Μήπως είσαι εθισμένη στα social media; Τσέκαρε τα σημάδια…

True story… Της μιλάμε και δεν μας ακούει. Χαμένη στο κινητό της και συγκεκριμένα στο instagram. Έχει περισσότερους από εφτά χιλιάδες followers και δείχνει να την ενδιαφέρουν περισσότερο από τους πραγματικούς της φίλους. Ψύχωση. Περπατάει και κοιτάει το κινητό της, όχι μπροστά της. Περπατάει πάντα πίσω μας, με απόσταση, γιατί είναι απορροφημένη. Μια μέρα παραλίγο να τη χτυπήσει αυτοκίνητο. Όλοι έχουμε facebook, instagram, snapchat, twitter αλλά δεν κάνουμε έτσι. Της μιλάμε και δεν μας ακούει. Της μιλάμε και επιμένει ότι μας ακούει, αλλά δεν απαντάει… Κι αν το κάνει είναι ετεροχρονισμένα. Και ναι, κάθε φορά που προτείνουμε να πάμε κάπου συμφωνεί μόνο αν το μέρος είναι “φωτογενές”. Μιλάει με hashtags. Μετράει likes. Χωρίς καμία αμφιβολία είναι εθισμένη και δεν καταλαβαίνει καν πόσο εκνευριστική είναι για την παρέα. Δεν μας κοιτάει καν πια. Για αυτό και ζητήσαμε τη βοήθεια της ειδικού. Η ψυχοθεραπεύτρια, Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου καταγράφει τα σημάδια του εθισμού…

Αδιαμφισβήτητα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε φέρνουν κοντά με εκατοντάδες άλλα άτομα, ενώ σου παρέχουν μια πληθώρα πληροφοριών, κρατώντας σε πάντα ενήμερη για την επικαιρότητα καθώς και για τα όσα συμβαίνουν ανά τον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σύνορα. Ανά πάσα στιγμή “συνδέεσαι” με τους φίλους και τους συνεργάτες σου, όσο μακριά κι αν βρίσκονται. Παίρνεις εύκολα την πληροφορία που χρειάζεσαι, τη στιγμή που τη χρειάζεσαι. Ας μην αναφέρω και το πόσο εύκολα γλιτώνεις από τη βαρεμάρα του να περιμένεις στην ουρά μιας υπηρεσίας ή μιας ατελείωτης διαδρομής με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού στο tablet ή το smart phone σου, μπαίνοντας στο facebook, το twitter ή στο instagram. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα και ευχάριστα, παρακολουθώντας αστεία βιντεάκια, σχολιάζοντας τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις ή ανταλλάσσοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου με τους διαδικτυακούς φίλους σου! Ας μην ξεχάσω να αναφερθώ και σε αυτούς που με περηφάνια παραδέχονται: “Μα είμαι γκατζετάκιας! Λατρεύω να είμαι συνδεδεμένος με τις ηλεκτρονικές συσκευές μου ανά πάσα στιγμή!” Η τεχνολογία, άλλωστε, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καθημερινότητας και δεν γίνεται να μην είσαι ενημερωμένη!

Και έρχεται η στιγμή που δεν μπορώ να μη δελεαστώ από τις χιλιάδες επιλογές της κάθε εφαρμογής που έχω εγκαταστήσει στο κινητό μου! Βγάζω μια φωτογραφία με το καινούριο μου φόρεμα, δοκιμάζω ένα καινούριο make up, κάνω τις απαραίτητες ρυθμίσεις και νιώθω περήφανη για το δημιούργημά μου! Πώς να αντισταθώ και να μην το “ανεβάσω” στην προσωπική σελίδα μου; Μετά από αυτό να μην έχω και την περιέργεια εάν το είδαν οι διαδικτυακοί φίλοι μου, αλλά και ποια να είναι άραγε η γνώμη τους;
Σκέφτομαι: “Για μια φορά δεν πειράζει..ίσως και για μια δεύτερη… μια τρίτη…” και τότε συνειδητοποιώ πως θέλω κι άλλο! Σαν να με πιάνει μια μανία να αναρτώ φωτογραφίες, τραγούδια, σκέψεις, να σχολιάζω την επικαιρότητα… περιμένοντας σχεδόν με αγωνία την ανταπόκριση των “φίλων μου”. Αρχίζω να μετράω τα likes και αυτόματα σκέφτομαι την επόμενή μου κίνηση για να τα διπλασιάσω! Μα τι μου συμβαίνει; Μήπως έχω εθιστεί;

ΤΣΕΚΑΡΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
1. Διαπιστώνεις ότι είσαι διαρκώς κολλημένη στο tablet ή το smart phone σου, ακόμα και όταν βρίσκεσαι με τους φίλους σου.

2. Το πρώτο πράγμα που κάνεις πηγαίνοντας σε ένα μπαρ ή εστιατόριο είναι να βγάλεις μια selfie.

3. Νιώθεις αγωνία και άγχος σε περίπτωση που για κάποιο λόγο αδυνατείς να συνδεθείς στο διαδίκτυο.

4. Συνειδητοποιείς ότι η οθόνη του υπολογιστή σου έχει γίνει ο καλύτερός σου φίλος! Περνάς περισσότερη ώρα μαζί της σε σχέση με την παρέα σου!

5. Όταν βλέπεις έναν φίλο σου το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι το διαδικτυακό του παρατσούκλι.

6. Παρατηρείς πως αν και έχεις εκατοντάδες διαδικτυακούς φίλους, έχεις αρχίσει να νιώθεις πιο μόνη από ποτέ.

7. Το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί και το τελευταίο που κάνεις το βράδυ είναι να τσεκάρεις τις ειδοποιήσεις και τα μηνύματά σου σε facebook, instagram και twitter.

8. Νιώθεις διαρκώς την ανάγκη να ενημερώνεις τους διαδικτυακούς σου φίλους για το τι φοράς, τι τρως, που βρίσκεσαι, με ποιους και τι θα κάνεις αργότερα.

9. Πιάνεις τον εαυτό σου να “συνδέεται” μόνο και μόνο για να διαπιστώσεις εάν το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει ερωτικά ή ακόμα και ο πρώην σου είναι εξίσου “διαθέσιμος” εκείνη τη στιγμή.

10. Αδυνατείς να επικεντρωθείς στην εργασία που γράφεις γιατί σερφάρεις ανελέητα, κάνοντας likes.

ΣΚΕΨΟΥ…
Είναι φυσιολογικό να κολακεύεσαι από τα θετικά σχόλια και να αποζητάς την αποδοχή. Και ποιος δεν το θέλει αυτό! Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να κινείσαι περισσότερο σε μαζικό παρά σε ατομικό επίπεδο. Κι αυτό είναι φυσιολογικό. Μερικές φορές οι ισορροπίες είναι δύσκολο να διατηρηθούν… Ωστόσο, στάσου και σκέψου:

-Μήπως επενδύω υπερβολικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Για ποιο λόγο το κάνω;

-Μήπως χρειάζεται να μειώσω το χρόνο που αφιερώνω για τις αναρτήσεις μου;

-Πότε ήταν η τελευταία φορά που φλέρταρα πρόσωπο με πρόσωπο;

-Μήπως χρειάζεται να ξεκαθαρίσω τη λίστα με τους διαδικτυακούς μου φίλους; Ποιους πραγματικά θέλω; (Όσο περισσότερα άτομα έχεις στο προφίλ σου, τόσο περισσότερες και οι αναρτήσεις που μοιράζονται μαζί σου, τόσο πιο δύσκολο να μειώσεις τον χρόνο που είσαι “συνδεδεμένη”)

-Αντέχω να απενεργοποιήσω το λογαριασμό μου για 2-3 ημέρες;

Χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όφελός σου και μην αφήνεις αυτά να σε χρησιμοποιούν!

Read More

And More