Ασκήσεις “έκτακτης ανάγκης”: Πώς διατηρείς την ψυχραιμία σου όταν νευριάζεις, ζηλεύεις, στεναχωριέσαι…

Είναι εκείνες οι στιγμές που χάνεις την ψυχραιμία σου και ανοίγεις το στόμα σου, οι λέξεις που μετανιώνεις αργότερα, όταν η ένταση περάσει. Η ζήλια, ο θυμός, τα νεύρα που σε πνίγουν και πυροδοτούν φράσεις και συμπεριφορές που θα ήθελες να ξεχάσεις. Και μετά η στεναχώρια. Τι κάνεις με τη στεναχώρια; Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη μας δίνει τις “ασκήσεις”, τις σωστές αντιδράσεις ώστε να προλάβουμε τα λάθη και τα προβλήματα και να μην μετρήσουμε ξανά τα σπασμένα του παρορμητισμού μας. Μας μαθαίνει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να αντιδρούμε σωστά και ώριμα σε κάθε “έκτακτη ανάγκη”.

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΞΑΛΛΗ!
Μια πράξη, μια λέξη, μια συμπεριφορά σου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι -στην κυριολεξία. Νιώθεις απίστευτα θυμωμένη. Είσαι έτοιμη να αντιδράσεις παρορμητικά, αντανακλαστικά και ενδεχομένως να σου δημιουργήσεις περισσότερα προβλήματα. Hold it!

Τι να κάνεις;
-Το ζητούμενο είναι να κατεβάσεις το αίμα από το κεφάλι στα πόδια. Άρα, άρχισε να περπατάς. Ένας περίπατος έστω και γύρω από το τετράγωνο θα βοηθήσει.
-Πάρε μια βαθιά ανάσα. Βγάλε τον αέρα με πολλές μικρές εκπνοές.
-Αν είσαι μπροστά στην τηλεόραση προσπάθησε να επικεντρωθείς και να δεις τι δείχνει εκείνη την ώρα η τηλεόραση και να το καταλάβεις. Όχι απλά να βλέπεις την εικόνα χωρίς να καταλαβαίνεις. Κάνε focus αλλού. Άλλαξε το “που” εστιάζεις. Παράδειγμα: Σου μιλάει άσχημα ο καλός σου και σε έχει πιάσει μεγάλος θυμός. Βρίσκεσαι στο σπίτι και παίζει η τηλεόραση. Προσπάθησε να εστιάσεις την προσοχή σου στη ροή του προγράμματος: τι δείχνει και τι θέλει να πει; Έτσι, θα φύγει το μυαλό σου από το θυμό, θα πάει κάπου αλλού και θα μπορέσει να πέσει η αδρεναλίνη και να ηρεμήσεις.
-Από την εφημερίδα που βρίσκεται μπροστά σου προσπάθησε να διαβάσεις μια σειρά και να την καταλάβεις. Προσπάθησε να ακούσεις τι λέει το ραδιόφωνο. Στόχος σου είναι να αποσπάσεις το μυαλό σου από αυτό που νιώθεις.

Όταν είσαι θυμωμένη, είσαι και θολωμένη. Περνάνε εικόνες μπροστά σου και δεν καταλαβαίνεις τι δείχνουν. Αν καταφέρεις να κάνεις κάτι από τα παραπάνω… σημαίνει ότι τα κατάφερες!!! Να ηρεμήσεις το μυαλό σου, να διώξεις το πολύ αίμα που έχει μαζευτεί από την αδρεναλίνη που σου έχει δημιουργήσει το αίσθημα του θυμού και στη συνέχεια να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την αιτία που δημιούργησε το θυμό.

