Ζήσε σαν Ιταλίδα… στην Αθήνα! 6 κανόνες φαγητού που πρέπει να θυμάσαι πάντα!

Η Ρώμη και η ιστορία. Το Μιλάνο και η μόδα. Η Τοσκάνη και το κρασί. Το Κάπρι και η πολυτέλεια… Οι γεύσεις, ο ρομαντισμός, το στιλ, η φινέτσα, η ζωή! Αν έχεις βρεθεί έστω και μία φορά κάπου στην Ιταλία, σίγουρα την έχεις ερωτευθεί. Την κουβαλάς μέσα σου και την αποζητάς. Την αναζητάς. Θέλεις να γυρίσεις. Κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, θέλεις να βρεις τρόπο να ντυθείς, να νιώσεις, να ζήσεις κι εσύ σαν Ιταλίδα.
Και υπάρχει τρόπος. Believe me…

Βήμα πρώτο, οι χειρονομίες. Οι Ιταλοί είναι πολύ εκφραστικοί. Μιλάνε ακόμα και με τα χέρια τους. Ενθουσιώδεις, κομψοί και παράλληλα μοντέρνοι, κλασικοί και παράλληλα σύγχρονοι. Αν θέλεις μάλιστα να νιώσεις πώς είναι να είσαι Ιταλός, σε συμβουλεύω να πάρεις μια δόση από ιταλική κουλτούρα στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Πατησίων, που είναι το μέρος όπου οι Ιταλοί νιώθουν σαν στο σπίτι τους και καταφεύγουν όποτε θέλουν να “γιατρέψουν” τη νοσταλγία τους με μια καλή ιταλική ταινία ή ένα ντοκιμαντέρ. (Πατησίων 47, Αθήνα, τηλ.: 210 5242646)

/
Βήμα δεύτερο, η μόδα. Όλες έχουμε παρασυρθεί και ερωτευθεί το Made in Italy στιλ. Εκλεπτυσμένο, με ποιότητα στα υφάσματα και τη ραφή, απόλυτα ενημερωμένο και λειτουργικό -ακολουθώντας τις ανάγκες τις καθημερινότητας χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο ύφος και στο καλό γούστο.

Βήμα τρίτο και σημαντικότερο: οι γεύσειςΗ Ιταλία είναι πλημμυρισμένη γεύσεις και αρώματα φαγητού σε κάθε γωνιά της και εσύ οφείλεις να τη γευτείς… σωστά! Αν θέλεις, λοιπόν, να είσαι σωστή Ιταλίδα στο τραπέζι υπάρχουν 6 βασικοί κανόνες που δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ:

1. Ένα ιταλικό γεύμα πρέπει να αποτελείται από τα εξής πιάτα: Ξεκινάς με ένα απεριτίβο για την όρεξη, ακολουθεί το antipasto, δηλαδή τα ορεκτικά, το primo (δηλαδή το πρώτο πιάτο) που είναι πάντα τα “ιερά” για τους Ιταλούς ζυμαρικά, το secondo που είναι κρέας ή ψάρι, το contorno που είναι συνοδευτικό του δεύτερου πιάτου (σαλάτα ή κάτι άλλο), το dolce δηλαδή το γλυκό, τυρί ή φρούτα, ένας καφές ή ένα digestivo, δηλαδή κάτι χωνευτικό όπως η γκράπα ή το λιμοντσέλο.

2. Ο σωστός καφές πίνεται τη σωστή ώρα! Οι Ιταλοί πίνουν έναν εσπρέσο στο τέλος του γεύματος διότι βοηθάει τη χώνεψη. Όχι όμως καπουτσίνο! Πιες έναν ωραίο καπουτσίνο το πρωί, ποτέ μετά το γεύμα ή κατά τη διάρκειά του! Ο καπουτσίνο περιέχει γάλα που καταστρέφει τη γεύση του φαγητού σου.

3. Μην κόβεις ποτέ τα αυγά σου με μαχαίρι! Είτε είναι αυγό μάτι, είτε ομελέτα ή όποια άλλη παρασκευή του αυγού, σε μία χώρα κατεξοχήν καθολική, το αυγό είναι ιερό και δεν είναι σωστό να κόβεται με μαχαίρι.

4. Απόλαυσε το γεύμα σου! Οι Ιταλοί δεν βιάζονται όταν τρώνε. Θέλουν να απολαμβάνουν κάθε τους μπουκιά και αυτό πρέπει να κάνεις και εσύ! Η Ιταλία είναι σαν τον έρωτα: περνάει από το στομάχι και θα το καταλάβεις αν απολαύσεις το γεύμα σου στο πρώτο ιταλικό εστιατόριο της πόλης, το Facce Strane. Ξεκινάς από το πρωί με έναν αυθεντικό ιταλικό καφέ, συνεχίζεις με ένα panini (το παραδοσιακό ζεστό σάντουιτς) και μετά φτάνεις στα ζυμαρικά και δεν σταματάς ποτέ. Μόλις δοκιμάσεις τα linguine tartufo με μανιτάρια, θα αναφωνήσεις mamma mia! (Βασ. Αλεξάνδρου 5-7, Αθήνα, τηλ.: 210 7254500)

5. Το γλυκό είναι απαραίτητο για κάθε σωστό Ιταλό. Αν δεν είσαι τόσο φαν ή θέλεις κάτι πιο ελαφρύ, το gelato είναι αυτό που ψάχνεις. Στο La Greche μπορείς να δοκιμάσεις αυθεντικό ιταλικό τζελάτο και μάλιστα σου προτείνουμε να φας ένα affogato, δηλαδή μια μπάλα παγωτό, περιχυμένη με έναν ζεστό εσπρέσο. (Μητροπόλεως 16, Αθήνα, τηλ.: 210 7006458)

6. Keep it simple! Μην κάνεις τη ζωή σου δύσκολη στην κουζίνα! Αυτός ίσως είναι ένας λόγος που οι Ιταλοί αγαπούν τόσο τα ζυμαρικά: είναι τόσο απλό να τα μαγειρέψεις και να τα απολαύσεις χωρίς να κουραστείς! Και το κυριότερο; Ταιριάζουν με τα πάντα, ακόμη και με ελάχιστα όπως μια απλή, ιταλική σάλτσα Pesto alla Calabrese. Και δεν χρειάζεται να πας στην Ιταλία για να τη φέρεις ούτε να φας τις ώρες σου ψάχνοντας την αυθεντική ιταλική συνταγή όταν θα τη βρεις να σου κλείνει το μάτι στο σουπερμάρκετ!

Πάρε αλά μπρατσέτα τον Dario Fagnoni και ζήσε σαν Ιταλίδα στην Αθήνα!
Ο Dario γεννήθηκε στην Αθήνα από Ιταλούς γονείς οι οποίοι ήρθαν διακοπές και δεν έφυγαν ποτέ! Σπούδασε νομική στο Μιλάνο, αλλά επειδή έβρισκε άχαρο να δουλεύει όλη μέρα πίσω από ένα γραφείο, αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή του παράδοση. Ο πατέρας του Ντάριο είχε ανοίξει το πρώτο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα το 1972 κι έτσι πήρε τη σκυτάλη και δημιούργησε το Facce Strane, ένα all day cafe – restaurant με ιταλικές νοστιμιές.

Είναι λοιπόν ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να σου πει πού να πας και τι να κάνεις αν θέλεις να ζήσεις σαν.. Ιταλίδα!
Avanti!
Κάνε μια βόλτα μαζί του σε αυτό το βίντεο!

Read More

And More