ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ: 5 λόγοι που κάποιος γίνεται ανυπόφορος μέσα στη σχέση

Είναι ιδέα μου ή το τελευταίο διάστημα οι χωρισμοί ξεσπάνε πιο απειλητικά και από επιδημία; “Δύσκολες οι σχέσεις σήμερα” μου λέει μια φίλη. Ζούμε στην εποχή που το φλερτ υπάρχει μόνο στα παραμύθια; Α, και όπως λένε, οι άνδρες ψάχνουν μόνο για σεξ και οι γυναίκες είναι πολύ, πολύ επιλεκτικές; Αγχώνομαι! Είναι δυνατόν να το κάναμε αυτό στον εαυτό μας; Βρε μπας και “κόλλησε” κρίση και η προσωπική μας ζωή;

Αντί να ψάχνουμε για απόκοσμες αιτίες και κρυφά σχέδια των μυστικών υπηρεσιών που θέλουν άνδρες και γυναίκες μόνους και χωρίς αγάπη, ίσως πρέπει να κοιτάξουμε κάπου αλλού. Μήπως αυτό το… αλλού είναι ο καθρέφτης;

Πέντε πολύ βασικοί λόγοι που γινόμαστε ανυπόφοροι απέναντι στον σύντροφό μας και εξηγούν γιατί είμαστε μόνοι (ή θα μείνουμε “μπουκάλα” πολύ σύντομα).

Ζηλεύεις πολύ, ζηλεύεις πολύ!
Σου φαίνεται ύποπτο που έχει τόσο καλές σχέσεις με τη συνάδελφο από τη δουλειά; Δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί γέλασε περισσότερο με το αστείο εκείνης τη κοπέλας και δεν έδωσε σημασία στις δικές σου τσαχπινιές; Βάζεις τα “βέτο” σου και απαιτείς να μην βγαίνει μόνος με τους φίλους του για να είσαι σίγουρη και το ίδιο θα κάνεις κι εσύ. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τον σπρώξεις προς την έξοδο.

Νίκησε το τερατάκι της ζήλιας. Διάβσε περισσότερα για τον τρόπο να το… τιθασεύσεις εδώ.

“Όποιος ζηλεύει παθολογικά τελικά πετυχαίνει αυτό που φοβάται περισσότερο… οδηγεί το σύντροφο στο να αναζητήσει κάπου αλλού μια περισσότερο υγιή σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και ανοιχτή επικοινωνία” αναφέρει η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα.

Μην αρχίζεις τη μουρμούρα
Δεν σου αρέσει ο τρόπος που τρώει στο τραπέζι. Σε εκνευρίζει που το πρωί ξυπνά με κέφι και σφυρίζει κεφάτος, ενώ του έχεις εξηγήσει χίλιες φορές πως δεν θέλεις να σου μιλάει κανένας μέχρι να πιεις το καφεδάκι σου. Μπορείς να του γκρινιάξεις ακόμη και για το γεγονός πως σκέφτηκε να σε πάρει τηλέφωνο να ρωτήσει αν χρειάζεσαι κάτι, γυρίζοντας από τη δουλειά. Η γκρίνια είναι ένα καλικατζαράκι που αργά, αργά αλλά σταθερά, πριονίζει τα θεμέλια της σχέσης. Μην απορήσεις λοιπόν που μια ωραία πρωία θα πάρει το καπελάκι του και θα φύγει.

Διάβασε περισσότερα για τον τρόπο να διαχειριστείς τα νεύρα σου, όταν εκείνος σε κάνει έξαλλη. ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δεν υποστηρίζω πως πρέπει να είστε σαν διαφήμιση μαργαρίνης, συνέχεια με το χαμόγελο στα χείλη και γλυκομίλητοι. “Οι καυγάδες και οι συγκρούσεις είναι συστατικό στοιχείο της σχέσης ενός ζευγαριού. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλο” αναφέρει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου. Το θέμα είναι όμως να γκρινιάζεις και να τσακώνεσαι για να βρεις λύση. Να μπαίνεις λίγο και στη θέση του άλλου. Αν η μόνη σου έννοια είναι να αποδείξεις πως έχεις πάντα εσύ δίκιο, τον παραβλέπεις. Και ξέρεις κάτι; Για τα προβλήματα στη σχέση φταίνε πάντα και οι δύο.

“Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ” – “Που με βάζεις”!
Είναι η γνωστή-άγνωστη συμπεριφορά του συντρόφου-ευεργέτη. Ξέρεις, εκείνου που αισθάνεται πως προσφέρει ελεημοσύνη και απέραντη ευτυχία μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται δίπλα στον σύντροφό του. Και εδώ είναι που ακούγονται οι περίφημες ατάκες: “Απορώ, τι σου βρήκα”, “Και πολύ σου πέφτω” και άλλες τέτοιες φράσεις εκτίμησης και σεβασμού προς το έτερον ήμισυ. Αν πραγματικά το πιστεύουμε αυτό, γιατί θέλουμε να έχουμε σχέση με κάποιον τόσο κατώτερο των προσδοκιών μας;

Δες κι αυτό! Πως γίνεται και ενώ τον αγαπάς και σε αγαπάει, η σχέση να μην προχωρά! ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Στην περίπτωση που αισθανόμαστε πως κοιτάμε τον άλλο από χιλιόμετρα πιο ψηλά, γιατί μας πειράζει όταν εκείνος ο μικρός, ασήμαντος αποφασίσει να αποχωρήσει; Μήπως μιλάει ο εγωισμός; “Οι εγωιστές είναι με όλους τους ανθρώπους εγωιστές. Και με αυτούς που αγαπάνε. Δεν κάνουν διακρίσεις.” αναφέρει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη. Και τότε είναι πολύ πιθανό η αγάπη να χάσει (μην ακούς που λένε όλα τα νικά) απέναντι σε ένα υπερτροφικό, καταπιεστικό εγώ.

Απόψε θέλεις αποδείξεις και ονόματα
Η διαχωριστική γραμμή από τον σύντροφο, τον άνθρωπο μου και την ιδιοκτησία μου είναι πολύ λεπτή. Αν την περάσεις, τότε χάθηκε το παιχνίδι. Μπαίνεις στην διαδικασία να ορίσεις τις προτεραιότητες του. Θέλεις να έχεις τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα ρούχα, τους φίλους, το αυτοκίνητο ή ακόμη και το σπίτι που θα μένει. Γίνεσαι έξαλλη αν εκείνος κάνει κάτι χωρίς να το ξέρεις και ξεκινάς κάθε σου φράση με το εκνευριστικό: “Δεν είχαμε πει..;”! Η διαφορά είναι στο πρόσωπο. Δεν είχατε πει. Είχες πει και εκείνος απλά δεν έφερε αντίρρηση. Για πόσο όμως;

Τα όνειρά σου κόκκινα, τα όνειρά μου άσπρα
Είναι γοητευτικό να βρεις έναν άνθρωπο που μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες με σένα. Κάτι φτερούγιζε στην καρδιά σου τότε, στις αρχές, όταν συζητούσατε για το μέλλον και μοιάζατε να θέλετε τα ίδια πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό, δεν λέω. Όμως, στο τέλος της ημέρας είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Και ως ξεχωριστές οντότητες μπορεί να έχετε πολλά κοινά, αλλά και άλλες τόσες διαφορές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Μήπως συμβιβάζεσαι περισσότερο από όσο χρειάζεται σε μια σχέση; ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

“Προκειμένου να κάνουμε μια σχέση δεν αλλάζουμε θεμελιώδη στοιχεία του χαρακτήρα μας, ούτε κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν” αναφέρει η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου. Μην ζητάς λοιπόν να γίνει κάποιος άλλος. Όπως δεν θα επιτρέψεις και σε εκείνον να σε μεταμορφώσει σε κάτι που δεν είσαι εσύ! “Αγαπάμε πρώτα τον εαυτό μας και τον αποδεχόμαστε με όλα του τα ελαττώματα, κάνοντας φυσικά την απαραίτητη αυτοκριτική” επισημαίνει η ψυχολόγος.

Υ.Γ.: Μην το πάρεις προσωπικά. Τα παραπάνω μπορεί να τα κάνει με μεγάλη άνεση και ευκολία και ένας άντρας! Το θέμα δεν είναι στο φύλο, αλλά στη συμπεριφορά.

Read More

And More