Ένας άντρας δίνει οδηγίες στις σύγχρονες πριγκίπισσες ώστε να ζήσουν το παραμύθι τους

“Ήτανε μια φορά κι έναν καιρό μια όμορφη και καλή κοπέλα που την έλεγαν Χιονάτη… ή Σταχτοπούτα… ή Ραπουνζέλ!” Τα μάτια σου έλαμψαν από τις πρώτες λέξεις του παραμυθιού κι ας το είχες ακούσει 100 φορές. Η λαχτάρα σου γινόταν τεράστια μέχρι την τελευταία σελίδα, όταν και ο όμορφος πρίγκιπας θα έσωζε με ένα φιλί την πριγκίπισσα… Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Ο τελευταίος πρίγκιπας όμως που ξέρω παντρεύτηκε, με τον γάμο να μεταδίδεται Live σε όλο τον κόσμο… και η τελευταία πριγκίπισα που έζησε το παραμύθι της καθισμένη αναπαυτικά στον ψηλό της πύργο ζούσε την εποχή του Μεσαίωνα. Στην εποχή μας τα παραμύθια γράφονται από την αρχή… H Χιονάτη του σήμερα -βλέπε “Mirror, Mirror” με την Julia Roberts στον ρόλο της Κακιάς Μάγισσας- πήρε την υπόθεση στα χέρια της, έσωσε εκείνη τον όμορφο πρίγκιπα και το βασίλειο, και έζησε εκείνη καλά και εμείς καλύτερα. Εσύ θα μείνεις στην εποχή του Χαλκού;

Οδηγίες για πριγκίπισες στον 21ο αιώνα…

Τα λάθος ξεκινά από την πρώτη φράση
Όλα τα παραμύθια που σου διάβαζαν μικρή ξεκινούσαν με το “ήταν μια φορά κι έναν καιρό”… Κι έτσι το έπαιρνες απόφαση! Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν στα καθημερινά κορίτσια. Δεν πρόκειται να βρει η Μαρία από την Νέα Σμύρνη τον δικό της πρίγκιπα και να ζήσει το παραμύθι της. Αυτά συμβαίνουν μόνο σε κάποια άλλη χώρα ονειρική, με μάγους και ξωτικά. Κι έτσι, απλά καθόσουν σαν έφηβη στο παράθυρο και έγραφες σελίδες τα ποιηματάκια στα εφηβικά σου λευκώματα.

Γι’ αυτό όταν σε πλησίασα δεν μου έδωσες σημασία, αφού αρνιόσουν να πιστέψεις πως τα παραμύθια είναι βγαλμένα από τη ζωή! Κι ας με έβλεπες σαν ξανθό και όμορφο πρίγκιπα, έδιωξες μακριά τις χαρούμενες σκέψεις και προσγειώθηκες σαν Χαμένο Παιδί από τη Χώρα του Ποτέ που μεγάλωσε και δεν μπορεί να πετάξει. Καλός είναι ο ρεαλισμός, όμως αν θέλεις να ξεκινήσει το… ρομάντζο πρέπει να την δεις κι εσύ λίγο Σταχτοπούτα!

Η αφελής Χιονάτη και η ενοχική Σταχτοπούτα
Αν είσαι τόσο αφελής όσο εκείνο το κουτορνίθι η Χιονάτη που έτρωγε μήλα από την κάθε άγνωστη που έβρισκε μπροστά της στο δάσος ή έχεις ακόμη τις ενοχές ότι αν δεν γυρίσεις μέχρι τις 12.00 στο σπίτι θα γίνεις κολοκύθα άστο καλύτερα. Ή μήπως φαντάζεσαι πως αν κοιμάσαι μέχρι το μεσημέρι και ονειρεύεσαι τον άντρα των ονείρων σου, εκείνος θα σε ξυπνήσει με ένα φιλί σαν την Ωραία Κοιμωμένη;

Η σύγχρονη πριγκίπισσα του παραμυθιού είναι εκεί έξω. Δουλεύει, γουστάρει να κάνει extreme sports (ή και όχι, δεν είναι απαραίτητο να σκοτωθείς σε καμιά πλαγιά για να μου κάνεις εντύπωση)! Γνωρίζει ποιος είναι ο Γκουαρντιόλα – κι όχι μόνο επειδή του πηγαίνει το κοστούμι στο γήπεδο – κι ας έχει επιλέξει να μην σπαταλά το χρόνο της παρακολουθώντας ποδόσφαιρο. Ξέρει να οδηγεί και γνωρίζει πως το αυτοκίνητο εκτός από βενζίνη χρειάζεται και λάδια για να λειτουργήσει! Με λίγα λόγια είσαι δραστήρια, ζωντανή, ενδοαφέρουσα. Και όλο αυτό ακτινοβολεί και κάνει τους “πρίγκιπες” να μαζεύονται γύρω της μπουλούκι σαν τις πεταλούδες στο φως!

Hello! Τα παραμύθια είναι αλληγορικά

Αν δεν στο έχουν πει, το άσπρο άλογο -πάνω στο οποίο πρέπει να σου παρουσιαστώ αν θέλω να γίνω ο πρίγκιπάς σου- απλά συμβολίζει το λαμπερό, το όμορφο, το επιβλητικό. Δεν είναι απαραίτητο στοιχείο για να με προσέξεις… Γιατί που να το βρω καλή μου γυναίκα το λευκό άτι σήμερα; Και άντε πες ότι έκανα τα αδύνατα, δυνατά και το βρήκα. Πόσο στοίχημα πας πως θα μου πετάξεις ένα βροντερό “TRAGIC” και θα μου γυρίσεις την πλάτη αν με δεις σαν τον παλαβό με το άλογο στην Κηφισίας!

