Συμβουλές για να νιώσεις δυνατή και ευτυχισμένη!

Η Κρίστη Μηλιόρδου, Health and Wellness Coach, σήμερα μας βοηθάει να ομορφύνουμε τη ζωή μας και να γίνουμε ευτυχισμένες. Η προσωπική ενδυνάμωση είναι στο χέρι μας και η ειδικός μας δείχνει το δρόμο. Ο λόγος σε εκείνη…

Η ευτυχία είναι ο απώτερος σκοπός για κάθε άνθρωπο, καθώς αποφέρει ένα αίσθημα ικανοποίησης και ολοκλήρωσης. Πως μπορεί όμως κανείς να φτάσει σε αυτό το επίπεδο; Άραγε είναι κάτι μονοδιάστατο ή πολύπλευρο;

Η πολυδιάστατη φύση της ευτυχίας
Μπορεί κανείς να φανταστεί τα συστατικά της ευτυχίας σαν τα κομμάτια μιας πίτας. Φανταστείτε μία πίτα χωρισμένη σε 8 κομμάτια, όπου το καθένα από αυτά αντιπροσωπεύει μία πλευρά της ζωής. Όταν αυτά τα κομμάτια, όλα μαζί αλλά και το καθένα ξεχωριστά, μας δίνουν ικανοποίηση, τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αγγίξει την προσωπική ευτυχία.

ΤΑ 8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ …ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ!
Ποια είναι όμως αυτά τα 8 κομμάτια και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε καθένα απ αυτά;

1. Εργασία
Η καριέρα δεν συνδέεται απαραίτητα με τα χρήματα αλλά με την ικανοποίηση από την εργασία μας. Μπορεί να αμοίβεσαι καλά αλλά να αισθάνεσαι εγκλωβισμένη στη δουλειά που κάνεις. Παρόμοια συναισθήματα μπορεί να έχεις όταν ενώ έχεις βρει αυτό που αγαπάς, δυσκολεύεσαι να βρεις μία ευκαιρία να το ασκήσεις. Οσο πιο πολύ σε εμπνέει και σε γεμίζει η δουλειά που κάνεις, τόσο πιο ευτυχισμένη μπορεί να νιώσεις.

2. Υγεία
Ο όρος υγεία αφορά εκτός από την έλλειψη ασθένειας και το ποσό δυνατή και γεμάτη ενέργεια αισθάνεσαι. Σχετίζεται με το πόσο υπάρχει η κίνηση στη ζωή σου και πόσο εύκολα ή δύσκολα διεκπεραιώνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν εντάξει την κίνηση στην καθημερινότητα τους, στις διάφορες μορφές της και με γνώμονα τι τους ταιριάζει καλύτερα, απολαμβάνουν μεγαλύτερη ψυχική και σωματική ευεξία.

3. Φίλοι
Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Δημιουργήθηκαμε για να συνδεόμαστε με τους γύρω μας. Οι φίλοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας από την παιδική κιόλας ηλικία. Προσπάθησε να βρεις χρόνο, μέσα στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, για να περάσεις με αυτούς τους ανθρώπους. Ακόμα και η μία ώρα που θα μοιραστείς με ένα φίλο μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη διάθεσή σου.

4. Οικογένεια
Είναι οι πρώτοι άνθρωποι με τους οποίους σχετιζόμαστε στη ζωή μας. Οι πράξεις τους και η συμπεριφορά τους επηρεάζουν τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας σε μεγάλο βαθμό. Παρόλο που η ιδέα της τέλειας, απόλυτα αρμονικής οικογένειας είναι ένας μύθος, είναι σημαντικό, ανάλογα με το ρόλο μας σε αυτή, να προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε. Η προσπάθεια αυτή αφορά στην αντίληψη των δικών μας αδυναμιών, την προσέγγιση του άλλου και του τρόπου που σκέφτεται καθώς και τη διάθεση για διάλογο. Μία ήρεμη συζήτηση μπορεί να αποφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τις φωνές. Οσο πιο ζεστή είναι η σχέση σου με την οικογένειά σου, τόσο πιο δυνατή και γεμάτη αυτοπεποίθηση μπορεί να νιώσεις.

5. Προσωπική ανάπτυξη
Αυτό αποτελεί την ανάγκη κάθε ανθρώπου για εξέλιξη, η οποία συντελείται μέσα από τη μάθηση. Η οποιασδήποτε μορφής μάθηση είναι δια βίου. Ανάλογα με την περίοδο της ζωής στην οποία βρισκόμαστε η ανάγκη αυτή ποικίλλει. Όσο πιο πολύ ενισχύεις την προσωπική σου ανάπτυξη με δραστηριότητες που έχεις επιλέξει, τόσο πιο πολύ πλησιάζεις την ικανοποίηση και την συναισθηματική πληρότητα.

6. Έρωτας
Οι άνθρωποι είναι δημιουργημένοι για να σχετίζονται. Η συντροφική σχέση μπορεί να προσφέρει και στους δύο συντρόφους ευτυχία και ασφάλεια. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η σχέση είναι υγιής, ισότιμη και στηρίζεται στην αγάπη και στο σεβασμό. Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι αμοιβαίες υποχωρήσεις, έτσι ώστε να καλύπτονται οι συναισθηματικές ανάγκες και των δύο συντρόφων.

7. Παιχνίδι
Αυτό αφορά στο πόσο επιτρέπεις στον εαυτό σου να ξεφεύγει από τις έννοιες της καθημερινότητας και να “παίζεις”. Να αισθάνεσαι ελεύθερη και ανέμελη και να απολαμβάνει δραστηριότητες, χωρίς άγχος και πίεση. Για να νιώσει κανείς ευτυχισμένος ειναι σημαντικό να εντάξει στη ζωή του και το παιχνίδι. Η απόδραση από τον κόσμο των ενηλίκων και η επιστροφή στη ζωή του παιδιού μας βοηθάει να αντλήσουμε δυνάμεις για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

8. Φυσικό περιβάλλον
Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας και την ευτυχία μας. Τα επίπεδα θορύβου και μόλυνσης καθώς και οι ευκαιρίες για άθληση και αναψυχή είναι σημαντικοί παράγοντες. Όσο πιο πολύ απολαμβάνεις στοιχεία του εξωτερικού περιβάλλοντος τόσο μεγαλύτερη ευεξία μπορείς να αισθανθείς.

Σε μία ιδανική, ίσως και λιγότερο ρεαλιστική, κατάσταση και τα 8 κομμάτια της πίτας βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Στην πραγματικότητα όμως ακόμα και η βελτίωση σε ένα από αυτά μπορεί να μας προσφέρει χαρά και να μας φέρει πιο κοντά στην έννοια της ευτυχίας.

Read More

And More