Με το μπαμπά στον τοκετό;

Η ώρα πλησιάζει. Το μωρό έρχεται και το δίλημμα για τον μπαμπά παραμένει. Να παρευρεθεί ή όχι στον τοκετό; Θα αντέξει;

Μπορεί να θέλει αλλά να αισθάνεται πως δεν θα ανταπεξέλθει, μπορεί να μη θέλει και να μην το διαπραγματεύεται καν. Ωστόσο, εκτός από την επιθυμία του πατέρ,, η παρουσία του ή όχι στη γέννηση του παιδιού εξαρτάται από τον κανονισμό του μαιευτηρίου και την κατάσταση της εγκύου.
Αν το επιτρέπουν οι συνθήκες κι αν μπορεί να επιδείξει την απαραίτητη ψυχραιμία είναι μια εμπειρία που σίγουρα θα του μείνει αξέχαστη και θα σας φέρει πιο κοντά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να νιώσει ένας πατέρας οικειότητα με το παιδί του. Σύμφωνα με έρευνες, οι μπαμπάδες που παρευρέθηκαν στον τοκετό ξέρουν να ανταποκριθούν σωστά στο κάλεσμά του και να αντιληφθούν με ακρίβεια τις διαθέσεις του.
Αν ωστόσο, φοβάται ή αμφιταλαντεύεται, μην τον πιέσεις όσο κι αν θεωρείς πως η φυσική του παρουσία θα βοηθήσει. Άφησέ τον να αποφασίσει αν πραγματικά έχει το κουράγιο να συμμετέχει.
Το ιδανικό είναι αυτό να αποφασιστεί κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης για να αποφευχθεί η παραπάνω φόρτιση του κλίματος λίγες ώρες πριν τον ερχομό του παιδιού.
Μην ξεχνάς πως ένας άντρας σε κατάσταση πανικού είναι σίγουρα το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι εκείνη την ώρα…
Τι πρέπει να κάνει
Όσο εσύ πονάς εκείνος αρχικά πρέπει να ξεπεράσει έστω και επιφανειακά το σοκ και το στρες και να προσπαθήσει να φανεί αποτελεσματικός φροντίζοντας για τις λεπτομέρειες που θα ανακουφίσουν εσένα και παράλληλα θα τον κάνουν να νιώσει έστω και λίγο χρήσιμος.
Στην αίθουσα των ωδίνων μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις μια βολικότερη θέση στο κρεβάτι ή να σου αποσπάσει την προσοχή κατά την επισκληρίδιο. Επίσης, ένα ποτήρι νερό ή ακόμα και το γεγονός ότι σου κρατάει το χέρι μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο αγχολυτικά από ό, τι φαντάζεσαι.

Επιστρατεύοντας το χιούμορ του μπορεί να καταφέρει να εκτονώσεις λίγη από την ένταση και να σε κάνει έστω και προς στιγμήν να ξεχάσεις τον πόνο.

Στην αίθουσα τοκετών μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις το ρυθμό στις απαραίτητες ανάσες, να συγκεντρωθείς και να εστιάσεις στις κινήσεις.

Μπορεί να κόψει μετά από συνεννόηση με το γιατρό τον ομφάλιο λώρο, γεγονός που θα τον κάνει να νιώσει μοναδικός και συγκινημένος. Η στιγμή θα του μείνει αξέχαστη.
Είναι μια πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία, σύμφωνα με μπαμπάδες που το “τόλμησαν”. Δεν το μετανιώνουν και συνήθως δηλώνουν ότι θα το έκαναν ξανά με μεγάλη ευχαρίστηση.
Είναι όμως και πολλές οι περιπτώσεις που η “αντρική” ψυχραιμία τους πρόδωσε. Και ακολούθησαν κωμικοτραγικές στιγμές…

Read More

And More