Μέρες αγάπης! Ο σωστός τρόπος να αγαπάμε…

Αυτές οι μέρες έχουμε μια ιδιαίτερη ησυχία, διαφορετική. Δεν είναι τα αυτοκίνητα που λείπουν από τους δρόμους. Είναι το μυαλό μας που ηρεμεί, που ξεκουράζεται. Ησυχία, γαλήνη, κατάνυξη. Αλλάζουμε ενέργεια. Όλοι μας. Ερχόμαστε κοντά στους δικούς μας ανθρώπους και νιώθουμε αγάπη. Για τη μαμά, τον μπαμπά, τον αδερφό, την αδερφή, το φίλο… για όλους! Και παίρνουμε αγάπη. Μια μαγική δύναμη που σε κάνει να νιώθεις πως όλα θα πάνε καλά. Ηρεμείς. Και η ατμόσφαιρα μοσχοβολάει… Τι είναι όμως αγάπη; Μέρες που είναι, ας προσπαθήσουμε να δώσουμε έναν ορισμό στην κινητήριο δύναμή μας και ας δούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αγαπάμε, με τη βοήθεια της ψυχολόγου, Χρυσούλας Μαυράκη.

Η αγάπη δεν χωράει εγωισμούς. Ούτε προσωπικά συμφέροντα και αρνητισμούς. Είναι αθώα. Τη νιώθεις αβίαστα, σε εξυψώνει, σε κάνει ευτυχισμένη. Γεμίζει την καρδιά σου… “Αγαπώ πραγματικά και σωστά σημαίνει ότι αγαπώ ..για εσένα” σημειώνει η ειδικός. “Για να είσαι εσύ καλά, για να είσαι εσύ ευτυχισμένος, για να έχεις εσύ ό,τι θέλεις. Δεν αγαπώ για μένα, κτητικά και εγωκεντρικά.”

Αυτές οι μέρες είναι γεμάτες ευχές. Η Σταύρωση, η Ανάσταση, η γιορτή. Η προσωποποίηση του ορισμού της αληθινής αγάπης, της απόλυτης καλοσύνης. Ισχυρά μηνύματα που υπάρχουν στο υποσυνείδητό μας και εκπέμπει αγάπη.

Δεν μιλάμε για έρωτα. Μιλάμε για αγάπη. Τότε που δεν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, τη βολή μας, αλλά τον άλλον πρώτα. “Όταν αγαπάω, αγαπώ και το δείχνω. Αγαπώ και είμαι αυθεντικός, είμαι γνήσιος. Αγαπώ βαθιά, βάζω πάνω από όλα αυτόν που αγαπώ και αυτό που θέλει αυτός και όχι αυτό που θέλω εγώ. Δεν το κρατώ μέσα μου, αλλά του το προσφέρω, του το χαρίζω, το βλέπει” υπογραμμίζει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

Θυσίες. Η μαμάδες ξέρουν.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ
Αυτό που νιώθεις αυτές τις μέρες, το κουβαλάς τις υπόλοιπες; Ή χάνεται στα αυτονόητα, τις γρήγορες ταχύτητες της καθημερινότητας, τα νεύρα, την κούραση, τα εγωιστικά θέλω;

“Δεν αγαπώ συμφεροντολογικά για να κερδίσω κάτι. Δεν αγαπώ για να μου ανήκει κάτι, δηλαδή κτητικά. Δεν αγαπώ επιφανειακά για να επιβεβαιώνομαι. Δεν αγαπώ από συνήθεια επειδή συνηθίζεται να έχω σχέση, αλλά επειδή το νιώθω βαθιά μέσα μου”.

“Το να αγαπάει κανείς είναι ό, τι πιο σημαντικό μπορεί να νιώσει κάποιος. Είναι κάτι που μας κάνει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, να γινόμαστε πιο βαθείς, πιο σοφοί, πιο πλούσιοι και είναι πολύ μεγάλη τύχη το να μπορέσεις να αγαπήσεις” σημειώνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ Ή ΝΑ ΑΓΑΠΙΕΣΑΙ;
Και τα δύο φυσικά. Και τα δύο τα έχουμε ανάγκη. Όμως, η ειδικός κάνει κάποιες “ηλικιακές” διακρίσεις. Ή μάλλον διευκρινίσεις…

“Μέχρι τα 30 το σημαντικό είναι να σε αγαπούν, όταν ωριμάζεις από τα 30 στα 40 θεωρείς ότι είναι καταπληκτικό το να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Αλλά όταν πραγματικά εμβαθύνεις το νόημα της ζωής τότε ξέρεις ότι το σημαντικό είναι να αγαπάς. Δηλαδή το να αγαπώ είναι πραγματικά πολύ μεγάλο δώρο. Το να μπορεί η καρδιά μου να δίνει και να προσφέρει, το να μπορεί να την αγγίξει ένα τόσο βαθύ συναίσθημα είναι καταπληκτικό” καταλήγει η κ. Μαυράκη.

Καλή Ανάσταση να έχουμε, Καλό Πάσχα, γεμάτο Αγάπη. Και αυτή τη φορά, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτή τη διάθεση και αυτή την ενέργεια και στην καθημερινότητά μας. Να δίνουμε, να αγαπάμε για να έχουμε γεμάτη καρδιά.

Read More

And More