Πίσω στην κορυφή της σελίδας
29.06.2011 | 00:00
Νίκη Ζαρκάδα

Μου ζήτησε χωριστές διακοπές. Να πάθω πανικό; Θέλει να χωρίσουμε;

Μου ζήτησε χωριστές διακοπές. Να πάθω πανικό; Θέλει να χωρίσουμε;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Όλα ωραία, όλα καλά στη σχέση σου. Όταν όμως έφτασε η ώρα της συζήτησης των διακοπών εσύ πάγωσες -μέσα στον καύσωνα! “Μήπως φέτος να κάνουμε χωριστά διακοπές;” είπε.
Η πρόταση έπεσε σαν βόμβα. Τι εννοεί; Η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα έχει το λόγο... πριν χάσεις εντελώς την ψυχραιμία σου!
 
Διακοπές σημαίνει ξεγνοιασιά, απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, χαλάρωση, νέα ερεθίσματα, χρόνος με τον σύντροφό σου ή τους φίλους.
 
-Σε περίπτωση που ο σύντροφός σας, σας ζητήσει να περάσετε την καλοκαιρινή σας άδεια χωριστά προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Δεν σημαίνει ότι είναι το προστάδιο του χωρισμού ή ότι δεν σας ποθεί πλέον. Ίσως έχει ανάγκη να περάσει κάποιες μέρες με τους φίλους του.
 
-Οι χωριστές διακοπές δεν είναι απαραίτητα κακή ιδέα για τα ζευγάρια.
 
-Είναι μια ευκαιρία και για εσάς να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, με τους δικούς σας φίλους. Παράλληλα, είναι μια ευκαιρία να κάνετε έναν απολογισμό της σχέσης σας, να παρατηρήσετε τα συναισθήματά σας και γυρνώντας να θέσετε νέες βάσεις για τη σχέση σας. Όλοι έχουν ανάγκη να περάσουν λίγο χρόνο με τον εαυτό τους, μακριά από τη σχέση τους.
 
-Σε περίπτωση που έχετε, για παράδειγμα δύο εβδομάδες άδεια, ίσως συμφωνήσετε να περάσετε τη μία μαζί και την άλλη μόνοι σας. Σε κάποιες περιπτώσεις κάτι τέτοιο είναι πιθανό να λειτουργήσει ανανεωτικά και διεγερτικά για τη σχέση σας. Σημαντική ίσως προϋπόθεση είναι να έχετε προηγουμένως εδραιώσει μια καλή συναισθηματικά σχέση με τον σύντροφό σας.
 
-Αν υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί στην ιδέα του να περάσετε τις διακοπές σας χώρια, μη διστάσετε να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας. Εκφράστε του με ειλικρίνεια και ήρεμο τρόπο τις ανασφάλειες που ενδεχομένως έχετε.
 
-Ο αμοιβαίος σεβασμός, η εμπιστοσύνη και η αναγνώριση των αναγκών του άλλου είναι στοιχεία καθοριστικά που θα σας βοηθήσουν να περάσετε καλά στις διακοπές σας, έστω κι αν είναι χωρίς τον σύντροφό σας.
 
-Η καχυποψία και η αμφιβολία δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα. Δώστε χώρο στον σύντροφό σας να αναγνωρίσει και να κατανοήσει αν υπάρχει κάτι που τον ενοχλεί στη σχέση.
 
-Αν τελικά επιλέξετε να περάσετε χωριστά τις διακοπές σας, προκειμένου να αποφύγετε εντάσεις, γκρίνια και συγκρούσεις θα ήταν χρήσιμο να διαχειριστείτε από πριν ό, τι σας δυσκολεύει. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε: αισθάνομαι ανασφάλεια που θα είμαστε χώρια, είναι κάτι που δεν το έχω ξανακάνει και μου προκαλεί άγχος, φοβάμαι ότι μπορεί να ζηλεύω.
 
-Φροντίστε να ικανοποιείτε τόσο τις δικές σας ανάγκες όσο καιτις ανάγκες του συντρόφου σας.
 
-Μιλήστε από πριν για τι ανάγκες έχει ο καθένας. Θέλετε να κάνετε διακοπές για να χαλαρώσετε ή για να διασκεδάσετε σε έντονους ρυθμούς;
 
-Μην είστε απαιτητικοί.
 
-Έχετε κατά νου ότι ίσως χρειαστεί να κάνετε και συμβιβασμούς.
 
-Σε διακοπές είστε εξάλλου... Χαλαρώστε!!
Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Πες τη γνώμη σου

Πείτε μας...

Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
λέγεται ΤL!fe...

Top 10