Πίσω στην κορυφή της σελίδας
25.01.2016 | 17:50
Μαρκέλλα Ρεπανέλη

Μανιτάρια πλευρώτους: Όλα όσα θέλεις να μάθεις! Plus: Νόστιμες συνταγές!

 Μανιτάρια πλευρώτους: Όλα όσα θέλεις να μάθεις! Plus: Νόστιμες συνταγές!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Τα μανιτάρια είναι μια... θεϊκή τροφή! Μπαίνουν παντού, μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας αν είσαι vegetarian, είναι νηστίσιμα, πεντανόστιμα και υπάρχουν άπειρες συνταγές για να τα φτιάξεις. Σίγουρα θα ξέρεις ότι υπάρχουν πολλά είδη μανιταριών πέρα από τα κλασικά μικρά και στρογγυλεμένα που συνήθως αγοράζεις και πλέον βρίσκεις διάφορα μανιτάρια στα σουπερμάρκετ και στις λαϊκές αγορές. Σήμερα θα σου μιλήσουμε για τα μανιτάρια πλευρώτους, αυτά τα τεράστια λαχταριστά μανιτάρια που ίσως δεν ξέρεις και τόσο πολύ για το πώς να τα μαγειρέψεις ή να τα καθαρίσεις και αυτό σε εμποδίζει από το να τα αγοράσεις και να τα απολαύσεις!

Πώς καθαρίζονται τα πλευρώτους;
Όπως όλα τα μανιτάρια, έτσι και τα πλευρώτους θέλουν πλύσιμο και αφαίρεση του σκληρού τους κοτσανιού. Είτε τα αγοράσεις ένα-ένα είτε σαν συστάδα, αφαίρεσε το σκληρό κάτω μέρος από το “ποδαράκι” τους όπου συνήθως υπάρχουν και χώματα ή άλλα κατάλοιπα. Επειδή τα πλευρώτους είναι ήδη πολύ υγρά μανιτάρια το πλύσιμό τους θα πρέπει να περιοριστεί στο να τα βουτήξεις απλά σε κρύο νερό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα μουλιάσεις. Στέγνωσέ τα πιέζοντάς τα απαλά σε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα για να φύγουν τα νερά.

Πώς μαγειρεύονται;

Τα πλευρώτους μαγειρεύονται όπως όλα τα άλλα είδη μανιταριών, απλώς βγάζουν λίγα περισσότερα υγρά λόγω του μεγέθους τους. Μπορείς να τα ψιλοκόψεις ή να τα “σκίσεις” με το χέρι σε λωρίδες και να τα προσθέσεις σε ομελέτες, ριζότο, μακαρονάδες ή οποιαδήποτε συνταγή σου ζητάει μανιτάρια. Να θυμάσαι πάντα ότι εάν το πιάτο που μαγειρεύεις απαιτεί μεγάλο χρόνο βρασμού πρόσθεσε τα μανιτάρια προς το τέλος του μαγειρέματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, σώταρε τα μανιτάρια σε λίγο βούτυρο ή λάδι και μετά πρόσθεσέ τα σε σάλτσα για μακαρόνια ή στο ριζότο σου ή ρίξε μέσα αυγά και κάνε την πιο νόστιμη ομελέτα!

Πώς τα διατηρώ;
Τα μανιτάρια έχουν την τάση να χάνουν εύκολα την υγρασία τους στο ψυγείο εάν παραμείνουν για παραπάνω από 3-4 μέρες. Εάν θέλεις να τα διατηρήσεις περισσότερο καιρό, σωτάρισέ τα ελαφρά σε βούτυρο και αποθήκευσέ τα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Για να τα διατηρήσεις ωμά για μερικές μέρες, προτίμησε χάρτινη σακούλα και όχι πλαστική για να μη μουχλιάσουν.

Παρακάτω σου έχουμε νόστιμες συνταγές για να μαγειρέψεις τα μανιτάρια σου! Για να δεις την κάθε συνταγή κάνε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία!

Αν θέλεις περισσότερες συνταγές για μανιτάρια κάνε κλικ εδώ!
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10
close button

Κάντε Like: Tlife.gr στο Facebook