Μα, τι είναι επιτέλους τα bao buns; Να γιατί πρέπει να μάθεις πώς γίνονται!

Αν ανήκεις στο “ενημερωμένο” κοινό της urban… γευσιγνωσίας, τότε μάλλον θα έχεις προσέξει πως τους τελευταίους μήνες κάτι τρέχει στα hot εστιατόρια της πόλης. Ένα είδος sandwich έχει κάνει την εμφάνισή του και μάλιστα έχει προκαλέσει ένα mini παραλήρημα στους πανταχού foodies, που μιλούν για αυτό με διθυραμβικά σχόλια. Είναι τα ασιατικά bao buns, δηλαδή τα fluffy λευκά ψωμάκια που γεμίζονται με κάθε λογής υλικά, όπως κρέας, λαχανικά, θαλασσινά και σάλτσες, μαρμελάδες και σος, δημιουργώντας έναν απίθανο καμβά από sandwiches και burgers που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή! Τα bao buns ή baozi είναι κινέζικα αφράτα ψωμάκια γεμιστά με διάφορα υλικά. Είναι σχεδόν ολοστρόγγυλα, μαγειρεύονται στον ατμό και η γέμισή τους ποικίλει, αν και η πιο κοινή είναι το χοιρινό κρέας. Κάτι αντίστοιχο σε μορφή είναι τα dumplings. Στην Κίνα τα bao buns είναι διάσημο street food, μιας και τρώγονται εύκολα στο… χέρι, ενώ αποτελούν και αναπόσπαστο κομμάτι του τυπικού κινέζικου πρωινού/brunch, δηλαδή του dim sum (ολοκληρωμένο γεύμα που περιλαμβάνει “μπουκιές” στον ατμό ή/και τηγανιτά finger food).

Τα bao buns στην αυθεντική (γεμιστή) μορφή τους

Ωστόσο, η δυτική κουλτούρα έχει προσαρμόσει τα bao buns σε ελαφρώς πιο εξευρωπαϊσμένα πρότυπα (αυτά γνωρίζουμε και εδώ κατά κόρον), γι’ αυτό και πλέον μιλάμε για ένα πλατύ ψωμάκι σε σχήμα που θυμίζει tacos, δηλαδή σαν αναδιπλούμενο ζυμάρι, το οποίο σερβίρουμε με εναλλακτικές γεμίσεις, όπως θα κάναμε και με τα buns (ψωμάκια) του burger.

Η τελική μορφή των sandwich με bao buns

Αν τα έχεις δοκιμάσει σε κάποιο από τα (αρκετά) εστιατόρια που έχουν “αγκαλιάσει” τη γλυκιά και αέρινη υφή τους, τότε είναι βέβαιο πως τα σκέφτεσαι συνέχεια και ευτυχώς τώρα θα δεις πόσο εύκολο είναι να τα φτιάξεις και στο σπίτι! Αν δεν έχεις γευτεί την comforting γεύση τους, τώρα είναι η ευκαιρία σου!

Δες, λοιπόν, παρακάτω τι υλικά θα χρειαστείς για να φτιάξεις τα δικά σου homemade bao buns:

  • 1 κ. γλυκού ξερή μαγιά
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κ. γλυκού baking powder
  • 1/3 φλ. ηλιέλαιο
  • 1/4 φλ. ξύδι ρυζιού

*Το μόνο extra που θα χρειαστείς είναι ένα μπαμπού σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό ή ένα “πυκνό” σουρωτήρι.

Το τελικό σχήμα που πρέπει να έχουν πριν το ψήσιμο στον ατμό

…και τι πρέπει να κάνεις:

  • Ανακάτεψε τη μαγιά με το αλάτι και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και άφησε το μείγμα να “σταθεί” για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το baking powder.
  • Πρόσθεσε το μείγμα μαγιάς στα υλικά μαζί με ένα κουταλάκι ηλιέλαιο και ένα κουταλάκι ξύδι και ανακάτεψε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
  • Αλεύρωσε μια επιφάνεια εργασίας και ζύμωσε το ζυμάρι για πέντε λεπτά, μέχρι να γίνει λείο.
  • Λάδωσε ένα μπολ, τοποθέτησε μέσα το ζυμάρι, σκέπασέ το με πλαστική μεμβράνη και άφησέ το σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον μία ώρα, ώστε να διπλασιάσει τον όγκο του.
  • Άπλωσε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
  • Πιάσε τη ζύμη, ώστε να ξεφουσκώσει και μετάφερέ τη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ξανά.
  • Πλάσε τη ζύμη σε έναν μακρύ κύλινδρο και κοψ’ τη σε 16 με 18 μερίδες.
  • Πλάσε κάθε κομμάτι σε μπαλάκι και τοποθέτησέ τα στο ταψί.
  • Με τον πλάστη, άνοιξε κάθε μπαλάκι σε ορθογώνιο σχήμα (το πάχος τους να είναι περίπου 4 mm).
  • Χρησιμοποίησε το υπόλοιπο λάδι για να αλείψεις τα ζυμαράκια με το πινέλο.
  • Άλειψε με λάδι και ένα chopstick και (δουλεύοντας με ένα ζυμάρι τη φορά) βάλε το chopstick στο κέντρο κάθε κομματιού και δίπλωσε στη μέση το ζυμάρι (σαν να κλείνεις φάκελο).
  • Αφαίρεσε το chopstick, ξαναβάλε το ζυμαράκι στο ταψί και μόλις δώσεις σχήμα σε όλα, άφησέ τα ξανά να “φουσκώσουν” σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.
  • Βάλε μία κατσαρόλα με νερό να σιγοβράσει, άπλωσε αντικολλητικό χαρτί στο μπαμπού σκεύος ατμού και τοποθέτησε όσα ψωμάκια χωρούν.
  • (Αν δουλεύεις με σουρωτήρι, κάνε την ίδια διαδικασία, αλλά χρησιμοποίησε το καπάκι της κατσαρόλας για να “αιχμαλωτίσεις” τον ατμό και φρόντισε το νερό να μην βρέχει το σκεύος.)
  • Ψήσε τα buns στον ατμό για περίπου οκτώ λεπτά, μετάφερέ τα σε μια πιατέλα σκεπασμένα και επανάλαβε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα ζυμαράκια.

Τα bao buns είναι έτοιμα και μπορείς τώρα να τα γεμίσεις με ό,τι σου αρέσει, από pulled pork με bbq sauce, μέχρι τριμμένο αγγουράκι και γιαούρτι με βότανα! Οι επιλογές από εδώ και πέρα είναι αμέτρητες!

Καλή απόλαυση!

Read More

And More