Τα 9 στάδια μιας ερωτικής σχέσης! Από το πάθος στη συντροφικότητα…

Από το πάθος στην απομυθοποίηση… Κι από την οικειότητα στη συντροφικότητα. Πώς διατηρούνται οι ισορροπίες; Τι πρέπει να προσέξεις; Ποια είναι η εξελικτική διαδρομή μιας σχέσης και τι κινδύνους κρύβει το κάθε στάδιο; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα αναλύει τα στάδια μιας ερωτικής σχέσης από την αρχική έκρηξη και την εξιδανίκευση μέχρι τη συντροφικότητα.

1. Το πάθος, η έκρηξη…
Στην αρχή μιας σχέσης το πάθος και η έντονη σεξουαλική έλξη είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Ένας μύθος χτίζεται γύρω από το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, καθώς πάνω του βλέπουμε ή και προβάλλουμε ακόμα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που προσδοκούσαμε και ονειρευόμασταν. Νιώθουμε πως ο νέος μας έρωτας είναι παραμυθένιος, πως είμαστε πολύ τυχερές που τον βρήκαμε. Φοράμε τα καλά μας ρούχα και πάμε να τον συναντήσουμε!
Είναι η φάση αυτή της γνωριμίας και της εξιδανίκευσης, όπου οι δύο σύντροφοι συχνά αρνούνται να δούνε ότι μπορεί να υπάρχουν και διαφορές. Είναι η περίοδος της εξιδανίκευσης και της ωραιοποίησης. Είναι η περίοδος που θέλουμε “να ζήσουμε το όνειρο!”

2. Το γκρέμισμα του ιδανικού…
Η προηγούμενη μαγική περίοδος φτάνει στο τέλος της, καθώς αρχίζει να γκρεμίζεται η εικόνα του ιδανικού συντρόφου καθώς αρχίζουν και αναδύονται οι διαφορές μας. Είναι το στάδιο που βγάζουμε τα “καλά” μας ρούχα και φοράμε τα καθημερινά μας. Πολλά είναι τα ζευγάρια που δεν αντέχουν την απομυθοποίηση και το τέλος του παραμυθιού καταλήγοντας στο χωρισμό εφόσον δεν μπορούν να αντέξουν την απογοήτευση αυτής της “αλλαγής”. Υπάρχουν όμως και ζευγάρια που είναι πιο γήινα θα λέγαμε και αποδέχονται τη διαδικασία ως φυσιολογική, προσπαθώντας να αναδομήσουν την επικοινωνία στη σχέση.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία μετάβασης της σχέσης σε ένα διαφορετικό στάδιο εξέλιξής της, όπου οι σύντροφοι καλούνται να διαχειριστούν αρμονικά πια τις διαφορές τους και να αποδεχτούν ο ένας την εικόνα του άλλου σε πιο ρεαλιστική βάση.

3. Η οικειότητα…
Είναι η φάση αυτή που νιώθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, μπορούμε να εκφραστούμε πιο άνετα και πιο ελεύθερα, χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα πούμε και πως θα το πάρει ο άλλος. Σίγουρα είναι μία φάση ελευθερίας όπου αισθανόμαστε πιο πολύ ότι “είμαι ο εαυτός μου!”

4. Η δέσμευση…
Δείχνει την απόφαση δύο ανθρώπων να περάσουν στο στάδιο της αγάπης, αλλά και στην προσπάθεια διατήρησης αυτού του συναισθήματος στο μέλλον.

5. Η συντροφικότητα…
Η σεξουαλική ζωή στη συντροφική σχέση μπορεί να χάνει το ιδανικό και το φαντασιωσικό στοιχείο, ωστόσο εισάγει τη συναισθηματική εγγύτητα, την αγάπη και την ψυχική επαφή. Τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν και το σεξ. Στην ουσία είναι μία ένωση ψυχής και σώματος, συνδυασμού σωματικής ηδονής, αλλά και έκφραση αγάπης. Ο χρόνος μέσα από τη σχέση μπορεί να βελτιώσει το σεξ, να δώσει την ευκαιρία στους συντρόφους να εκφράσουν τι είναι αυτό που τους αρέσει, που τους προσφέρει ευχαρίστηση, να τους αφήσει να εκφραστούν ελεύθερα σεξουαλικά.

6. Η συνήθεια…
Δυστυχώς, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, όπου το πάθος, η φαντασία, η σεξουαλική διέγερση δηλητηριάζονται από τη συνήθεια, την επαναληψιμότητα και τη ρουτίνα, με αποτέλεσμα η σεξουαλική φλόγα να σιγοσβήνει. Η ερωτική επιθυμία μειώνεται, οι σεξουαλικές επαφές γίνονται όλο και πιο αραιές, ενώ τα σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους, για παράδειγμα, διαταραχές οργασμού στις γυναίκες, στυτικές διαταραχές στους άνδρες.
Τότε είναι που ξεκινούν και τα πιο σημαντικά προβλήματα, καθώς η κακή επικοινωνία του ζευγαριού, η αλληλοχρέωση αλλά και η ένταση αρχίζουν και αφήνουν τα σημάδια τους.

7. Η παιδικότητα…
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δύο σύντροφοι αρχίζουν και φέρονται παιδικά ο ένας απέναντι στον άλλο, χρησιμοποιούν υποκοριστικά ονόματα και παιδικό χιούμορ για να αντιμετωπίσουν την αμηχανία τους αλλά και τη σχέση τους που έχει αλλάξει πια μορφή καθώς έχει πλέον απογυμνωθεί από τον έρωτα και το πάθος.

8. Η αδελφοποίηση…
Δεν είναι λίγες οι φορές επίσης που οι δύο σύντροφοι νιώθουν σαν αδελφάκια. Κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, μπορεί και να κάνουν ακόμα και μπάνιο μαζί αλλά τίποτα το ερωτικό και το σεξουαλικό δεν υπάρχει ανάμεσά τους!

9. Η καθημερινότητα…
Οι καθημερινές υποχρεώσεις, τα προβλήματα, οι οικονομικές απαιτήσεις, ροκανίζουν τη μαγεία της σχέσης εάν και εφόσον βέβαια οι δύο σύντροφοι δεν έχουν οριοθετήσει καταστάσεις. Αν λοιπόν μεταφέρουν την καθημερινότητα και στη σχέση τους, αν αφήνουν να επηρεάζεται η σεξουαλική τους ζωή, τότε η σεξουαλική επαφή χάνει το στοιχείο της φαντασίωσης και του ιδανικού με αποτέλεσμα να χάνεται όλη η μαγεία της σεξουαλικής ηδονής και απόλαυσης.

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More