Γυναικείος ανταγωνισμός! Μήπως η φίλη σου είναι ανταγωνιστική; Τι να κάνεις

Έχουμε κι εμείς οι γυναίκες τα θεματάκια μας! Και ναι, μπορεί να μην είναι η ιδέα σου. Μπορεί όντως η φίλη σου να είναι ανταγωνιστική. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα σε βοηθάει να τσεκάρεις τα σημάδια και σου δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για το πως να “χειριστείς” μια ανταγωνιστική φίλη…

Μπορεί όταν ακούμε τη λέξη ανταγωνισμός, το μυαλό μας να πηγαίνει κατευθείαν στους άνδρες, που ως εκ φύσεως έχουν περισσότερο την ανάγκη να είναι οι καλύτεροι, να είναι πιο δυνατοί και άτρωτοι. Όταν όμως ο ανταγωνισμός επεκτείνεται στη γυναικεία φιλία, τότε μάλλον τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν. Εάν λοιπόν, περιμένετε με χαρά να ανακοινώσετε στη φίλη σας ότι πήρατε προαγωγή και εκείνη όχι μόνο δεν χαίρεται με την επιτυχία σας, αλλά προσπαθεί να τη μειώσει ή εάν έχει τη διακαή ανάγκη να φαίνεται πως η ίδια είναι καλύτερη από εσάς, τότε πιθανόν η φίλη σας να σας βλέπει ανταγωνιστικά. Θα μου πείτε, οι περισσότεροι θέλουμε να είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε, να ξεχωρίζουμε και να αναγνωρίζετε η αξία μας.

Όταν όμως αυτό γίνεται εις βάρος των άλλων και μάλιστα με το να προσπαθούμε να τους μειώνουμε, τότε αναπόφευκτα θα δημιουργούνται προβλήματα στις διαπροσωπικές, τις επαγγελματικές και στις προσωπικές μας σχέσεις. Πάμε να δούμε όμως καλύτερα, πώς θα καταλάβετε, εάν η φίλη σας είναι ανταγωνιστική απέναντί σας;

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Προσπαθεί διαρκώς να σας ξεπεράσει: εάν το μοναδικό μέτρο σύγκρισης της φίλης σας είστε εσείς και ό,τι κάνει γίνεται με κίνητρο το να καταφέρει να πετύχει κάτι παραπάνω από εσάς και η μοναδική της χαρά είναι αυτό, ίσως να σημαίνει πως έχει μπει ο ανταγωνισμός ανάμεσά σας.

Μειώνει τους κόπους και τις προσπάθειές σας: αυτό θα το καταλάβετε στην περίπτωση που νιώσετε ότι η φίλη σας προσπαθεί να σας μειώσει, καθώς και να υποτιμήσει οτιδήποτε έχετε επιτύχει, τονίζοντας πως εκείνη θα το έκανε καλύτερα ή λέγοντάς σας πως δεν ήταν και τίποτα σπουδαίο αυτό που καταφέρατε και πως ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει.

Σας κόβει τα φτερά: εσείς περιμένετε να ακούσετε μία καλή κουβέντα και μια φωνή υποστήριξης από τη φίλη σας και αντί να σας ενθαρρύνει πως σίγουρα θα τα καταφέρετε, εκείνη προσπαθεί να σας ρίξει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΜΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΦΙΛΗ
Αποφύγετε καταστάσεις που πυροδοτούν τον ανταγωνισμό: συζητήσεις σχετικά με το πόσα πολλά χρήματα βγάζετε εσείς ή ο σύντροφός σας ή σχετικά με τα ψώνια που κάνατε πρόσφατα, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα ζήλιας, ενισχύοντας έτσι, το γυναικείο ανταγωνισμό.

Ελέγχετε τη συμπεριφορά σας: είτε άθελά σας είτε εσκεμμένα, μπορεί πολλές φορές να έχετε την ανάγκη να παινευτείτε και εσείς για τον εαυτό σας ή να μοιραστείτε με τη φίλη σας πόσο χαρούμενη και ευτυχισμένη είστε, ενώ η ίδια να περνάει μία όχι και τόσο ευχάριστη περίοδο στη ζωή της. Προσπαθήστε λοιπόν, να είστε πιο διακριτικές και μετριόφρονες, χωρίς να υπερβάλλετε για όσα καλά σας συμβαίνουν.

Τονίστε τα θετικά της φίλης σας: η έντονα ανταγωνιστική συμπεριφορά συχνά κρύβει από πίσω της μεγάλη ανασφάλεια. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να δείξετε στη φίλη σας πως αναγνωρίζετε και εκτιμάτε όλα όσα έχει πετύχει και γενικότερα τα χαρίσματά της, επιβεβαιώνοντάς την, πως αξίζει και είναι μοναδική, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Εάν πάρει από εσάς τη σιγουριά και την ασφάλεια της αποδοχής, δεν θα έχει την ανάγκη να είναι διαρκώς ένα βήμα μπροστά από εσάς.


Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

/

Read More

And More