Θέλω να πω, πως το παραμύθι σου δίνει απλά το γενικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει σώνει και καλά και η δική σου παραμυθένια ιστορία αγάπης να εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο. Άλλο Χιονάτη κι άλλο Καλλιόπη! Δέξου πως ο πρίγκιπάς σου έχει παπάκι! Χώνεψέ το πως οι δικοί σου επτά νάνοι είναι η παρέα σου που κάθεται μέρα νύχτα να σε ακούει να κλαψουρίζεις για τον έρωτα που δεν ήρθε. Μήπως εσύ αν τρυπήσεις τη φλέβα σου θα δεις να ξεπηδά γαλάζιο αίμα;

Συν Αθηνά και χείρα κίνει!
Στα σύγχρονα παραμύθια οι όμορφες κοπέλες δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε κλαψουρίζουν σαν νιάνιαρα. Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κι αν εγώ είμαι λίγο μπουνταλάς, με ταρακουνούν και μου δίνουν να καταλάβω τι εστί βερύκοκο. Αν τώρα εσύ περιμένεις την Καλή Νεράιδα να έρθει να σε κάνει Wonder Woman για να πάρεις απόφαση να μου μιλήσεις δεν κάνουμε δουλειά. Γιατί καλό είναι το μυστήριο με το γοβάκι και με ιντριγκάρει, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να σε ψάξω πόρτα, πόρτα για να δω αν σου κάνει η Louboutin! Ενώ αν αφήσεις με τρόπο το τηλέφωνο σου μέσα στο παπούτσι; Τότε τα πράγματα γίνονται πολύ διαφορετικά. Δεν λέω… να κάνω το πρώτο βήμα σαν ρωμαλέος άνδρας με τιμή, αλλά αν κι εσύ δεν φροντίσεις να δείξεις πως ενδιαφέρεσαι μην περιμένεις θαύματα.

Ζήσαμε καλά… δεν σημαίνει παντρευτήκαμε!
Και φτάνουμε στο τέλος του παραμυθιού. Έπαιξες τον ρόλο σου καλά! Έγινες η δυναμική πρωταγωνίστρια μιας σύγχρονης ιστορίας και κέρδισες τον αγαπημένο σου. Ποιος σου είπε ότι το “έζησαν αυτοί καλά…” έχει μουσική υπόκρουση το εμβατήριο του γάμου, νυφικά, ρύζια και κουφέτα; Όσο κι αν ψάξεις ακόμη και στα παλαιάς κοπής παραμύθια γάμος δεν υπήρξε πουθενά. Ο πρίγκιπας φίλησε την Χιονάτη και την έσωσε από το δηλητήριο του μήλου… Δεν της πέρασε βέρα, ούτε της έκανε πρόταση γάμου. Μπορούμε να ζήσουμε καλά όσο πάει. Κι αν το παραμύθι θέλει και σκαλιά της εκκλησία έχει καλώς. Δεν είναι ανάγκη να φαίνεται η αγωνία στο μάτι σου από τόσο νωρίς!

Αν λοιπόν θέλεις να φωνάζεις παντού πως είμαστε ίσοι, πρέπει να αναθεωρήσεις και τα όνειρα που έκανες παιδί. Να μην τρως τα “σάπια” μήλα, ούτε να περιμένεις τα πάντα από τους άλλους. Σύμφωνοι; Και τότε είναι σίγουρο πως θα δεις το παραμύθι να ξεκινά…
Του Λευτέρη Σαββίδη (Follow me on twitter @lefterix28)

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Και αν υπάρχουν σύγχρονες “πριγκίπισσες” αλλά όχι αντίστοιχοι “πρίγκιπες”; Τότε τι κάνουμε αγαπητέ; Εγώ δεν είμαι πριγκίπισσα και δεν ψάχνω για πρίγκιπες, αλλά για ένα σύντροφο αξιόλογο που να ξέρει τι θέλει και να το δείχνει καθαρά.

  2. ΠΟΣΟ Μ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!

  3. ωραια αρθρα, τα παρακολουθω. ποτε ομωσ απαντηση στα σχολια. κανενα ενδιαφερον στισ γνωμεσ σασ,

  4. Αγαπητή Βασιλική, με χαρά διαβάζω όλα τα σχόλια και αν χρειαστεί να απαντήσω απαντώ. Αν βέβαια μου ζητάτε να αναπτύξω ένα θέμα από την αρχή αντιλαμβάνεσαι πως αυτό είναι λίγο δύσκολο να γίνει ως απάντηση στα σχόλια σας (όσο κι αν θα το ήθελα). Κάθε σας άποψη, σχόλιο και ιδεά όμως λαμβάνεται σίγουρα υπόψη για επόμενα άρθα και θέματα!! ʼννα btw, δεν είναι λίγο άδικο για τον ανδρικό πληθυσμό εκεί έξω να πιστεύουμε πως έχουν στερέψει από “γαλαζοαίματους” στη συμπεριφορά και μόνο οι γυναίκες κρύβουν μέσα τους μια μικρή προγκίπισσα, δεν νομίζεις;

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More