Ζωή αλά…. ιταλικά! Πού να πας, τι να φας, τι να πιεις για να νιώσεις σαν Ιταλίδα!

Υπάρχει μια έκφραση που λέει ότι Έλληνες και Ιταλοί είναι ούνα φάτσα ούνα ράτσα, δηλαδή ότι μοιάζουν σαν λαοί στα φερσίματα, στο φαγητό, στην κουλτούρα. Αυτό ίσως κρύβει μια κάποια αλήθεια, από την άλλη όμως δεν εξηγεί γιατί αν ρωτήσεις όλους μα όλους σου τους φίλους όλοι ανεξαιρέτως θα σου πουν ότι έχουν ως όνειρο να κάνουν ένα ταξίδι στην Ιταλία! Είναι τα μνημεία; Είναι ο ρομαντισμός που διαπερνάει την ραχοκοκαλιά σου όταν αναφέρεσαι στη Ρώμη ή στη Βενετία; Ή μήπως είναι οι μυρωδιές και τα ιταλικά πιάτα που ονειρευόμαστε να δοκιμάσουμε; Τυριά, ζυμαρικά, φρέσκα αρωματικά, πίτσα, gelato, αρωματικοί καφέδες όπως capuccino και espresso αλλά και αυτή η αίσθηση που μας δημιούργησε ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και η Ανίτα Έκμπεργκ στην κλασική πια σκηνή στη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Dolce Vita του Φελίνι;

Για σένα όμως που δεν μπορείς άμεσα να βρεθείς στην πατρίδα όλων αυτών των πραγμάτων, υπάρχει κάτι καλύτερο να κάνεις για να ζήσεις το όνειρό σου: να ζήσεις αλά ιταλικά στην Αθήνα, τρώγοντας ή πίνοντας ή ακόμη και μαγειρεύοντας με έμπνευση την Ιταλία!

Υπάρχουν έξι πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις αν θέλεις να νιώσεις γνήσια Ιταλίδα και θα σου τα απαριθμήσω ευθύς αμέσως!

1. Αγάπησε με πάθος!

Αν έχεις δει έστω και μία ταινία με τη Σοφία Λόρεν θα καταλάβεις τι εννοώ! Οι Ιταλοί είναι εκδηλωτικοί, κάνουν τα πάντα με πάθος και ειδικά όταν ερωτεύονται! Αγκάλιασε με πάθος, φίλα με πάθος, καβγάδισε με το έτερόν σου ήμισυ με πάθος, ζήσε τον έρωτά σου παθιασμένα διότι that’s amore που λέει και το τραγούδι!

2. Πιες κρασί!

Είμαστε μεσογειακός λαός και όπως οι Ιταλοί ξέρουμε από κρασί και λάδι. Στην Ιταλία όμως το κρασί είναι τέχνη και λατρεία. Βάλε ένα καλό ποτήρι κρασί στην καθημερινότητά σου που θα το συνοδέψεις πρώτα από όλα με καλή παρέα και φυσικά με ένα καλό πιάτο antipasto, αυθεντικά ιταλικά τυριά ή ένα καλό πιάτο ζυμαρικά ή οποιαδήποτε άλλη υπέροχη λιχουδιά θα ανακαλύψεις σε μια επίσκεψή σου στο πλέον αυθεντικό ιταλικό μαγαζί, στο Culpa Deli στο Ψυχικό! Εκεί θα πας για να προμηθευτείς αυθεντικά ιταλικά προϊόντα που θα γεμίσουν το τραπέζι σου! (Σολωμού 1, Ψυχικό, τηλ. 210 6719900)

3. Αφιέρωσε χρόνο στους φίλους και στην οικογένειά σου!

Οι Ιταλοί ξέρουν να εκτιμούν 3 πράγματα: το καλό φαγητό, τον έρωτα και την οικογένεια. Και ειδικά στο τρίτο αφιερώνονται με μοναδικές… μαζώξεις γύρω από το τραπέζι που έχει τα πάντα και πάνω από όλα… ζυμαρικά!

