Νικήστε το χρόνο! 5 βήματα για ευτυχισμένες σχέσεις

Ο χρόνος φταίει. Για τις ρυτίδες στο πρόσωπό μας, αλλά και για τις ρυτίδες στις σχέσεις μας. Για να αποφύγουμε αυτό το τελευταίο και για να διατηρήσουμε ζωντανή και ευτυχισμένη τη σχέση μας με το σύντροφό μας, μας βοηθάει η Κρίστη Μηλιόρδου, Certified Health and Wellness Coach, Ψυχολόγος MSc.

Είναι γεγονός ότι πολλά ζευγάρια στις μέρες μας, αν και πολλά χρόνια μαζί, καταλήγουν στο χωρισμό. Αυτό δεν είναι κάτι παράξενο αν αναλογιστεί κανείς ότι για να διατηρηθεί μία σχέση χρειάζονται αμοιβαίες υποχωρήσεις και προσπάθεια. Είναι πολύ δύσκολο να μπορούμε να διατηρούμε μία κοινή πορεία με το σύντροφο μας, ειδικά όταν τα δεδομένα της ζωής μας αλλάζουν ή όταν εξελισσόμαστε σαν προσωπικότητες μέσα από τις καταστάσεις.

Σίγουρα δεν υπάρχει μία μαγική συνταγή ή μία απλή απάντηση για το πώς να διατηρήσεις μία ευτυχισμένη σχέση. Υπάρχουν όμως κάποια βήματα που αν ακολουθήσεις μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας της δικής σου! Τα βήματα αυτά είναι τα εξής:

1. Άκουσε προσεκτικά το σύντροφο σου
Αυτό δεν σημαίνει να ακούς με τα αυτιά σου μόνο αλλά όπως λέμε στο coaching να ακούς με την καρδιά. Να προσπαθείς να μπεις στη θέση του άλλου και να καταλάβεις τους λόγους και τις αιτίες της συμπεριφοράς του. Επίσης, είναι σημαντικό να τον αφήνεις να ολοκληρώσει πρώτα αυτά που έχει να πει χωρίς να βγάζεις πρώιμα συμπέρασματα ή να τον διακόπτεις. Αν αυτή η προσπάθεια είναι αμοιβαία τότε η μεταξύ σας επικοινωνία θα βελτιωθεί δραματικά και θα μειωθούν οι παρεξηγήσεις.

2. Βρείτε χρόνο
Η καθημερινότητα και οι ευθύνες μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση αρνητικά. Αν ο καθένας βυθίζεται στα προβλήματά του ή απορροφάται από ένα βαρύ πρόγραμμα είναι πολύ εύκολο να παραμελήσει το σύντροφο. Και εκεί μπορεί να δημιουργηθεί η μοναξιά μέσα στη σχέση, η οποία οδηγεί στην αποξένωση. Όσο απασχολημένοι και να είμαστε είναι απαραίτητο να βρίσκουμε χρόνο να περάσουμε και με το ταίρι μας. Έστω και λίγα ποιοτικά λεπτά τη μέρα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Αφήστε το smartphone στην άκρη και αγκαλιαστείτε, συζητήστε, κάντε μία δραστηριότητα μαζί κτλ.

3. Δείξτε ευγνωμοσύνη
Είναι πολύ απλό να πεις ένα ευχαριστώ όταν ο σύντροφός σου κάνει κάτι όμορφο για σένα, όταν σου προσφέρει τη βοήθειά του και όταν σε στηρίζει. Είναι πολύ βασικό, επίσης, να αισθάνεσαι αυτήν την ευγνωμοσύνη για τα όμορφα κομμάτια της ζωής και της σχέσης σου. Πολλές φορές εστιάζουμε τόσο πολύ σε όλα αυτά που θα επιθυμούσαμε αλλά δεν έχουμε, παρά σε όσα θετικά υπάρχουν ήδη στη ζωή μας. Αυτή η αλλαγή στάσης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ευτυχίας και ολοκλήρωσης μας.


4. Βρείτε πηγές ικανοποίησης και εκτός σχέσης

Όσο σημαντικό είναι να αφιερώνουμε χρόνο στη σχέση μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην βιώνουμε σχέσεις ασφυξίας. Εκεί οι δύο σύντροφοι αισθάνονται την υποχρέωση να κάνουν τα πάντα μαζί ή να βάζουν προτεραιότητα πάντα ο ένας τον άλλον. Φίλοι και οικογένεια παραμελούνται και οι δύο τους αρχίσουν να ασφυκτιούν σε κάτι που οι ίδιοι δημιούργησαν. Προσπάθησε να εισπράττει​ς χαρά και ικανοποίηση και εκτός σχέσης, από τις φιλίες σου, ένα χόμπυ, τη δουλειά σου κτλ. Ο προσωπικός χώρος χρειάζεται σε όλους και όχι μόνο δεν σε απομακρύνει αλλά αντίθετα σε ωθεί στο να έχεις καλύτερη διάθεση με το σύντροφό σου. Επιπλέον, διατηρεί αμείωτο και το δικό του ενδιαφέρον όταν έχει δίπλα του μία γυναίκα που μπορεί να είναι και αυτάρκης​, παρά προσκολλημένη μόνο σε εκείνον.

5. Ραντεβού και εκπλήξεις
Το ραντεβού δεν είναι μόνο για το πρώτο βράδυ ή για τους πρώτους μήνες της γνωριμίας. Ένα ζευγάρι χρειάζεται να συνεχίζει να βγαίνει ραντεβού ακόμα και μετά το γάμο ή την απόκτηση παιδιών. Η όλη διαδικασία της ετοιμασίας, της συνάντησης, της ατμόσφαιρας​ κατά τη διάρκεια της εξόδου μπορεί να αναζωογονήσει τη σχέση και είναι απαραίτητη για να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα. Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργούν και οι εκπλήξεις.

Συμπέρασμα…
Τα μικρά καθημερινά πράγματα μπορούν να προσφέρουν νότες χαράς στη σχέση μας και να ομορφύνουν ακόμα και μία δύσκολη μέρα.

Read More

And More