τα παιδιά από την Γ’ Γυμνασίου να ανακαλύψουν την κλίση τους και τους απαλλάσσει από το άγχος της “τυφλής” επιλογής. Ειδικά διαμορφωμένα τεστ που απαντά ο μαθητής περιγράφουν τι είδους επαγγέλματα θα τον ενδιέφεραν και θα του άρεσαν να εξασκήσει, και σε ποιες σχολές του ταιριάζει να σπουδάσει”, εξηγεί η Ψυχολόγος.
Ένα από τα καλύτερα και πιο διαδεδομένα τεστ διαμορφώθηκε από τον Αμερικανό Ψυχολόγο J.L. Holland που διαχωρίζει το εργασιακό περιβάλλον αλλά και την προσωπικότητα του ατόμου σε 6 κατηγορίες. Έτσι το παιδί μπορεί να μάθει σε ποια κατηγορία ανήκει και σε ποιο εργασιακό περιβάλλον του ταιριάζει να δουλέψει.
Οι τομείς είναι οι εξής:
– Ερευνητικός: π.χ. επιστήμες ζωής/ βιολογικές, επιστήμες υγείας, φυσικές επιστήμες, μαθηματικών, μηχανολογίας, κοινωνικές /ανθρωπιστικές, οικονομίας
– Καλλιτεχνικός: π.χ. εφαρμοσμένων τεχνών, καλλών τεχνών, επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης
– Κοινωνικός: π.χ. επιστήμες εκπαίδευσης /αγωγής, νομικές /πολιτικές επιστήμες, υπηρεσίες τουρισμού υπηρεσίες πρόνοιας, δημόσιες σχέσεις /εμπόριο
– Πρακτικός: π.χ. επιστήμες κατασκευών-τεχνολογίας, επιστήμες μηχανολογίας, επιστήμες υπολογιστών, μαθηματικών, φυσικής αγωγής-αθλητισμού, ναυτιλίας, γλωσσολογίας
– Επιχειρηματικός: π.χ. επιστήμες οικονομίας και διοικήσεις, νομικές και πολιτικές επιστήμες, εμπόριο, δημόσιες σχέσεις
– Συμβατικός: π.χ. στρατιωτικές/ αστυνομικές/ πυροσβεστικές σχολές, επιστήμες οικονομίας και διοίκησης, γραμματειακές σπουδές, μισθωτές εργασίες
Ο Επαγγελματικός προσανατολισμός παρέχεται από εργασιακούς ψυχολόγους, επαγγελματικούς συμβούλους και ειδικευμένους παιδοψυχολόγους. Σε συνδυασμό με ψυχομετρικά τεστ μπορεί να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ικανότητες του παιδιού και τον κλάδο που θα μπορούσε να ακολουθήσει με ευχαρίστηση και επιτυχία.
Τι πρέπει να κάνει ο γονιός;
Ο ρόλος του γονιού σε αυτή την δύσκολη και αγχώδη περίοδο της ζωής του παιδιού πρέπει να είναι υποστηρικτικός. Το παιδί έχει ήδη πάρει από τους γονείς όλα τα εφόδια και ερεθίσματα που θα του χρησιμεύσουν για την επιλογή του οπότε ο γονιός τώρα πρέπει να εμπιστευτεί την κρίση του παιδιού του.
Κι όταν η επιλογή του παιδιού δεν συμφωνεί με τη θέληση των γονιών;
Στην περίπτωση που το παιδί σας θέλει να σπουδάσει ή να εργαστεί σε έναν τομέα που εσείς δεν εγκρίνετε, συζητήστε μαζί του τους ενδοιασμούς σας με επιχειρήματα. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά συνηθίζουν να έρχονται σε αντιπαράθεση με τους γονείς. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είναι μετά από μια ήρεμη συζήτηση κι αφού θα έχουν ειπωθεί τα επιχειρήματα και από τις δυο πλευρές να μην πιέσετε άλλο το παιδί ακόμα και αν δεν συμφωνεί μαζί σας. Θα έχει ακούσει όμως την άποψη σας ακόμα και αν στην αρχή αντιδράσει και θα την λάβει υπ’ όψιν του όταν είναι έτοιμο. Αν δείτε ότι το παιδί σας επιμένει στην απόφασή του τότε θα πρέπει να το εμπιστευτείτε γιατί ξέρει καλύτερα τι του αρέσει και με τι θα είναι ευτυχισμένο.
Οι γονείς συχνά θέλουν το παιδί τους να ακολουθήσει το επάγγελμα που αυτοί επιλέγουν με γνώμονα είτε το κοινωνικό status είτε την οικονομική αποκατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν πως αυτό δεν είναι το σωστό κριτήριο για να αποφασίζει κάποιος για το μέλλον του, ακόμα και στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Το επάγγελμα είναι κάτι που το παιδί θα το ακολουθήσει για μια ζωή και αυτή η επιλογή πρέπει να γίνει με γνώμονα το τι του αρέσει και που έχει κλίση, όχι με το πώς θα βγάλει πολλά χρήματα ή με το τι δουλειά κάνουν οι γονείς του. Αν το παιδί πραγματικά αγαπά το επάγγελμα που θα διαλέξει τότε θα κοπιάσει ακόμα περισσότερο για να μπορέσει να έχει και την επιθυμητή οικονομική αποκατάσταση.

Read More

And More