Πώς να “τσικνίσεις” με τα τέλεια μοσχαρίσια steaks στο φούρνο

Το “επιβάλλουν” οι ημέρες και το κλίμα της περιόδου πριν τη Σαρακοστή, αλλά το σωστό ψήσιμο της μοσχαρίσιας μπριζόλας είναι ένα… αγκάθι στην κουζίνα! Τα πράγματα μπορούν πολύ εύκολα να πάνε στραβά και να καταλήξεις με ένα κομμάτι καμμένου κρέατος ή με ένα steak τόσο σκληρό που μοιάζει με ξύλο!

Αν, λοιπόν, θέλεις να έχεις το τελειότερο αποτέλεσμα κάθε φορά που λαχταράς λίγη περιποιημένη… κρεατοφαγία, ακολούθησε τα βήματα που ακολουθούν!

Βήμα πρώτο:
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξεις για να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις, είναι η πρώτη ύλη σου! Θα χρειαστεί, λοιπόν, να αγοράσεις το σωστό κομμάτι μοσχαρίσιου κρέατος, από κρεοπώλη που εμπιστεύεσαι και έχεις ξαναδοκιμάσει. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο σημείο θα επιλέξεις να μαγειρέψεις, αν δηλαδή θα είναι φιλέτο, T-bone ή rib-eye ή και οποιοδήποτε άλλο σου προτείνει ο κρεοπώλης σου, αρκεί να θυμάσαι πως χρειάζεται να έχει λευκό λίπος εξωτερικά, αλλά και η όψη στο εσωτερικό του να έχει εφέ… μαρμάρου (από το λίγο λίπος που περιέχει)! Επίσης, ζήτησε να σου κόψουν τις μπριζόλες με περίπου τρία εκατοστά πάχος!

Βήμα δεύτερο:
Το επόμενο στάδιο έχει να κάνει καθαρά με την προετοιμασία και όχι με το ψήσιμο του κρέατος. Αρχικά, βγάλε τις μπριζόλες από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διαδικασία! Το ζητούμενο είναι το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθέτησε τα steaks σε μια ξύλινη επιφάνεια και όταν είσαι βέβαιη πως δεν είναι πλέον κρύα, σκούπισέ τα καλά με χαρτί, ώστε να στεγνώσουν τελείως.

Βήμα τρίτο:
Όσο περιμένεις το κρέας να “ζεσταθεί”, βάλε ένα πυρίμαχο τηγάνι στο φούρνο για 20 λεπτά στο γκριλ. Έτσι, όταν έρθει η ώρα του ψησίματος το σκεύος θα έχει “καεί” όσο ακριβώς χρειάζεται!

Βήμα τέταρτο:
Τώρα που οι μπριζόλες σου είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία, ράντισέ τες με ηλιέλαιο και είτε με τα χέρια σου ή με ένα πινέλο μαγειρικής άπλωσε το λάδι σε όλη την επιφάνειά τους και από τις δύο πλευρές. Έπειτα, αλάτισέ τες καλά και στις δύο πλευρές και βάλε πάνω τους μερικούς κόκκους ροζ πιπεριού.

Βήμα πέμπτο:
Βγάλε το τηγάνι από το φούρνο και τοποθέτησέ το στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά. Τώρα είναι η ώρα να ακούσεις το σωστό ήχο από το κρέας που θα ακουμπήσει το καυτό τηγάνι! Άφησε κάθε μπριζόλα να ψηθεί για 30 δευτερόλεπτα ανά πλευρά, ώστε να θωρακιστούν και να σχηματίσουν μια μικρή κρούστα εξωτερικά.

Βήμα έκτο:
Σε αυτό το σημείο, μπορείς με προσοχή να τοποθετήσεις το πυρίμαχο τηγάνι με τις μπριζόλες ξανά στο φούρνο! Φρόντισε να είναι αναμμένος το γκριλ! Τώρα, ο σωστός τρόπος ψησίματος για ένα medium- rare αποτέλεσμα είναι στα δύο λεπτά την κάθε πλευρά, αλλά αν προτιμάς το κρέας σου να είναι medium, τότε ψήσε για τέσσερα λεπτά ανά πλευρά. Αν από την άλλη το θέλεις καλοψημένο, φρόντισε να τηρήσεις το χρόνο ψησίματος αυστηρά στα έξι λεπτά, γιατί διαφορετικά το κρέας θα σκληρύνει… ανεπανόρθωτα!

Βήμα έβδομο:

Τέλος, όταν βγάλεις τα steaks από το φούρνο, είναι απαραίτητο να τα αφήσεις να “ξεκουραστούν”! Τοποθέτησέ τα σε μια επιφάνεια κοπής, σκέπασέ τα με αλουμινόχαρτο και άφησέ τα για τουλάχιστον πέντε λεπτά! Μην τα ακουμπήσεις καθόλου! Μην τα σκεφτείς καν! Απλά άφησέ τα να “ησυχάσουν”! Μόνο έτσι θα καταφέρεις να συγκρατήσεις στο εσωτερικό τους όλους τους γευστικούς ζωμούς που προκύπτουν από το ψήσιμο του κρέατος! Αφού περάσουν τα πέντε λεπτά, μπορείς να κόψεις τα steaks σε φέτες και να απολαύσεις το μοναδικό αποτέλεσμα!

Bon Appétit!

Read More

And More