Φοβάσαι; Η Δρ.Νάνσυ Μαλλέρου σε βοηθάει να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου

Η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Founder & CEO of Lifecoaching Greece γίνεται σου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από τους φόβους σου και σε βοηθάει να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου. Γίνεται ο coach σου με μοναδικό σκοπό να νιώσεις καλύτερα…

ΦΟΒΑΜΑΙ ΑΛΛΑ Μ’ ΑΡΕΣΕΙ!
Φόβος! Φόβος του να μην είμαι αποδεκτή, του να μην με αγαπούν, του να μην πετύχω, του να μην έχω ό,τι μου χρειάζεται για να επιβιώσω ή για να ζήσω όπως μου αρέσει, φόβος θανάτου, μοναξιάς, αρρώστιας, απώλειας…

Ο καθένας έχει τους φόβους του και είναι όλοι σεβαστοί. Ποιος είναι όμως ο κοινός παρονομαστής όλων των φόβων; Η έλλειψη αυτοπεποίθησης! Η έλλειψη της εσωτερικής ακλόνητης πίστης ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Σου ακούγεται γνώριμο; Μην ανησυχείς.

Κατ’αρχήν ας απενοχοποιήσουμε το φόβο! Ο φόβος όπως και ο πόνος είναι μέσα στο DNA για κάποιο σημαντικό λόγο: για να μας προστατεύουν! Επομένως, για αρχή, καλώς κάνεις και φοβάσαι. Είναι το σύστημα προστασίας σου. Πολύ συχνά είναι το σύστημα παρακίνησής σου. Για παράδειγμα, αποταμιεύεις επειδή φοβάσαι την μελλοντική οικονομική ανασφάλεια.

Ο φόβος γίνεται πρόβλημα όταν, αντί για προστασία και κινητοποίηση, γίνεται η αιτία που αδρανοποιείσαι, μένεις στάσιμη και υποβάλλεις τον εαυτό σου σε κάθε είδους κακομεταχείριση. Για παράδειγμα: επειδή φοβάμαι τη μοναξιά μένω σε μια σχέση που δεν με κάνει χαρούμενη.

Αλλά μην ξεγελιέστε. Πολύ συχνά πίσω από ένα φόβο κρύβεται μια πληγωμένη, αδύναμη αυτοπεποίθηση. Για αυτό ας δούμε μερικές ιδέες για να την ενισχύσουμε:
-Γίνε καλή σε κάτι που σου δίνει χαρά. Πάντα έχουμε αυτοπεποίθηση σχετικά με ό,τι είμαστε καλοί.

-Θύμισε στον εαυτό σου για ποια χαρακτηριστικά, συμπεριφορές, επιλογές του είσαι ευγνώμων.

-Μίλα για σένα με σεβασμό και εκτίμηση (Αν δεν το κάνεις εσύ, ποιός θα το κάνει;)

-Ζήτα από ανθρώπους που σε αγαπούν να σου πουν α) γιατί είσαι σημαντική για αυτούς, β) πως η ύπαρξή σου τους κάνει τη ζωή καλύτερη, γ) τι θα τους λείψει αν εξαφανιστείς.

-Κάνε μια λίστα με περασμένους φόβους…. Είσαι ακόμα εδώ! Μπορείς να συγχαρείς τον εαυτό σου!

-Κάνε μια λίστα με ό,τι θεωρείς λάθος ή αποτυχία σου και δίπλα φτιάξε μια στήλη με τίτλο: «Τι έμαθα». Έτσι μπορείς να τα μετατρέψεις σε χρήσιμες εμπειρίες. (Αν για ένα από αυτά δεν βρίσκεις τι να γράψεις… τότε προετοιμάσου: σίγουρα η ζωή θα στο ξαναφέρει μπροστά σου!)

-Επανέλαβε όσο πιο συχνά μπορείς στον εαυτό σου: “Έχω μέσα μου ό,τι χρειάζομαι για να καταφέρω ό,τι επιθυμώ”.

Read More

And More