“Χώρισα”! Τι να κάνεις για να μπεις στο κλίμα των Χριστουγέννων και να νιώσεις καλύτερα

Χώρισες. Οι εξελίξεις σε προσπέρασαν και τώρα η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα σε ρίχνει ακόμα περισσότερο. Οι αναμνήσεις, οι σκέψεις, η απουσία παίζουν περίεργα παιχνίδια με το μυαλό σου και εύχεσαι απλά να περάσουν τα Χριστούγεννα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Καταλαβαίνω ότι βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση, αλλά προσπάθησε να επιβληθείς στον εαυτό σου και να εκμεταλλευθείς το εορταστικό κλίμα για να νιώσεις καλύτερα -όσο γίνεται! Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα σε βοηθάει με τις συμβουλές που σου δίνει…

Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτές τις γιορτές να υπάρχει και μέσα σου η λάμψη των Χριστουγέννων, μην ξεχνάς ότι ο χωρισμός είναι ένα μικρό πένθος. Πενθείς και είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι ότι δεν σε αγγίζει όλη αυτή η ατμόσφαιρα με χαρούμενους ανθρώπους γύρω σου… Κι όμως υπάρχουν τρόποι να μπορέσεις να νιώσεις όχι όπως ίσως περίμενες αλλά να μπεις και εσύ στο κλίμα και να αισθανθείς λίγο καλύτερα.

Προσπάθησε να αναλογιστείς πόσο πραγματικά ήθελες να είσαι με το συγκεκριμένο άνθρωπο και τι κέρδιζες από τη σχέση σου μαζί του. Πραγματικά τον θέλεις πίσω ή είναι και θέμα συνήθειας; Δώσε λοιπόν στον εαυτό σου την ευκαιρία να το ανακαλύψει…

Προσπάθησε να έχεις -όσο βέβαια γίνεται- πιο θετική σκέψη, καθώς μπορείς αυτά τα Χριστούγεννα να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου που ίσως δεν θα μπορούσες αν ήσουν ακόμη δεσμευμένη.

Νιώσε το Πνεύμα των Χριστουγέννων, το πνεύμα της ελπίδας ότι οι προσδοκίες μας μπορούν να βγουν αληθινές (φτάνει να μην βάζεις στις προσδοκίες τον προηγούμενο σύντροφο!). Το ότι φέτος θα είσαι μόνη δεν σημαίνει ότι θα είσαι μόνη και όλον τον υπόλοιπο καιρό… Με το να μένεις μόνη σου και να μιζεριάζεις δεν σε βοηθάει. Σίγουρα θέλεις λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσεις τι σου έχει συμβεί. Δέξου το λοιπόν όσο και να μην σου αρέσει ότι χώρισες και ενεργοποιήσου! Η ζωή σου είναι μπροστά και όχι πίσω, το μέλλον μπορείς να το αλλάξεις, για το παρελθόν όμως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα!

Συναντήσου με φίλους που έχεις καιρό να δεις, κάντε μαζί πράγματα που κάνατε κάποτε και περνούσατε ανέμελα και όμορφα… Προσπάθησε να έρθεις σε επαφή μαζί τους και μην περιμένεις από τους άλλους να κάνουν και να μαντέψουν τις δικές σου ανάγκες. Βγες, διασκέδασε γιατί εσύ το θέλεις και το έχεις ανάγκη και όχι γιατί πρέπει.

Έχε στο μυαλό σου ότι μπορείς να κάνεις πολλά χωρίς απαραίτητα να δείχνεις ότι είσαι μέσα στην τρελή χαρά. Αρκετά συχνά ακούμε ως δικαιολογία: “Δεν θέλω να χαλάσω τη διάθεση των άλλων με τη δική μου στενοχώρια…, δεν θα είμαι ευχάριστη παρέα…” Μην ξεχνάς, ότι τα άτομα που σε αγαπάνε, σε αγαπάνε και στη θλίψη σου. Μπορούν να καταλάβουν πως νιώθεις, ίσως το έχουν βιώσει και εκείνοι πρόσφατα. Μην απομονώνεσαι λοιπόν με δικαιολογίες.

