6 λάθη που κάνουν οι γυναίκες στη σχέση και πρέπει να αποφύγεις

Και ξαφνικά ο χωρισμός σου χτυπάει την πόρτα. Πέφτεις από τα σύννεφα και φοράς μαύρες πλερέζες. Το παραπάνω “ξαφνικά” όμως αν κάνεις μια αντικειμενική εξέταση της σχέσης θα δεις πως δεν ισχύει.

Υπάρχουν μερικά λάθη που κάνουμε και μπορούν να αποδειχτούν μοιραία, να ροκανίσουν τα θεμέλια της σχέσης και τελικά να την γκρεμίσουν. Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα στα επισημαίνει κι εσύ δεν έχεις παρά να τα τσεκάρεις και να προλάβεις το κακό!

ΛΑΘΟΣ 1ο

Κάποιες γυναίκες περιμένουν η σχέση να τις κάνει ευτυχισμένες…

Ένα λάθος που έχω δει να κάνουν πολλές γυναίκες είναι που σκέφτονται ότι το μόνο που θα τις βγάλει από τη δυστυχισμένη, μίζερη και μοναχική ζωή τους είναι η σχέση με έναν άντρα. Ότι μόνο από αυτήν την οδό θα μπορέσουν να είναι πλήρης και ευτυχισμένες πραγματικά.

Προφανώς, υπάρχουν περιπτώσεις και σχέσεις που αυτό συμβαίνει αμοιβαία και για τους δύο. Και είναι μαγικό. Ωστόσο, το να μην φροντίζουμε εκ των προτέρων να είμαστε εμείς καλά με τον ίδιο μας τον εαυτό, να είμαστε συνεπείς με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, να είμαστε άνθρωποι συναισθηματικά αυτόνομοι, σίγουρα φέρνει πολύ βάρος στη σχέση.

Σκεφτείτε πόση ευθύνη και πόσος φόβος γενιέται στην ψυχή ενός άντρα όταν αισθάνεται (ή φροντίζετε εσείς να του υπενθυμίζετε τεχνιέντως) ότι η ζωή σας ολόκληρη κρέμεται από τη σχέση που έχετε μαζί του…

Κι επειδή θα βιαστείτε να σκεφτείτε ότι υπάρχουν άντρες που φαίνεται να τους αρέσει κάτι τέτοιο θα σας έλεγα ότι δεν πρόκειται για την υγιέστερη μορφή αρσενικού κι ότι αν αρέσκονται σε τέτοιου τύπου σχέσεις πρόκειται για ιδιαίτερα ανασφαλή άτομα με σοβαρά θέματα ελέγχου. ΘΕΛΟΥΝ η σχέση να είναι τα πάντα για εσάς γιατί έτσι δεν θα τους εγκαταλείψετε.

ΛΑΘΟΣ 2ο
Η πιεστική αρχή…

Υπάρχουν λάθη διαφορετικής βαρύτητας ανάλογα με το πόσο “προχωρημένη” είναι μία σχέση. Αν είστε στην αρχή της σχέσης δώστε του το χώρο του. Μην τηλεφωνείτε ή μην του στέλνετε μήνυμα κάθε λίγο και λιγάκι. Μην τον πιέζεται να μιλήσει για τα συναισθήματά του και το πού πηγαίνει αυτη η σχέση. Μην τον ρωτάτε επανειλημμένα για προηγούμενες φιλενάδες, αποφύγετε τις έντονες συναισθηματικές εξάρσεις (βλ. κλάματα, υστερίες κλπ). Μην του μιλήσετε για το γάμο και τον αριθμό των παιδιών που ονειρεύεστε. Μη δείχνετε τόσο διαθέσιμες και ασχοληθείτε και με τη δική σας ζωή.

