Μήπως η σχέση σου πρέπει να τελειώσει; Τσέκαρε τα σημάδια…

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ κατά πόσο είναι υγιής η σχέση που διατηρείς; Εύχεσαι να μπορούσες να καταλάβεις εάν αντιμετωπίζεις πραγματικά προβλήματα με τον σύντροφό σου; Πότε ξέρεις πως πλέον δεν αξίζει να προσπαθείς άλλο ώστε να σώσεις τη σχέση σου; Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου σε βοηθάει να καταλάβεις…

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Σίγουρα, οι ερωτήσεις αυτές είναι δύσκολο να απαντηθούν και διαφοροποιούνται αναλόγως των συνθηκών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά σημάδια ικανά να σου δείξουν πως η σχέση σου ίσως να μην είναι η ιδανική:

1. Δεν έχετε πια τίποτα κοινό. Ενώ πρώτα το κάθε λεπτό μαζί του ήταν συναρπαστικό, τώρα δεν έχετε τι να συζητήσετε.

2. Δεν επικοινωνείτε, εκτός από το όταν πρόκειται για τα απολύτως απαραίτητα.

3. Δεν κάνετε κοινά σχέδια για το μέλλον. Ενώ στην αρχή της σχέσης κάνατε όνειρα για μια κοινή ζωή, τώρα ο καθένας φαίνεται να θέτει τους δικούς του, ανεξάρτητους στόχους για το μέλλον.

4. Δεν νιώθεις την επιθυμία να περάσεις χρόνο με τον σύντροφό σου και αντίστροφα. Πιάνεις τον εαυτό σου να περνάει καλύτερα οπουδήποτε μακριά του -με οικογένεια, φίλους, στη δουλειά- ενώ όταν είσαι μαζί του, ίσα που ανέχεσαι την παρουσία του.

5. Έρχεσαι αντιμέτωπη με κάποια μορφή κακοποίησης (σωματική, διανοητική, συναισθηματική) μέσα στη σχέση.

6. Δεν νιώθεις πια το ίδιο. Η ένταση των συναισθημάτων σου έχει μειωθεί, ενώ συχνά μπορεί να αντιμετωπίζεις τον σύντροφό σου απρόσωπα και ψυχρά, σαν να είναι ένας ξένος.

7. Χρειάζεται συνεχώς να κάνεις συμβιβασμούς σε σχέση με τις επιθυμίες και τις πεποιθήσεις σου, προκειμένου να ικανοποιείς τον σύντροφό σου και να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.

8. Δεν θεωρείς πλέον τον σύντροφό σου ελκυστικό.

9. Δεν σου «επιτρέπονται» στενές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου. Ο σύντροφός σου είναι κτητικός και ζηλεύει υπερβολικά οποιονδήποτε άλλο αποσπά την προσοχή και την φροντίδα σου.

10. Οι καβγάδες και οι συγκρούσεις έχουν μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας.

11. Είσαι απαθής απέναντί του και νιώθεις κουρασμένη από τις συνεχείς προσπάθειες να βρεθούν λύσεις στα μεταξύ σας προβλήματα.

12. Νιώθεις εκνευρισμό με καθετί που λέει ή κάνει.

13. Εστιάζεις στα αρνητικά του χαρακτήρα του.

14. Ο σύντροφός σου δεν σε ελκύει ερωτικά. Οι σχέσεις μπορεί να μην βασίζονται μόνο στη σεξουαλική επαφή, αλλά η καλή σεξουαλική ζωή δεν παύει να αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που κρατούν μια σχέση δυνατή.

ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ;
Ένας χωρισμός απαιτεί πολλή σκέψη και σίγουρα θα χρειαστεί να ζυγίσεις προσεχτικά τα υπέρ και τα κατά που ισχύουν αυτή τη στιγμή στη ζωή σου προτού καταλήξεις σε μια απόφαση.

Εφόσον έχεις προσπαθήσει πραγματικά για τη σχέση σου, αλλά συνεχίζεις να νιώθεις πως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και επιθυμίες σου, είναι πιθανό πως έχει φτάσει η στιγμή να την τερματίσεις.

Εξήγησε με ηρεμία την κατάσταση στον σύντροφό σου, δίχως να γίνεις ειρωνική ή προσβλητική, βγάζοντας τον θυμό σου για τις τυχόν υποχωρήσεις που έχεις κάνει μέχρι σήμερα. Φέρσου με ωριμότητα, σκεφτόμενη πως με τον άνθρωπο που είναι δίπλα σου έχετε περάσει και καλές στιγμές.

Μία σχέση θα πρέπει να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σου, να συμβάλλει στην εξέλιξή σου και να σε κάνει πιο ευτυχισμένη. Όχι το αντίθετο!

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Kαλησπερα σας.
    Θα ηθελα να μοιραστω μαζι σας εναν μεγαλο μου προβληματισμο. Εδω και πεντε μηνες διατηρω σχεση με εναν ανθρωπο που γνωρισα τον τελευταιο μηνα της φοιτητικης μου ζωης. Ετσι, αφου περασαμε εναν μηνα στο ιδιο μερος αναγκαστηκαμε να χωριστουμε, αφου επρεπε να επιστρεψω στο πατρικο μου. Η αληθεια ειναι πώς, παρα το γεγονος οτι ειμαστε πολυ λιγο καιρο μαζι, τρεφουμε πολυ δυνατα συναισθηματα ο ενας για τον αλλο. Η σχεση μας ειναι ειλικρινης και ειμαστε πληρως συνειδητοποιημενοι. Στο παρελθον ειχα και αλλες σχεσεις απο αποσταση, αλλα δυστυχως δεν ειχαν καλη καταλληξη. Ως αποτελεσμα, εφτασα στο σημειο να πιστευω με απολυτη σιγουρια οτι οι σχεσεις απο αποσταση απλα δε λειτουργουν! Ομως, αυτη τη φορα, ειναι αλλιως! Τον αγαπαω τοσο, μα τοσο πολυ. Δεν περναει στιγμη χωρις να τον σκεφτω. Εκεινος, οπου σταθει κι οπου βρεθει αναφερεται σε ‘μενα ως ” το καλυτερο πραγμα που του εχει συμβει τα τελευταια χρονια”. Αυτο το μηνυμα δεν το στελνω επειδη αμφιβαλλω. Ο λογος που αποφασισα να απευθυνθω σε εσας ειναι το γεγονος οτι δυστυχως καθε μας τηλεφωνικη επικοινωνια διαρκει το πολυ 10 με 20 λεπτα. Καθε μερα τον παιρνω εγω τηλεφωνο, γιατι εκεινος εχει προβλημα με την τηλεφωνικη γραμμη και ως συνεπεια και με τη γραμμη του ιντερνετ. Ετσι λοιπον, καθε φορα που τον παιρνω τηλεφωνο δεν εχουμε να πουμε τιποτα! Λεμε τα νεα μας και μετα ησυχια…. Δε μπορουμε να βρουμε κατι να συζητησουμε. Εδω θα ηθελα τη βοηθεια σας. Τι μπορει να σημαινει αυτο;; Μηπως με εχει βαρεθει; Και μονο στην ιδεα οτι κατι δεν παει καλα τρελαινομαι. Τι θα μπορουσα να κανω για να σωσω τη σχεση μας;
    Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

    Με εκτιμηση,
    Βασιλικη

  2. Δν ξερω αν θα το δεις ναι φταιει το γεγονος οτι δν εχετε καθημερινη επαφη το οτι δν εχετε κοινη ζωη κινα ενδοιαφεροντα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More