10 tips που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη σεξουαλική σου υγεία

Η υγεία μας είναι το παν. Και από αυτήν εξαρτάται ακόμα και η ερωτική μας ζωή. Αν λοιπόν θέλουμε μια υγιή σεξουαλική ζωή, χωρίς προβλήματα μέσα στο χρόνο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε τα σημεία που η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα σημειώνει παρακάτω.

“Τα χρόνια φεύγουν και πίσω δεν γυρνούν…” λέει ο λαός μας. Και ναι, είναι γεγονός πως ο χρόνος περνάει γρήγορα και θεωρούμε πως θα είμαστε υγιείς για πάντα και πως όλα θα είναι όμορφα και θα βαίνουν καλώς. Στην πραγματικότητα όμως, είναι αρκετά τα προβλήματα που έρχονται με το …χρόνο. Προβλήματα στη σωματική μας υγεία, στην ψυχική αλλά και στη σεξουαλική μας ζωή.

Υπάρχουν tips που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το σεξουαλικό ηθικό μας ακμαίο; Πολύ συχνά έρχονται νέοι άνθρωποι στο γραφείο, ανησυχώντας για ένα σεξουαλικό πρόβλημα. Άνθρωποι που ήδη πάσχουν ή απλά αναρωτιούνται τι πρέπει να προσέξουν για να είναι σεξουαλικά ενεργοί μετά από κάποια χρόνια. Γιατί ναι, όσον αφορά στην υγεία μας, ισχύει η παροιμία: “Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!”

1. Προσέχω την σωματική μου υγεία: Κάνω τις απαραίτητες εξετάσεις, πηγαίνω στο γιατρό, δεν ξεχνάω το τεστ ΠΑΠ στο γυναικολόγο μου, την μαστογραφία μου, κλπ.

2. Προσέχω το σωματικό μου βάρος: Όταν το βάρος μου είναι παραπάνω από το κανονικό, ας μην ξεχνάμε πως επηρεάζεται όχι μόνο η σωματική μου κατάσταση αλλά και η ψυχική μου ισορροπία, εφόσον όταν έχω κακή εικόνα σώματος είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσω και μία σεξουαλική δυσλειτουργία.

3. Προσέχω τη διατροφή μου: Δεν σημαίνει πως όταν δεν έχω παραπανίσιο βάρος ή επειδή γυμνάζομαι ότι μπορώ να τρώω ό,τι θέλω! Η κακή διατροφή σχετίζεται με ασθένειες όπως η χοληστερίνη, ο διαβήτης κλπ που με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες και στα δύο φύλα.

4. Κοιμάμαι καλά: Αλήθεια, πόσοι σήμερα κυρίως νεότεροι δεν ξενυχτούν πίσω από μία οθόνη υπολογιστή ή ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή και στον καναπέ ακόμα με το τάμπλετ ή το κινητό τους αγκαλιά; Πόσοι “τρέχουν” και λένε ότι δεν έχουν χρόνο για να προλάβουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ παράλληλα κλέβουν χρόνο από τον ύπνο τους; Και όμως, για καλή ψυχική σωματική αλλά και σεξουαλική υγεία, ο ύπνος είναι απαραίτητος!

5. Γυμνάζομαι: Τόσες έρευνες έχουν αποδείξει πως η φυσική άσκηση ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία, εφόσον συμβάλλει στη σωστή καρδιακή μας λειτουργία.

6. Προετοιμάζομαι για επερχόμενη εγκυμοσύνη: Ναι, αν μία γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, χρειάζεται να προσέξει τον οργανισμό της, έτσι ώστε να ανταποκριθεί όσο πιο ομαλά μπορεί στις απαιτήσεις της αλλά και στις αντοχές της.

7. Σταματώ το κάπνισμα: Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά σημαντικά στην καλή σωματική υγεία αλλά και σε μεγαλύτερες σεξουαλικές αντοχές, καθώς η καρδιά μας δουλεύει πιο ξεκούραστα.

8. Όχι στο πολύ αλκοόλ: Η υπερβολική και μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ, έχει συνδεθεί με βλαβερές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και στη στυτική λειτουργία.

9. Μαθαίνω να διαχειρίζομαι το στρες: Όλο και περισσότερες έρευνες συνδέουν την εμφάνιση της στυτικής
δυσλειτουργίας με το έντονο άγχος. Και ας μην γελιόμαστε. Δεν υπάρχει άνθρωπος σήμερα που δεν έχει άγχος και μάλιστα “κακό άγχος”. Το “μυστικό” είναι να μπορώ να το διαχειρίζομαι εγώ και όχι αυτό εμένα!

10. Επικοινωνώ με το σύντροφό μου: Ναι, η καλή σεξουαλική ζωή χρειάζεται και την επικοινωνία! Πως μπορώ να λειτουργήσω σεξουαλικά όταν με τον σύντροφό μου δεν τα πηγαίνουμε καλά; Εμείς οι γυναίκες το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό, εφόσον η σεξουαλική μας λειτουργία είναι περισσότερο εγκεφαλική…

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More