Μια καλή μακαρονάδα με απλά υλικά είναι πάντα το μυστικό που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό, μικρό ή μεγάλο και φυσικά πάει με όλα: με ταινίες, με φίλους, με τις Κυριακές, με καλό κρασί και κυρίως με ιταλική μουσική!

4. Μαγείρεψε ιταλικά!

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις μια χώρα και την κουλτούρα της είναι να γευτείς το φαγητό της. Και η ιταλική κουζίνα κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Ιταλικές συνταγές κυκλοφορούν άπειρες, αυθεντικές ιταλικές συνταγές όμως θα βρεις εδώ! Χρειάζεσαι απλά υλικά: φρέσκα ζυμαρικά, καλή παρμεζάνα, μια γενναία δόση πέστο και το ιταλικό σου πιάτο είναι έτοιμο! Και αν η κουζίνα δεν είναι το φόρτε σου αλλά αγαπάς το καλό, αυθεντικό φαγητό, no worries! Η καλύτερη ιταλική πέστο σε περιμένει στο κοντινό σου σουπερμάρκετ και φυσικά είναι σαν κι αυτή που θα έφτιαχνες στο σπίτι, με τα ίδια αγνά και ποιοτικά υλικά και ίσως ακόμη πιο λαχταριστή!

5. Πήγαινε σε μέρη με αυθεντικό άρωμα Ιταλίας!

Ναι, υπάρχουν απίθανες κρυμμένες ιταλικές γωνιές παντού μέσα στην Αθήνα που θα σε κάνουν να νιώσεις ότι είσαι στη Ρώμη ή στη Φλωρεντία. Και έχουμε να σου προτείνουμε δύο! Πρώτα από όλα, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Φάληρο) που είναι έργο του διάσημου Ιταλού Renzo Piano. Η βλάστηση του περιβάλλοντα χώρου θα είναι γεμάτη σε λίγο καιρό με μεσογειακά δέντρα και οι μυρωδιές θα σε μεταφέρουν απευθείας στην Ιταλία!

6. Πιες ένα καλό απεριτίβο!
Υπάρχει ένα μικρούλι μαγαζάκι στο κέντρο της Αθήνας με το πιο κινηματογραφικό όνομα! Λέγεται Montalbano, χωράει όλη τη Σικελία μέσα στους τέσσερις τοίχους του και είναι τέλειο για να “εξασκήσεις” μια αγαπημένη ιταλική συνήθεια: το απεριτίβο, δηλαδή, μια ελαφριά δόση αλκοόλ για να ανοίξει η όρεξη! (Κολοκοτρώνη 12, Αθήνα, τηλ.: 213 0292931)


The final tip!
Σου έχουμε ακόμη μία έξτρα πρόταση για να τελειοποιηθείς στην ιταλική κουλτούρα! Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά να γνωρίσεις Ιταλούς που ζουν στην Αθήνα! Και για αρχή να σου συστήσουμε τη Giovanna Monti και τη Letizia Messina που μετακόμισαν στην Ελλάδα από τύχη, έρωτα ή δουλειά. Ή και τα τρία. Αφού εγκαταστάθηκαν, ενθουσιάστηκαν αμέσως με τις ομορφιές της Αθήνας και αποφάσισαν να φτιάξουν το ταξιδιωτικό blog “Αθηναίες κατά τύχη” (” Ateniesi per caso “). Εκεί μοιράζονται τις μικρές ή τις μεγάλες ανακαλύψεις τους με τους Ιταλούς συμπατριώτες τους που θέλουν να επισκεφτούν την Αθήνα. Αυτές οι κυρίες είναι οι πλέον αρμόδιες να σε ξεναγήσουν στην ιταλική ζωή στην Αθήνα αρκεί να κάνεις ένα κλικ εδώ!

Read More

And More