18+2 τρόποι για να μάθεις να σε… φροντίζεις!

Ωραίο είναι να φροντίζεις και να περιποιείσαι τους άλλους. Το ίδιο όμως οφείλεις να κάνεις και στον εαυτό σου. Κι αν νομίζεις πως αυτό είναι κάτι δύσκολο, κάνεις λάθος. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, μας υποδεικνύει σήμερα 20 τρόπους, που μπορείς εύκολα να αλλάξεις διάθεση, να νιώσεις υπέροχα, να κάνεις το τόσο απαραίτητο pampering στον εαυτό σου…

Ναι, φαίνεται ότι ήρθε ο χειμώνας! Οι περισσότεροι λένε πως “καιρός ήταν!” Μαζί με τα κρύα, σε λίγο καιρό θα αρχίσουμε και τις χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες. Έχεις σκεφτεί πως θα ανανεώσεις τη διάθεσή σου;

1. Φτιάξε μία λίστα με πράγματα που θα ήθελες να κάνεις φέτος το χειμώνα.

2. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις μία νέα δραστηριότητα.

3. Μάθε να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου και στις ανάγκες του.

4. Ασχολήσου λίγο με δικά σου “ζωντανά” πραγματάκια, όπως φυτά ή και ένα κατοικίδιο ακόμα, για να μάθεις να φροντίζεις και κατ’ επέκταση να παίρνεις και φροντίδα. Ισχύει το ρητό ότι για να πάρεις πρέπει και να δώσεις!

5. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου. Φρόντισε τη διατροφή σου, μαγείρεψε κάτι για εσένα και τους φίλους σου και ας μην είσαι σεφ, άνοιξε την κοινωνική ζωή στο σπίτι σου.

6. Μάθε να απολαμβάνεις. Η απόλαυση είναι αναγκαία, είτε πρόκειται για γευστική απόλαυση, ερωτική…

7. Φρόντισε την πολιτιστική σου κατάρτιση. Πήγαινε σε ένα μουσείο, σε μία έκθεση…

8. Αναγνώρισε τα βασικά τουλάχιστον συναισθήματά σου. Συνήθως τα κρατάμε καλά κρυμμένα για να μας προστατέψουμε αλλά… δυστυχώς καταφέρνουμε να νιώθουμε ανεπαρκείς και με άσχημη διάθεση, χωρίς να γνωρίζουμε -συνειδητά- το γιατί.

9. Δες μία ταινία, έστω και μόνη σου. Πιο σωστά, μάθε να κάνεις πράγματα και μόνη σου και να μην εξαρτιέσαι από τους άλλους για να πάρεις ευχαρίστηση.

10. Πήγαινε σε νέα μέρη. Ναι, δεν είναι ανάγκη να πηγαίνεις στα ίδια και στα ίδια! Ωραίο καφέ ή καλή μουσική έχει και αλλού, όπως και “νέο” κόσμο επίσης!

11. Δοκίμασε νέους τρόπους διασκέδασης. Παρακολούθησε μία συναυλία, θέατρο, χόρεψε με ένταση ή ό,τι άλλο δεν συνηθίζεις…

12. Μάθε να καλλιεργείς τα δικά σου βότανα στο σπίτι σου ώστε να εμπλουτίσεις τα αφεψήματά σου και με άλλες ουσίες, χρήσιμες και σημαντικές στον οργανισμό σου πέρα από την καφεΐνη.

13. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, τώρα μάλιστα που χειμωνιάζει, είναι ιδανικό. Χρησιμοποίησε αρκετά από τα βότανα που θα έχεις (βλέπε παραπάνω) για να αρωματίσεις το νερό. Άναψε κεριά, βάλε μουσική, πιες κάτι… δώσε λίγη πολυτέλεια στον εαυτό σου, δεν χρειάζεται να τα ζηλεύεις στα spa και στις ταινίες μόνο!

14. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου, είτε μέσα από ένα γυμναστήριο, είτε με περπάτημα, είτε ακόμα και με πεζοπορία που οργανώνουν στη φύση διάφοροι σύλλογοι -μπορείς να ενημερωθείς για αυτές τις αποδράσεις μέσα από το facebook. Άσε που μπορείς έτσι να ανοίξεις και τον κοινωνικό σου κύκλο ή ακόμη και να γνωρίσεις και τον έρωτα της ζωής σου…

15. Βάλε σε μία τάξη την ντουλάπα σου. Θα αναρωτηθείς ίσως, τι σχέση έχει αυτό με τη φροντίδα του εαυτού σου. Και όμως! Έχεις παρατηρήσει τον εκνευρισμό σου, όταν θέλεις να ετοιμαστείς και δεν βρίσκεις τι να φορέσεις επειδή δεν ξέρεις που έβαλες το Χ ρούχο σου ή επειδή είναι τσαλακωμένο και δεν έχεις χρόνο ή διάθεση για σιδέρωμα;

16. Βάλε σε μία τάξη και το σπίτι σου! Το ίδιο επίσης ισχύει και για το χώρο που περνάς τις περισσότερες ώρες σου! Όχι, δεν θα σου το “παίξω μαμά”, είναι γεγονός όμως πως ένας καλαίσθητος και περιποιημένος χώρος λειτουργεί ευεργετικά στη θετική μας διάθεση.

17. Ανανέωσε τα παλιά σου έπιπλα με νέα χρώματα ή σε άλλες χρήσεις.

18. Βάλε λουλούδια στα βάζα σου ή πάρε γλάστρες με χρώμα! Ναι, και το χρώμα μας φτιάχνει τη διάθεση, όπως και οι ωραίες μυρωδιές!

Πως θα νιώσεις ακόμα καλύτερα;
1. Δώρισε τα ρούχα που ξεδιάλεξες από τις ντουλάπες σου.
2. Χάρισε παλιά βιβλία, δίσκους, CDs και οτιδήποτε άλλο δεν θέλεις πια.

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

/

Read More

And More