Χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη: Μήπως οι γιορτές σε “ρίχνουν”;

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι χωρίς αμφιβολία μία περίοδος αγάπης, χαράς και ευτυχίας…

Είναι;

Έτσι έχουμε μάθει ότι πρέπει να είναι ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι! Δυστυχώς για πολλούς οι διακοπές των χριστουγέννων είναι μια περίοδος κατάθλιψης και έντονου στρες. Γιατί;
Γιατί τα Χριστούγεννα μας “ρίχνουν”;
Η γιορτή αυτή είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στην οικογένεια και στα αγαπημένα πρόσωπα. Η έλλειψη λοιπόν ενός στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος για να μοιραστεί κανείς μαζί του αυτές τις μέρες ή η αδυναμία να βρεθεί κανείς από κοντά με τους δικούς του για να γιορτάσει μπορεί να δημιουργήσει καταθλιπτικό συναίσθημα.
Η μοναξιά βιώνεται ιδιαίτερα έντονα αυτές τις μέρες και αυτός που τη νιώθει αισθάνεται φάλτσα νότα σε σχέση με το ευρύτερο κλίμα διασκέδασης, εξωστρέφειας και διάχυτης χαράς.
Επίσης, η απουσία ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου αυτές τις μέρες χαράζεται πιο βαθιά στην ψυχή όλων.
Οι άνθρωποι “φορτώνουμε” συχνά υψηλές προσδοκίες σε αυτές τις μέρες και στους άλλους. Το μόνο που πετυχαίνουμε έτσι είναι να αυξήσουμε την πιθανότητα να απογοητευτούμε.
Από την άλλη μεριά, η προετοιμασία για τις γιορτές μπορεί να αποδειχτεί εξοντωτική με όλες τις υποχρεώσεις στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε.
Προσέξτε, γιατί ακόμα κι αν δεν βιώνετε σαφές καταθλιπτικό συναίσθημα, αυτό κάλλιστα μπορεί να ελοχεύει πίσω από ψυχοσωματικές ενοχλήσεις, αϋπνία ή υπερυπνία, υπερκατάναλωση αλκοόλ ή φαγητού, συμπεριφορές δηλαδή που συνδεόνται με το αυξημένο στρες.
Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις από τη μία είναι υπέροχες από την άλλη όμως γίνονται συχνά αφορμή αναζωπύρωσης χρόνιων τσακωμών και χρόνιων προβλημάτων.
Τι μπορείς να κάνεις…
Προσπαθήστε να εφαρμόσετε μερικές πρακτικές συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν…
Κάνοντας τον αναπόφευκτο πρωτοχρονιάτικο απολογισμό ζωής, δεν είναι απαραίτητο να εστιάσετε στα αρνητικά, σε αυτά που χάσατε, σε ό, τι δεν κάνατε. Ψάξτε έστω και ένα πράγμα που κάνατε σωστά φέτος και επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Εντοπίστε κι οραματιστείτε αυτό που ΘΕΛΕΤΕ να κάνετε… με γνώμονα και κριτήριο τη φράση: αυτή τη χρονιά θα ήθελα να κάνω… / θα ήθελα να είμαι… Και όχι: δεν ήμουνα / δεν έκανα κτλ.
Μην εξαντλήσετε όλη σας την ενέργεια σε “πολυέξοδες” -από άποψη σωματικής και ψυχικής ενέργειας- συναντήσεις. Περάστε το χρόνο σας με ανθρώπους που πραγματικά αγαπάτε και σας αγαπούν, που αισθάνεστε ότι πραγματικά νοιάζονται.
Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και στόχους για την περίοδο των γιορτών. Η ματαίωση των συχνά υπερβολικών προσδοκιών είναι αυτή που μας αφήνει με ένα αίσθημα κενού και θλίψη.
Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν λέω να κάνετε εκπτώσεις σε αυτά που ονειρεύεστε, θέλετε, προσδοκάτε αυτές τις μέρες. Ωστόσο, το να δείτε τι πραγματικά θα ήταν σημαντικό για σας, τι αληθινά επιθυμείτε, θα σας κάνει και να εκτιμήσετε αυτό που θα ζήσετε τις γιορτές, να αναγνωρίσετε αυτήν την προσφορά και να το ευχαριστηθείτε περισσότερο.
Τι κι αν δεν μπορείτε να “σηκώσετε” τα μαγαζιά; Τι κι αν λάβατε λιγότερα ή καθόλου δώρα; Τι κι αν δεν είστε σε σχέση…κλπ.; Κι αν συνέβαινε τι; Θα ήσασταν ευτυχισμένες; Η ευτυχία δεν έχει μόνο έναν δρόμο…
Μην μπαίνετε στον πειρασμό να κάνετε συγκρίσεις της δικής σας κατάστασης με των άλλων ή με το τεχνητά εορταστικό κλίμα που επικρατεί.
Μία σοβαρή απώλεια, ο χωρισμός ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, κάνουν αυτές τις μέρες ακόμα πιο δύσκολες. Αναγνωρίστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να βιώσετε αυτήν τη θλίψη. Διαφορετικά, και το πένθος θα εμφανιστεί καθυστερημένα και αρνούμενες τα συναισθήματά σας δεν θα ξεκινήσετε ποτέ τη διαδικασία να αφήσετε πίσω σας την απώλεια.
Αν κοιτάξετε προσεκτικά γύρω σας θα δείτε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι και αυτοί μόνοι όπως εσείς. Αν δεν σας πήραν τηλέφωνο, πάρτε εσείς. Αν δεν σας έκαναν πρόσκληση, κάντε την εσείς… Και μπορεί να εκπλαγείτε!
Σκεπτόμενη λίγο παράδοξα, θα σας έλεγα, ότι μερικές φορές η μοναξιά κρύβει μεγάλες δόσεις ελευθερίας, καθώς δεν καλείσαι να συμβιβαστείς με τις ορέξεις του καθενός παρά μόνο με εκείνη του εαυτού σου…
Καλές γιορτές κορίτσια!!!

Read More

And More