ΛΑΘΟΣ 3ο
Δεν υπάρχουν στόχοι, ενδιαφέροντα, φίλοι…

Δεν υπάρχει τίποτα πιο γοητευτικό για έναν άντρα από μία γυναίκα που ασχολείται και με τη δική της ζωή… μια γυναίκα που έχει στόχους, ενδιαφέροντα, φίλους, φιλοδοξίες, δουλειά.

Δυστυχώς, πολλές γυναίκες και μάλιστα Ελληνίδες έχουν εκπαιδευτεί και μεγαλώσει με την ιδέα ότι πρέπει να είναι δοτικές, να προσφέρουν μόνο, να υπομένουν για να αποδείξουν ότι αξίζουν να τις αγαπήσει κάποιος.

Κανείς όμως δεν έμαθε σε αυτές τις στρατιές ενοχικών γυναικών ότι ο πρώτος που πρέπει να φροντίσουν είναι ο εαυτός τους ούτως ώστε όταν κάποιος ξεχωριστός εμφανιστεί στη ζωή τους να έχουν πραγματικά κάτι πολύτιμο να του προσφέρουν -τον εαυτό τους.

ΛΑΘΟΣ 4ο
Η κριτική που συνηθίζουν να ασκούν πολλές γυναίκες…

Μην τον κριτικάρετε. Είτε αφορά σε κάποιο προσωπικό του ελάττωμα, στους φίλους ή στην οικογένειά του δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να του υποδείξετε την ενόχλησή σας. Ένας άντρας που αισθάνεται ότι τον κριτικάρουν θα μπει σε θέση άμυνας γιατί θα νιώθει ότι του επιτίθενται. Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσει τι του λέτε… Κι αν είναι κι αντιδραστικός, δεν πρόκειται να παραδεχτεί λάθη, ούτε να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Θα σας “κλειδώσει” απέξω, θα απομονωθεί και μέσα του εσείς θα γίνετε ο εχθρός. Δοκιμάστε να του τονίσετε πόσο πολύ τον εμπιστεύεστε και τον αγαπάτε, πόσο πιστεύετε ότι παίρνει εκείνες τις αποφάσεις και κάνει εκείνες τις κινήσεις που προστατεύουν τον ίδιο, εσάς και τη σχέση σας.

ΛΑΘΟΣ 5ο
Δεν διεκδικούν τη σεξουαλική ευχαρίστηση από τον σύντροφό τους…

Πολλές γυναίκες που είναι σε μια σχέση, από συστολή και φοβούμενες μη φανούν πολύ “περπατημένες” και τρομάξουν το σύντροφό τους ή τις θεωρήσει ακατάλληλες για γάμο δεν εκδηλώνουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες στον άλλον.

Μολονότι μπορεί στο σεξουαλικό τομέα να κάνουν ό,τι μπορούν για να τον κάνουν ευτυχισμένο, να γίνονται όσα όσα εκείνος θέλει, σπανίως σκέφτονται αν τα ίδια πράγματα είναι αυτά που θέλουν κι εκείνες, κι αν περνάνε κι εκείνες καλά.

Πώς αυτό βλάπτει τελικά τη σχέση; Η γυναίκα είναι ανικανοποίητη, γκρινιάζει και ο άντρας τελικά απομακρύνεται γιατί μια τέτοια εικόνα δεν είναι καθόλου γοητευτική και θελκτική.

ΛΑΘΟΣ 6ο
Drama Queens…

Άλλο το να είμαστε ανοιχτές συναισθηματικά προς τον άνθρωπο που έχουμε σχέση κι άλλο το να είμαστε βασίλισσες του δράματος ή να εκβιάζουμε δικές του συναισθηματικές απαντήσεις.

Οι άντρες δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους εκφράσεις, αισθάνονται δε πολύ αμήχανοι όταν γίνονται δέκτες υστερικών-εξαρτητικών συμπεριφορών από γυναίκες που κυριολεκτικά κρέμονται από πάνω τους. Μην είστε κολλημένες!

Read More

And More