Όταν οι γυναίκες παλιμπαιδίζουν, όταν αρνούνται να μεγαλώσουν…

Εντάξει, πρέπει να κοντεύει τα πενήντα. Ίσως και να έχει περάσει. Κάθεται στο διπλανό τραπέζι με τον σύντροφό της και ζουζουνίζει, νιαουρίζει, γαργαλιέται… Φοράει ροζ φιογκάκια στα μαλλιά! Φούξια κραγιόν και τα ρούχα της θυμίζουν πεντάχρονο κοριτσάκι. Τα στρας αστράφτουν παντού. Αυτό βλέπεις… Στρας, φιογκάκια και ροζ. Και αυτό ακούς… Νιάου!

Από τη μία σκέφτομαι: “είσαι στριμμένη, άσε τον κόσμο να εκφραστεί όπως νιώθει”. Από την άλλη δεν μπορώ, προσβάλλει την αισθητική μου. Και μου προκαλεί πολλά ερωτηματικά… Της αρέσει αυτό που βλέπει στον καθρέφτη της; Γιατί το κάνει; Γιατί δεν απολαμβάνει τις χαρές της ηλικίας της και σώνει και ντε προσπαθεί να με πείσει ή έχει ήδη πείσει τον εαυτό της ότι είναι μόλις πέντε ετών; Τι συμβαίνει;

“Αυτό που παθαίνουν οι γυναίκες είναι ότι αρνούνται να δεχθούν ότι μεγαλώνουν, αρνούνται να δεχθούν ότι η “καλή”, η γόνιμη περίοδός τους ως γυναίκες λιγοστεύει. Έτσι, λοιπόν προσπαθούν με κάθε τρόπο κρατηθούν στην νεανική τους ηλικία” εξηγεί η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

Και το καταλαβαίνω. Την υπερβολή δεν καταλαβαίνω. Στις εποχές που ζούμε άλλωστε οι ηλικίες δεν έχουν καμία σημασία, όμως έχει χαθεί λίγο το μέτρο εις βάρος της αισθητικής.
Οκ, είναι δύσκολο να μεγαλώνεις, να συνειδητοποιείς το “πόδι της χήνας” που πλαισιώνει τα μάτια σου. Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις το δέρμα σου να χάνει στη σφριγικότητά του και μπορεί να σε στείλει στον ψυχίατρο η πιτσιρίκα που προκλητικά περνάει…

Το μέσα σου επαναστατεί. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι να σταματήσεις το χρόνο. Και το ντύσιμο είναι ίσως το μόνο εύκολο “παραισθησιογόνο”.

“Προσπαθώντας να κρατήσουν την νεανικότητά τους κρατούν και την εξωτερική τους εμφάνιση. Γιατί; Γιατί η εξωτερική τους εμφάνιση παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο στο πως νιώθει ένας άνθρωπος. Μπορεί να νιώθει νέος και να μην προσέχει τον εαυτό του και να φαίνεται σαν γέρος ή μπορεί πάλι να είναι μεγαλύτερος και επειδή προσέχει την εμφάνισή του να δείχνει νεότερος” σημειώνει η ψυχολόγος.
“Έτσι λοιπόν οι γυναίκες αυτές οι οποίες πραγματικά είναι κρεμασμένες από την ελπίδα του να μείνουνε νέες, καταφεύγουν πολλές φορές σε γελοιότητες μέσα από την υπερβολή. Ντύνονται πολύ πιο νεανικά απ’ ότι τους επιτρέπει η ηλικία τους και αντί να έχουν μια εμφάνιση η οποία δείχνει πιο νεανική, έχουν μια εμφάνιση που δείχνει γελοία”.

Αυτό ακριβώς. Το μέτρο είναι το θέμα. Υπάρχουν γυναίκες παντού, ανάμεσά μας, που είναι πραγματικές καλλονές και υπέρκομψες. Φρέσκα μυαλά, δροσερό styling και δεν σε απασχολεί καθόλου, μα καθόλου, η ηλικία τους. Η υπερβολή όμως σκοτώνει… Ο παλιμπαιδισμός είναι πρόβλημα!

“Αν αυτό που γίνεται το θεωρούμε παλιμπαιδισμό αυτό είναι γιατί ο άνθρωπος δεν έχει ζήσει και δεν έχει βιώσει όλα όσα του δίνει η συγκεκριμένη ηλικία. Με άλλα λόγια οι γυναίκες που έχουν ανάγκη να παλιμπαιδίσουν είναι γυναίκες οι οποίες δεν χόρτασαν την παιδική-εφηβική-νεανική τους ηλικία. Έχουν απωθημένα κι αν και έχει περάσει η εποχή τους προσπαθούν με το ντύσιμο και με τη συμπεριφορά τους να ξαναζήσουν εκείνες τις εποχές που δεν έχουν ζήσει. Επίσης, δείχνει ότι δεν είναι ικανοποιημένες από το σήμερα. Γιατί ένας άνθρωπος που είναι γεμάτος σήμερα, δεν χρειάζεται να γυρίσει σε προηγούμενες εποχές”.

Ο χρόνος! Αυτός ο ρημαδοχρόνος! Κρύβει τόσες παγίδες τελικά. Τόσες φοβίες. Σε φέρνει αντιμέτωπη με τον εαυτό σου κι αν δεν δείξεις ψυχραιμία μπορεί απλά να τρελαθείς, να χάσεις το μέτρο, να χάσεις τη μπάλα… και κανείς να μην τολμάει να σου πει την αλήθεια!
Δεν έχεις λοιπόν παρά να κρατάς καλή επαφή με τον εαυτό σου, με τον καθρέφτη σου, με τη λογική σου. Να αποδέχεσαι τα σημάδια του χρόνου και να προσπαθείς να απολαμβάνεις τη γλύκα της κάθε ηλικίας.

Να γυμνάζεσαι, να τρως σωστά, να γελάς πολύ και όσο γίνεται να μην αγχώνεσαι. Να μην καπνίζεις, να κοιμάσαι καλά, να πίνεις πολύ νερό. Τα φτιασίδια δεν αλλάζουν την πραγματικότητα, το αντίθετο. Την υπογραμμίζουν, την κάνουν να φαίνεται πιο έντονη.
Κι αν αγαπάς τα φιογκάκια και το ροζ, υπάρχει τρόπος να τα φορέσεις σε όλες τις ηλικίες αρκεί να κρατάς το μέτρο.

Read More

And More