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΗ
Τα βλέπεις όλα μαύρα, νιώθεις στεναχώρια, κλαις. Το μυαλό σου σκέφτεται όσα δεν έχεις ή όσα ενδεχομένως έχασες. Οι αρνητικές σκέψεις έχουν κατακλύσει το μυαλό σου και πηγαίνεις όλο και πιο κάτω. Stop! Φρένο…

Τι να κάνεις;
-Το μόνο που μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά είναι να παίξεις το παιχνίδι της χαράς. Και πάλι δηλαδή να αλλάξεις το focus σου. Να αρχίσεις να σκέφτεσαι αυτά που έχεις, αυτά που σε κάνουν να χαίρεσαι. Δεν πρέπει να μιζεριάζεις, αυτό σε κάνει να βουλιάζεις περισσότερο. Πρέπει να σκεφτείς ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Επιστάτευσε τη λογική σου. Όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται, το οφείλεις στον εαυτό σου. Θα νιώσεις καλύτερα.
-Αν χώρισες, αν σου λείπει ο “Χ”… σκέψου ότι είσαι καλά, έχεις την υγεία σου και ότι η ζωή είναι μπροστά σου. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί καλύτεροι από εκείνον που από δω και πέρα μπορείς να συναντήσεις και να διεκδικήσεις.
-Πρέπει να βάλεις το μυαλό σου σε αισιόδοξα μονοπάτια. Να κάνεις θετικές σκέψεις, να προσπαθείς να το πάρεις από τις αρνητικές. Και όχι να βουλιάζεις μέσα στην κατάσταση που σε στεναχωρεί. Μην την στριφογυρίζεις στο μυαλό σου. Κάνε κάτι. Μην αντιδράς παθητικά. Εσύ ορίζεις το πώς νιώθεις.

ΑΝ ΖΗΛΕΥΕΙΣ
Είναι όμορφη, έχει ωραίο σώμα και ο σύντροφός σου -καθόλου διακριτικά- κοιτάει. Ή χτυπάει το τηλέφωνό του και βλέπεις γυναικείο όνομα. Ή σε μήνυμα, ή στο facebook, ή στο instagram… Καταλαβαίνεις. Αφορμές. Να ζηλέψεις, να πάρεις εκείνη την πρασινωπή απόχρωση και να νιώσεις αυτό το σφίξιμο στο στομάχι. Πριν ακονίσεις τα νύχια σου, περίμενε. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή είναι που πρέπει να ανασυνταχθείς.

Τι να κάνεις;
-Να σκεφτείς τα θετικά σου στοιχεία.
-Να σκεφτείς για πόσα πράγματα είσαι καλύτερη από εκείνη που κοιτάζει.
-Να σκεφτείς ότι θα μπορούσε να είναι με οποιαδήποτε άλλη, αλλά είναι μαζί σου.
-Να πεις μέσα σου: τι είναι αυτή που κοιτάζει; Είμαι καλύτερη από όλες!
-Πρέπει να ανεβάσεις την αυτοεκτίμησή σου. Έλα, μπορείς! Μη μασάς.
-Στο τέλος να σκεφτείς ότι: “Αν έχει εμένα δίπλα του, που νιώθω τόσα πράγματα για εκείνον, που είμαι εμφανίσιμη… κι αυτός κοιτάζει αλλού, τότε μάλλον δεν μου αξίζει. Και δεν πρόκειται να γίνω κατίνα!”

ΑΝ ΣΕ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Η δουλειά, οι πολλές υποχρεώσεις, το τρέξιμο, οι απαιτήσεις, οι ευθύνες… Τα προσωπικά. Τα επαγγελματικά. Ουφ! Καθημερινότητα γεμάτη στρες που μερικές φορές σου κόβει την ανάσα. Πνίγεσαι.

Τι να κάνεις;
-Όταν νιώθεις να πνίγεσαι από το άγχος, σταμάτα και πάρε μια βαθιά ανάσα. Μέτρα μέχρι το πέντε και βγάλε τον αέρα. Βαθιά εκπνοή.
-Καθώς μετράς ως το πέντε σκέφτεσαι ότι κατεβαίνεις μια σκάλα και κάθε σκαλί σε φέρνει όλο και πιο κοντά σε ένα πολύ όμορφο μέρος με όμορφη κατάσταση ή μια όμορφη ανάμνηση. To your “happy place”. Αν δεν έχεις πρέπει να δημιουργήσεις ένα.
Παράδειγμα: Μετράς μέχρι το πέντε, σκέφτεσαι ότι κατεβαίνεις μια σκάλα και μπαίνεις σε μια αίθουσα όπου στην άλλη μεριά σε περιμένει το αγόρι σου, σου προσφέρει μια ανθοδέσμη και σε πηγαίνει να χορέψετε. Οκ;

Read More

And More