Βήμα-βήμα πώς να ψήσεις σωστά την τέλεια μπριζόλα!

Μια ζουμερή, καλοψημένη μπριζόλα στο πιάτο σου, συνοδεία τηγανιτής πατάτας ή σαλάτας ή απλώς λίγης σάλτσας είναι τέλεια εικόνα για ένα δυναμωτικό γεύμα. Πολύ συχνά όμως παρατηρείς ότι η μπριζόλες σου σου γίνονται στεγνές ή ξερές και δεν τις απολαμβάνεις όπως θα ήθελες. Υπάρχουν μυστικά για να ψήσεις την τέλεια μπριζόλα;
Τα μυστικά είναι δύο: το κρέας και το ψήσιμο! Τώρα θα μου πεις “πφφφφ” αυτό το ξέραμε! Τι εννοούμε όμως επακριβώς; Θα το διαπιστώσεις διαβάζοντας τη συνέχεια, αφού θα σου δώσουμε βήμα-βήμα οδηγίες για το πώς να ψήσεις σωστά μια μπριζόλα!

Βήμα 1ο: Διάλεξε σωστά το κρέας!
Το ήμισυ μιας καλοψημένης μπριζόλας είναι να έχεις διαλέξει το σωστό κομμάτι κρέας στο κρεοπωλείο. Μια καλή, μοσχαρίσια μπριζόλα τύπου New York steak ή t-bone μπορεί να είναι λίγο τσιμπημένη στην τιμή αλλά αξίζει τον κόπο. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να βρεις έναν κρεοπώλη που να συνεργάζεται με μικρές φάρμες που παράγουν λίγο αλλά καλό κρέας. Θα δεις διαφορά στη γεύση. Ακόμη όμως και αν δεν είναι στις δυνατότητές σου, η ξακουστή σπαλομπριζόλα, όταν είναι κομμένη σε ένα αρκετά χοντρό κομμάτι είναι μια πιο φτηνή αλλά καλή επιλογή μπριζόλας. Φρόντισε η μπριζόλα σου να έχει λίγα “παχάκια” στο εσωτερικό της γιατί αυτά δίνουν το ζουμί και τη γεύση. Αντίστοιχα μπορείς να διαλέξεις και τη χοιρινή μπριζόλα αν δεν είσαι φαν του βοδινού.


Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να βάλεις τη μπριζόλα για ψήσιμο απευθείας από το ψυγείο! Βγάλε το κρέας, άφησέ το στην άκρη πάνω σε χαρτί κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά ξεκίνα τα βήματα που ακολουθούν, που θα σου πάρουν το πολύ 15 λεπτά!

Βήμα 2ο

Όσο η μπριζόλα σου αλλάζει θερμοκρασία, βάλε ένα πυρίμαχο τηγάνι να ζεσταθεί κάτω από το γκριλ για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 3ο

Άλειψε την μπριζόλα με λίγο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές, με τα χέρια σου ή με ένα πινέλο.


Αλατοπιπέρωσέ την με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τρίβοντάς τα πάνω στο κρέας και στις δύο πλευρές

Βήμα 4ο

Βγάλε το τηγάνι από το γκριλ και βάλε το σε δυνατή φωτιά. Βάλε μέσα τη μπριζόλα και “φοβέρισέ” την όπως λέμε για 30 δευτερόλεπτα, ίσα δηλαδή να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί το ζουμί της μέσα.

Βήμα 5ο

Αναποδογύρισε τη μπριζόλα και κάνε το ίδιο και για την άλλη της πλευρά.

Βήμα 6ο

Βάλε το τηγάνι κάτω από το γκριλ του φούρνου και ψήσε τη μπριζόλα για 2 λεπτά. Με τη βοήθεια πιάστρας (ή με ένα πιρούνι αν είσαι πολύ προσεκτική) αναποδογύρισε τη μπριζόλα και άφησε και την άλλη πλευρά να ροδίσει για άλλα 2 λεπτά.

Βήμα 7ο

Αυτό το βήμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και το παραλείπουμε πάντα! Βγάλε το κρέας από το φούρνο, βάλε το πάνω σε ξύλινη επιφάνεια κοπής, σκέπασέ το χαλαρά με λίγο αλουμινόχαρτο και άφησέ το να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά πριν το σερβρίρεις. Το κρέας εξακολουθεί να ψήνεται με αυτόν τον τρόπο και να μαλακώνει.

Δες εδώ και το σχετικό βίντεο!

Photos: The Kitchin

Read More

And More