Ένας άντρας απαντά… Τελικά μπορεί να γίνει φίλος με μια γυναίκα;

Λίγα πράγματα σε αυτή τη ζωή έχουν απασχολήσει τόσο την ανθρωπότητα. Είναι ή δεν είναι η γη στρογγυλή; Μη μου περνιέσαι για έξυπνη! Κάποτε για μια απάντηση στο ερώτημα παίρνονταν κεφάλια… Υπάρχει ζωή στο διάστημα; Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Και – αυτό είναι που μας ενδιαφέρει – φυσικά… “Υπάρχει φιλία ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα;” Θα σου απαντήσω αμέσως… Ναι! Δεν μπορεί να μην υπάρχει.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες τόσα χρόνια το μαρτυρούν. Πώς όμως αντιλαμβάνεται μια γυναίκα τον φίλο της και πώς ένας άνδρας το θηλυκό παρεάκι του;

Αρρωστημένο μου μυαλό!
Δεν ξέρω αν είναι αυτή η εμμονική σχέση του άνδρα με το σεξ. Δεν είμαι σίγουρος πως δεν έχει να κάνει και με τα χρόνια προπαγάνδας, πως οι γυναίκες δεν γίνονται φίλες μας (έτσι λέει ο μπαμπάς!), αλλά το ομολογώ. Ένας άνδρας έχει πάντα στο πίσω – ή και μπροστά μπροστά – μέρος του μυαλού το σεξ. Ακόμη και αν η φιλία του κρατάει χρόνια. Δεν έχει σημασία αν έχω σχέση ή είμαι μόνος. Πάντα με γοητεύει η φίλη μου… Γιατί αν δεν συνέβαινε αυτό, τότε πιθανότατα δεν θα έμενα κοντά της τόσα χρόνια ως φίλος.

Δεν το λέω εγώ! Το λέει έρευνα του Journal of Social and Personal Relationships για τη φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα. Και μάλιστα, όχι απλά ο αγαπημένος σου φίλος θα μπορούσε να ελκύεται ερωτικά από εσένα, αλλά πιστεύει κι από πάνω πως και εσύ μπορείς να τον φανταστείς γυμνό μαζί σου στο κρεβάτι, παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Εμένα οι φίλες μου είναι…
Διαβάζοντας την συγκεκριμένη έρευνα, το συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο. Η εξωτερική εμφάνιση για έναν άνδρα παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο στις σχέσεις, παρά για μία γυναίκα. Κι ας είσαι εσύ που παρατηρείς την κάθε λεπτομέρεια στην εμφάνισή σου ή στην εμφάνιση μιας άλλης γυναίκας. Κι όσο κι αν ακούγεται ρηχό, φτηνό και ολίγον τι χυδαίο, φαίνεται πως ένας άνδρας επιλέγει τις φίλες του, έχοντας πάντα στο μυαλό του πως θα μπορούσε δυνητικά να εμπλακεί ερωτικά μαζί τους. Εμένα οι φίλες μου είναι όμορφες, σέξι και κουκλάρες με λίγα λόγια! Εντάξει, αυτό φυσικά είναι πάντα υποκειμενικό, όμως πρέπει να ξέρεις πως ισχύει στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών.

Και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο!
Κι εσύ βέβαια δεν πας πίσω… όσο τα πράγματα στα ερωτικά σου πηγαίνουν “πρίμα” είσαι η ιδανική φίλη. Χωρίς να ζητάς κάτι παραπάνω από τον κολλητό σου και έχοντας το σεξ μακριά από τη φιλική σας σχέση. Τι γίνεται όμως αν η σχέση σου “βαλτώσει”; Σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες συνηθίζουν να βλέπουν τη σχέση με τον φίλο τους εντελώς πλατωνικά και ελπίζουν πως μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω αν η ερωτική τους σχέση είναι προβληματική! Δηλαδή και μου το παίζεις υπεράνω και μπορεί να μου την πεις αν σου πω, πως θα μπορούσα να φανταστώ πως εμείς οι δύο κάνουμε σεξ… Και στο τέλος όταν σφίξουν τα ζόρια θα το θελήσεις από μόνη σου!!!

Friends With Benefits
Από την άλλη υπάρχει και ένα άλλο στάδιο στη φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Μετά την επιτυχία της ταινίας “Friends With Benefits”, αλλά και όλου αυτού του αστικού μύθου γύρω από το φιλικό σεξ – ξέρεις τώρα τη γνωστή φράση πως “στα φιλικά μπαίνουν τα καλύτερα γκολ – υπάρχει ένα νέο είδος… φιλίας! Περνάμε καλά μαζί… Σε νιώθω και με νιώθεις πολύ καλό σου φίλο και… ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, κάνουμε καλό, παθιασμένο, φιλικό σεξ. Προβληματίζομαι πάντως με αυτή τη νέα μόδα, δεν το κρύβω. Όχι δεν είναι πουριτανισμός.

Σκέφτομαι όμως… πόσο εύκολα αλήθεια ελέγχεις τα συναισθήματα; Γιατί όταν ένα συναίσθημα γεννηθεί δεν μπορείς να το σκοτώσεις, ακόμη και αν φέρεις τον κόσμο ανάποδα. Και κατά τα ψέματα… Αν λατρεύω τις υπέροχες φιλοσοφικές συζητήσεις μας, βρίσκω επιτέλους κάποιον να βλέπουμε τις ταινίες που μου αρέσουν και κάνουμε και καλό σεξ, τι μένει; Μα φυσικά να κάνει “τικ-τακ” η καρδιά που λεγε και η Βουγιουκλάκη και να την δαγκώσω τη λαμαρίνα. Αν πάλι ένας από τους δύο μπορεί να κρατάει τις αποστάσεις και ο άλλος πέσει στη… “λούμπα”, τότε κινδυνεύει να πάει στο καλό και μια φιλία. Και τους φίλους τους διαλέγουμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους βγάζουμε από τη ζωή μας κατά το δοκούν! Γιατί το κενό τους μένει και δεν αναπληρώνεται…

Του Λευτέρη Σαββίδη (@lefterix28)

Read More

And More