Ο φόβος της απόρριψης! Πώς να τον χειριστείς και πώς να τον αντιμετωπίσεις

Ένα μήνυμα που δεν έλαβε απάντηση, μια κλήση που έμεινε αναπάντητη. Έμμεση απόρριψη. Ή κάποιο μήνυμα που η απάντησή του ήταν αρνητική ή μια γνωριμία που δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε ή μια σχέση που τελείωσε χωρίς να είναι επιλογή μας. Η απόρριψη καραδοκεί και μερικές φορές μας φοβίζει απλά το ενδεχόμενό της και τελικά επηρεάζει τη ζωή μας, τις κινήσεις μας. “Κι αν μου πει όχι;”… “Κι αν δεν θέλει;”… “Κι αν αυτό τον θυμώσει και με παρατήσει;”… Η Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος, μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την απόρριψη, αλλά και το φόβο της απόρριψης.

Πολλές φορές βλέπουμε άτομα με καταπιεσμένα συναισθήματα και ανάγκες, άτομα που δυσκολεύονται να προχωρήσουν, να αντισταθούν, να πάρουν πρωτοβουλίες και να βιώσουν το εδώ και τώρα μέσα στη σχέση. Ο φόβος της απόρριψης αμβλύνει τις ανασφάλειες και καταρρίπτει την ισοτιμία των σχέσεων και αυτό γιατί το ανασφαλές άτομο περιχαρακώνεται από “πρέπει”, αγνοεί τα θέλω και τις ανάγκες του και ακινητοποιείται μέσα από το φόβο της απόρριψης.

Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι αυτός ο φόβος είναι προσωπική υπόθεση για αυτό:
-Σκέψου θετικά. Στη σχέση δεν επιλέγει ο ένας. Προχωρούν και οι δύο μαζί, παίρνουν και οι δύο το ρίσκο. Το να προχωρήσει λοιπόν μία σχέση είναι μία κοινή απόφαση και όσες πιθανότητες έχεις εσύ να σε απορρίψει ο σύντροφός σου στην πορεία άλλες τόσες έχει και αυτός να τον απορρίψεις εσύ.

-Απεγκλωβίσου από τραυματικά βιώματα.Το παρόν και το μέλλον δεν είναι μία συνέχεια του παρελθόντος. Αν δηλαδή κάποιος έχει υποστεί απόρριψη στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι αυτό θα γίνει και σε μία επόμενη σχέση

-Αγάπησε τον εαυτό σου. Όταν αγαπάς και εκτιμάς αυτό που είσαι, συνήθως το εκπέμπεις. Η αυτοεκτίμηση είναι μεγάλο όπλο στη σχέση μας με τους άλλους, εμπνέει σεβασμό, θέτει όρια και δεν κλονίζει την αυθεντικότητά μας.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ…
Ο φόβος της απόρριψης δεν συνδέεται απαραίτητα με το βίωμα της απόρριψης. Στην πρώτη περίπτωση παλεύεις με το άγχος και την ανασφάλεια, ενώ στη δεύτερη περίπτωση έρχεσαι αντιμέτωπη με το πραγματικό γεγονός ότι κάποιος σε έχει απορρίψει και βιώνεις όλες τις αρνητικές συνέπειες.

Σε αυτήν την περίπτωση να θυμάσαι ότι:
-Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου… Το ότι μας απορρίπτει κάποιος δεν σημαίνει ότι δεν αξίζουμε την αγάπη και την αποδοχή. Είναι μία συνιστώσα στη ζωή μας και μία εκδοχή του ρίσκου που πήραμε προκειμένου να σχετιστούμε με τον συγκεκριμένο.

-Η επόμενη σχέση δεν λειτουργεί ως συνέχεια της προηγούμενης. Επομένως κάποιος μπορεί να σε απέρριψε θα υπάρξουν όμως πολλοί άλλοι που θα σε αποδεχτούν αλλά και κάποιοι που θα τους απορρίψεις εσύ.

-Δύο άνθρωποι που έρχονται κοντά είναι δύο διαφορετικά συστήματα. Μέσα από αυτό το πρίσμα είναι φυσικό κάποιες φορές να μην ταιριάζουμε με τον άλλο και να μην μπορούμε να βρούμε τρόπο επαφής, επικοινωνίας και κατ’ επέκταση συνέχειας της σχέσης.

-Δώσε χώρο και χρόνο στον εαυτό σου για να επουλώσει τις πληγές πριν κάνεις το επόμενο βήμα με κάποιο άλλο άτομο. Είναι σημαντικό να μην προχωράμε σε μία επόμενη σχέση έχοντας εκκρεμότητες από την προηγούμενη γιατί έτσι δεν μπορούμε να δούμε το διαφορετικό ορίζοντα που μας προσφέρει, κουβαλάμε θυμό και απωθημένα που είναι πολύ κακοί σύμβουλοι για ένα νέο ξεκίνημα.

-Βίωσε τα συναισθήματά σου όσο επώδυνα κι αν είναι. Η απόρριψη δημιουργεί θυμό, απογοήτευση, στενοχώρια πολλές φορές και ενοχές. Μέσα από το βίωμα των συναισθημάτων σου θα κάνεις και έναν προσωπικό απολογισμό, θα δεις και κάποια τρωτά δικά σου, θα πάρεις και την ευθύνη που σου αναλογεί.

-Να θυμάσαι ότι είναι υγιές να βιώσουμε και την απόρριψη στη ζωή μας αρκεί να μη μας καθηλώσει… Το επόμενο βήμα είναι ανασυγκροτούμαι και προχωράω.

Read More

And More