Πίσω στην κορυφή της σελίδας
29.11.2012 | 17:52
Κωνσταντίνος Ράπτης

Οι κανόνες για το βασικό στρώσιμο του τραπεζιού!

Οι κανόνες για το βασικό στρώσιμο του τραπεζιού!
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Το art de la table είναι μια μοναδική τέχνη, όπως λέει και ο γαλλικός όρος, που συνάδει με το γεγονός ότι το φαγητό είναι μια μοναδική απόλαυση. Κάθε τραπέζι οφείλει να ακολουθεί κάποιους κανόνες που κάνουν ένα γεύμα ιδιαίτερο ακόμη κι αν πρόκειται για το καθημερινό οικογενειακό φαγητό.

Πολύ περισσότερο εάν πρόκειται για επίσημα γεύματα όπου η τάξη και η οργάνωση του τραπεζιού σε συνδυασμό με τη διακόσμηση συμβάλλουν στο να πάρει η οικοδέσποινα εύσημα αλλά και να κερδίσει τις εντυπώσεις!

Στις μέρες μας το art de la table αποτελεί κλάδο της διακόσμησης που ασχολείται αποκλειστικά με το στρώσιμο του τραπεζιού. Περιλαμβάνει τα πάντα που αφορούν στο τραπέζι και επηρεάζεται αρκετά από το μενού που θα προσφέρουμε στους καλεσμένους μας.

Ας ξεκινήσουμε με τις πολύτιμες οδηγίες του διακοσμητή Κωνσταντίνου Ράπτη για το πώς γίνεται το βασικό στρώσιμο του τραπεζιού!

ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΡΩΣΙΜΟ

/

Το βασικό στρώσιμο του τραπεζιού που βλέπουμε στο σκίτσο ενδύκνειται για ένα συνηθισμένο γεύμα με την οικογένειά μας ή τους φίλους μας. Το χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι πολύ ευέλικτο αλλά και εύκολο στο στήσιμο.

Βασικοί κανόνες σε κάθε στρώσιμο τραπεζιού είτε είναι απλό, είτε είναι επίσημο, είναι πως τα πιρούνια τοποθετούνται πάντα αριστερά από το πιάτο και τα μαχαίρια και τα κουτάλια πάντα δεξιά από το πιάτο.

Η κοφτερή μεριά των μαχαιριών θα είναι πάντα προς τη μεριά του πιάτου ή αλλιώς θα ”κοιτάει” το πιάτο.

Η πετσέτα τοποθετείται αριστερά ή πάνω από το πιάτο.

Το πιάτο του ψωμιού και το μαχαίρι του βουτύρου στο βασικό στρώσιμο είναι προαιρετικά. Μη ξεχάσετε και το ποτήρι του νερού ή του αναψυκτικού.

Στο τραπέζι πρέπει να υπάρχει απαραίτητα μικρό πιατάκι για τη σαλάτα αλλά και πιατάκι για το ψωμί καθώς και μαχαιράκι για το βούτυρο.


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Top 10