Παιδική παχυσαρκία

Ένα καλό παιδί πρέπει να τρώει όλο το φαγητό του, ήταν ο “παραδοσιακός” κανόνας. Σήμερα, ένα καλό παιδί πρέπει να τρώει το σωστό φαγητό του. Οι κακές διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού μπορεί να το φέρουν αντιμέτωπο στην ενήλικη ζωή του με ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Η κατάχρηση λιπαρών, σακχάρων, ζωικών πρωτεϊνών και βιομηχανοποιημένων τροφίμων καθιστούν τη διατροφή παιδιών ανθυγιεινή και με πλεονάζουσα θερμιδική αξία.

Που οφείλεται;

Τα παιδιά που έχουν γονείς υπέρβαρους αυξάνουν τον κίνδυνο να οδηγηθούν και τα ίδια στην παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς αποτελούν το σημαντικότερο πρότυπο προς μίμηση ιδίως για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας και αποτελούν τους κύριους υπεύθυνους για το είδος και την ποσότητα της τροφής που τους παρέχεται.

Ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών περνάει πολλές ώρες μόνο του στο σπίτι με αποτέλεσμα η ποσότητα και ποιότητα της τροφής που καταναλώνουν να μην ελέγχεται από τους γονείς. Το πρωινό συχνά παραλείπεται και τα γεύματα είναι ακατάστατα.

Σε πολλές οικογένειες τα παιδιά καταναλώνουν μερίδες ενηλίκων από την ηλικία των 5 ετών! Οι γονείς συχνά αδιαφορούν για τις διατροφικές συνήθειες του υπέρβαρου παιδιού ιδίως όταν στην οικογένεια υπάρχει και παιδί με υγιές σωματικό βάρος. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής οδηγούν σε συχνότερη κατανάλωση “έτοιμου φαγητού” λόγω έλλειψης χρόνου.

Τα παιδιά διαθέτουν συχνότερα χρήματα για να αγοράσουν “ακατάλληλα” τρόφιμα απέξω. Οι γονείς και το σχολείο δεν ενημερώνουν τα παιδιά για θέματα διατροφής.

Τι να προσέξεις;

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδος, Ιωάννης Σούπιος επισημαίνει: “Στις περιπτώσεις παχύσαρκων παιδιών που συστήνεται υποθερμιδική δίαιτα, αυτή θα πρέπει να είναι διατροφικά πλήρης, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για αύξηση της φυσικής δραστηριότητες των παιδιών αυτών”.

“Επειδή όμως οι διατροφικές ανάγκες σε αυτές τις ηλικίες είναι αποφασιστικής και καθοριστικής σημασίας για τη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη συνήθως είναι προτιμότερο να βρεθούν τρόποι αύξησης της φυσικής δραστηριότητας παρά να γίνει μείωση στην ποσότητα του φαγητού. Αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι σωστός προγραμματισμός και σχεδιασμός των γευμάτων που θα περιλαμβάνουν στο σύνολο της ημέρας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την αρμονική ανάπτυξη του παιδιού ή του εφήβου” συνεχίζει ο κ.Σουπιός.

“Ο σχεδιασμός του διαιτολογίου θα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή από Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και όχι από διάφορους αυτοαποκαλούμενους ειδικούς σε θέματα Διατροφής. Η εφαρμογή μη εξειδικευμένων διαιτολογίων και οι αυστηρά υποθερμιδικές δίαιτες πολύ συχνά προκαλούν προβλήματα όπως μειωμένη ανάπτυξη πολλών παιδιών, έντονες μαθησιακές δυσκολίες, αδυναμία συγκέντρωσης, αναιμία, διακοπή της περιόδου πολλών εφήβων κοριτσιών και το χειρότερο όλων ένταξη κάθε παιδιού ή εφήβου σε ένα φαύλο κύκλο επαναλαμβανόμενης δίαιτας και βουλιμικών κρίσεων. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει όλη η οικογένεια σωστές διατροφικές συνήθειες.”

Πως θα καταλάβεις ότι υπάρχει πρόβλημα

Για την εκτίμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους χρησιμοποιείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος, ο οποίος κατανέμεται σε εκατοστιαίες θέσεις ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Αν ο ΔΜΣ είναι μέχρι την 80η εκατοστιαία θέση, το βάρος θεωρείται φυσιολογικό. Αν είναι μεγαλύτερος από την 95η θέση, το παιδί θεωρείται υπέρβαρο.

Ηλικία
σε έτη
50η εκ. Θέση
Αγόρι
50η εκ. Θέση
Κορίτσι
80η εκ. Θέση
Αγόρι
80η εκ.
Θέση
Κορίτσι
95η εκ.
Θέση
Αγόρι
95η εκ.
Θέση
Κορίτσι
2
17,2
17,4
18,4
18
20,1
20,1
3
15,8
16,9
17,9
17,6
19,6
19,4
4
15,6
16,6
17,6
17,3
19,3
19,1
5
15,3
16,6
17,4
17,1
19,3
19,2
6
15,3
16,7
17,6
17,3
19,8
19,7
7
15,5
16,9
17,9
17,8
20,6
20,5
8
15,7
17,4
18,4
18,3
21,6
21,6
9
15,9
17,8
19,1
19,1
22,8
22,8
10
16,3
18,3
19,8
19,9
24
24,1
11
16,8
19
20,6
20,7
25,1
25,4
12
17,3
19,7
21,2
21,7
26
26,7
13
17,9
20,4
21,9
22,6
26,8
27,8
14
18,4
21,2
22,6
23,3
27,6
28,6
15
19
21,7
23,3
23,9
28,3
29,1
16
19,6
22,1
23,9
24,4
28,9
29,4
17
20,2
22,4
24,5
24,7
29,4
29,7
18
20,8
22,8
25
25
30
30

Read More

And More