Το ότι δεν είσαι με τον άνθρωπο που θα ήθελες δεν σημαίνει με τη σειρά του ότι δεν μπορείς να περάσεις καλά. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι οι ξαφνικές και χωρίς σχέδιο συναθροίσεις μπορεί να εξελιχθούν εκεί που δεν το περιμένεις πολύ πιο θετικά και να σε γεμίσουν περισσότερο από όσο νόμιζες…

Φλέρταρε και ξαναφλέρταρε, χωρίς όμως να σου γίνει εμμονή το να βρεις τον έρωτα της ζωής σου! Άσε τον εαυτό σου να ζήσει λίγο πιο ποθητός και από τους άλλους χωρίς να αναζητήσεις αμέσως τη δέσμευση.

Σκέψου αν υπάρχουν και άλλοι φίλοι σου ή γνωστοί που είναι και εκείνοι μόνοι τους αυτές τις μέρες είτε γιατί και εκείνοι χώρισαν πρόσφατα, είτε γιατί δεν έχουν σχέση αυτόν τον καιρό. Σχεδιάστε μαζί τι θα κάνετε.

Κάνε στον εαυτό σου ένα πολυτελές δώρο, όπως για παράδειγμα πήγαινε και κάνε ένα χαλαρωτικό μασάζ, πήγαινε σε σπα. Λίγη πολυτέλεια μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε καλύτερα, καθώς μας βγάζει από την καθημερινότητα και επιτέλους αρχίζουμε και σκεφτόμαστε τις δικές μας ανάγκες και όχι του άλλου ή των άλλων!

Πήγαινε στα μαγαζιά και επέτρεψε να μπεις λίγο στο κλίμα καθώς παντού γύρω σου είναι στολισμένα και κόσμος πάει και έρχεται. Μπορεί να αισθανθείς λίγο μόνη, αλλά αν είσαι με καλούς φίλους θα δεις ότι είναι προσωρινή η θλίψη…

Αν έχεις άδεια αυτές τις μέρες, πήγαινε ένα ταξίδι σε μέρη που δεν έχεις πάει με τον πρώην σύντροφο. Οργάνωσε την παρέα σου και ταξίδεψε σε καινούρια μέρη και καινούριες προσδοκίες…

Πέρασε χρόνο με την οικογένειά σου, βγες έξω μαζί τους

Επισκέψου αγαπημένους συγγενείς που λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων έχεις καιρό να δεις. Η χαρά που θα πάρεις και θα δώσεις, κυρίως αν πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα που μπορεί να είναι και αυτά μόνα τους καθώς θα δεις το πρόσωπό τους να γλυκαίνει θα σου δώσει ενέργεια και θα σε κάνει να αισθανθείς πολύ πιο γεμάτη…

-Τέλος, μάθε να απολαμβάνεις την ελευθερία σου τώρα που την έχεις! Αργά ή γρήγορα θα είσαι σε επόμενη σχέση, όπου και πάλι οι προτεραιότητές σου θα αλλάξουν. Βάλε λοιπόν τον εαυτό σου πρώτο αυτό το διάστημα, μάθε να τον αγαπάς και να σέβεσαι τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Μάθε να πιστεύεις σε εσένα και να μην απελπίζεσαι τόσο εύκολα.

Βασικός κανόνας για όλα τα παραπάνω βέβαια είναι να μην μιλάς για την πρώην σχέση σου, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα γυρνάς ξανά και ξανά στα ίδια και στα ίδια… Η εσωστρέφεια σε αυτές τις περιπτώσεις δεν βοηθάει, ίσα ίσα μάλιστα που σε κλείνει ακόμη περισσότερο.

Γενικότερα, όσο άσχημα και άβολα και αν νιώθεις καθώς τα σχέδιά σου ανατράπηκαν μέσα από το χωρισμό και βρίσκεσαι σε κατάσταση πένθους, προσπάθησε να “κακομάθεις” και λίγο τον εαυτό σου κάνοντας πράγματα που δεν θα τολμούσες ή και δεν θα σκεφτόσουν αν ήσουν ακόμη στη σχέση σου.
Φρόντισε τον εαυτό σου. Αν δεν το κάνεις εσύ, πως έχεις την απαίτηση να το κάνουν οι άλλοι για εσένα;

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More