Καλοκαιρινοί έρωτες. Μπορούν να γίνουν κανονική σχέση; Τι πρέπει να κάνουμε;

Μπορεί να φταίει το νησί, μπορεί η ανάλαφρη διάθεσή μας ή η απόσταση από τις υποχρεώσεις. Όπως και να ‘χει οι καλοκαιρινοί έρωτες είναι ψηλά στην εκτίμησή μας. Μπορούν όμως να συνεχιστούν και στην πόλη; Υπάρχουν ελπίδες; Μπορεί οι πρώτες βροχές του φθινοπώρου να μην τους διαλύσουν; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας διευκρινίζει μέχρι που “επιτρέπεται” να φτάνουν οι προσδοκίες μας…

Καλοκαιράκι, ήλιος, θάλασσα, ανεμελιά, ερωτική διάθεση! Ναι, το καλοκαίρι είναι αλήθεια ότι η ερωτική μας διάθεση ανεβαίνει. Αρκετοί είναι οι ελεύθεροι που έχουν ποντάρει όλες τους τις ελπίδες για την ανεύρεση συντρόφου στους καλοκαιρινούς μήνες. Όπως αρκετοί είναι και οι δεσμευμένοι που επίσης θέλουν να ζήσουν τη μαγεία μιας σύντομης καλοκαιρινής “κρυφής” περιπέτειας…

Οι καλοκαιρινοί έρωτες λοιπόν, φαίνεται να φαντάζουν με έναν ξεχωριστό τρόπο στο μυαλό του καθενός. Είναι λογικό ένα νέο πρόσωπο να μπορεί πιο εύκολα να μπει στη ζωή μας, αφού στη βαλίτσα μας για τις διακοπές βάζουμε και τα όνειρα για νυχτερινές βόλτες και αγκαλιές μέχρι το ξημέρωμα.

Το καλοκαίρι λειτουργεί πιο καταλυτικά στην ερωτική μας διάθεση;
Είναι αλήθεια ότι μία περιπέτεια μας φέρνει ευεξία, ανεβάζει τη διάθεσή μας και τη λίμπιντο στα ύψη. Πιο συγκεκριμένα, οι καλοκαιρινοί έρωτες μας ανανεώνουν και μας προσφέρουν την ψυχολογική και συναισθηματική ανάπλαση που δεν μας δίνει ο χειμώνας. Το στρες μειώνεται, ενώ η διάθεση και η αυτοπεποίθηση αυξάνονται κατακόρυφα. Επιπλέον, η συχνότητα και η ποιότητα των σεξουαλικών επαφών είναι καλύτερη, αφού το καλοκαίρι θεωρείται ότι οι άνδρες έχουν καλύτερη στύση και οι γυναίκες αυξημένη λίμπιντο.

Μπορούν να κρατήσουν οι καλοκαιρινοί έρωτες;
Συνήθως οι πρώτες φθινοπωρινές ψιχάλες αρκούν για να σβήσουν αυτήν την καλοκαιρινή συναισθηματική ψευδαίσθηση. Μετά από τις νύχτες πάθους, έντασης και υπόσχεσης, προσγειωνόμαστε κάπως “άγαρμπα” στην πραγματικότητα. Εκεί είναι που αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε αν το καλοκαιρινό μας ειδύλλιο μπορεί να αντέξει και στις …κρύες χειμωνιάτικες θερμοκρασίες -ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Ναι, συνήθως αυτό που παρατηρούμε είναι πως η καλοκαιρινή και “ανεβασμένη” ερωτική διάθεση, το καλοκαιρινό αυτό “άνοιγμα”, το χειμώνα μετατρέπεται σε “κλείσιμο”, καθώς η επιστροφή στις υποχρεώσεις και στην καθημερινότητα, μας απορροφά και μας γειώνει. Απομυθοποιούμε το αντικείμενο του πόθου μας και συνειδητοποιούμε ότι δεν ήταν αυτό που είχαμε πλάσει στο μυαλό μας. Άλλος ένας παράγοντας που η καλοκαιρινή μας περιπέτεια δεν περνάει στο επίπεδο της σχέσης, μπορεί να έχει να κάνει με την γεωγραφική τοποθεσία, αφού ο “έρωτάς” μας μπορεί να μένει χιλιόμετρα μακριά.

Παρόλα αυτά όμως, κάποιες από αυτές τις σχέσεις φαίνεται να μπορούν να αντέξουν και να μετατραπούν σε κανονικές σχέσεις. Αυτό, βέβαια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από τη συμβατότητα των δύο ατόμων, πέρα από το σεξουαλικό κομμάτι.

Τι πρέπει να κάνουμε τότε;
-Ας μην έχουμε υψηλές προσδοκίες για το πώς “πρέπει” να είναι το καλοκαίρι μας! Είναι σημαντικό να δώσουμε βάση στο εδώ και τώρα, στη χαλάρωση και στη παρέα μας.

-Να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να απολαύσει το καλοκαίρι, την παρέα, τον ήλιο, τη θάλασσα, τον έρωτα! Ας χαλαρώσουμε τις ερωτικές μας κεραίες και ας προσέξουμε μην μας γίνει εμμονή μία καλοκαιρινή γνωριμία.

-Μην βιαζόμαστε να επενδύσουμε στο νέο μας σύντροφο! Δεν χρειάζεται με το που θα γνωρίσουμε κάποιον να γαντζωθούμε πάνω του και να τον θεωρήσουμε τον έρωτα της ζωής μας, όσο ειδυλλιακά και αν είναι όλα γύρω μας. Ας κρατάμε “μικρό καλάθι”, για να μην πέσουμε από τα σύννεφα απότομα. Μπορούμε επίσης, να οριοθετήσουμε την κατάσταση και να βάλουμε από την αρχή κάποια όρια στο πώς θα εξελιχθεί.

-Δεν βάζουμε “πρέπει” και όρους, ούτε ζητάμε αιώνιες υποσχέσεις! Αφήνουμε να κυλήσει όπως μας βγει, χωρίς να επιμένουμε σε δεσμεύσεις ή και μη δεσμεύσεις…

-Δεν ξεχνάμε την προστασία μας! Παρά τη χαλαρή μας διάθεση και το αλκοόλ είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από τις επιπτώσεις επιπόλαιων συμπεριφορών.

-Δεν κρίνουμε τον εαυτό μας για την καλοκαιρινή μας περιπέτεια! Δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις και ενοχές και να αναρωτιόμαστε πως επιτρέψαμε να συμβεί αυτό. Πιθανότατα οι βαθύτερες ανάγκες μας μάς ώθησαν στην αγκαλιά ενός καλοκαιρινού έρωτα.

-Κρατάμε τις όμορφες στιγμές, τις αναμνήσεις και τη “δροσιά”! Προφανώς η ανάγκες μας ήταν εκείνες που μας έσπρωξαν στη καλοκαιρινή μας περιπετειούλα, που μπορεί να κράτησε λίγο, γέμισε όμως τις μπαταρίες μας…

Τέλος, ποτέ δεν ξέρουμε εκ των προτέρων πως μπορεί να εξελιχθεί αυτή η νέα γνωριμία. Αν αφεθούμε στο να τη ζήσουμε, ίσως έχει πιθανότητες να αφεθεί και εκείνη στα χέρια μας και να ριζώσει…

/
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More