ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ: Η καρδιά σου χτυπάει γρήγορα, η ανάσα σου στενεύει. Τι να κάνεις…

Ένα πρόβλημα που το συναντάμε συχνά τον τελευταίο καιρό. Ένα θέμα που πολλές αναγνώστριες αναφέρουν στα θέματα που τις απασχολούν. Οι ερωτήσεις στους ειδικούς σχετικά με τις κρίσεις πανικού είναι πολλές…

Κατέβαινε τα σκαλιά και ξαφνικά κοκάλωσε. Δεν μπορούσε να κάνει ούτε μπροστά ούτε πίσω. Νόμιζε ότι θα πεθάνει. Ήταν σίγουρος! Μια περαστική τον ρώτησε τι έχει. Της απάντησε ότι δεν είναι καλά. Κάλεσε ασθενοφόρο. Κρίση πανικού!
Μπήκε στο μετρό. Ξαφνικά άρχισε να νιώθει την καρδιά της να χτυπάει γρήγορα. Ίδρωσε. Δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Ένιωσε ότι θα πεθάνει. Κατέβηκε πανικόβλητη στην αμέσως επόμενη στάση. Δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της. Δεν ξαναμπήκε στο μετρό για μήνες. Απευθύνθηκε σε ψυχολόγο. Κρίση πανικού!
ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
“Η κρίση πανικού είναι μια αντίδραση οργανική σε ένα ερέθισμα ψυχολογικό” εξηγεί η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη. “Δηλαδή αυτό που νιώθει η ψυχή περνάει στο σώμα και το ταράζει. Το σώμα έχει κάποια συμπτώματα που προέρχονται από πρόβλημα της ψυχής”.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
-Λιποθυμική τάση
-Εφίδρωση
-Ταχυκαρδία
-Ταχυσφυγμία
-Παγώνουν τα χέρια
-Τρέμουλο
-Κομμάρες
-Δύσπνοια
Σύμφωνα με την ψυχολόγο όλα αυτά τα σηματοδοτούν την κρίση πανικού. “Στη διάρκεια της κρίσης το άτομο που την αντιμετωπίζει φαίνεται ότι θα του συμβεί κάτι πάρα πολύ σοβαρό και ότι πιθανότατα θα πεθάνει”.
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;
Το άγχος και μόνο το άγχος! Αυτό το πράγμα που μας κατατρώει…
“Η κρίση πανικού είναι σύμπτωμα αγχώδους διαταραχής η οποία συνήθως πυροδοτείται όταν το άτομο έρθει σε επαφή με στρεσογόνο ερέθισμα. Το άγχος έχει κάποια σημάδια που το πυροδοτούν. Δηλαδή βλέπουμε κάτι και αυτό μας θυμίζει κάτι άλλο που μας βασανίζει. Όταν έχουμε άγχος και έρθουμε σε επαφή με ένα στρεσογόνο-αγχογόνο ερέθισμα τότε πυροδοτείται η κρίση πανικού” εξηγεί η κ.Μαυράκη.
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ… ΑΝ ΠΑΘΕΙΣ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ
1. “Εκείνη την ώρα παίρνεις βαθιές ανάσες, κάνεις αργές εκπνοές, προσπαθείς να χαλαρώσεις, κρατάς όσο μπορείς περισσότερο την αναπνοή σου και σκέφτεσαι όμορφα πράγματα αν είναι δυνατόν σε στάδια… Δηλαδή: ότι κατεβαίνεις μια σκάλα, οδηγεί σε μια πανέμορφη αμμουδιά, κάνεις 5 βήματα και μπαίνεις στην εκκλησία που σε περιμένει ο αγαπημένος σου για να παντρευτείτε. Με όμορφες σκέψεις λοιπόν τις οποίες κάνεις -ενώ έχεις κρατήσει την αναπνοή σου και αργά την βγάζεις- μπορείς να ελέγξεις την κρίση πανικού” συμβουλεύει η ψυχολόγος.
2. Προσπαθείς να εκλογικεύσεις και “να σκεφτείς ότι δεν πρόκειται να πάθεις τίποτα ποτέ. Ότι αυτό που σου συμβαίνει είναι απλά μια αντίδραση από το άγχος που σε διακατέχει, ότι απλά χαλάς την ποιότητα της ζωής σου και περνάς εκείνη την ώρα άσχημα μέσα στον φόβο και στον πανικό σου, αλλά τίποτα δεν πρόκειται να σου συμβεί γιατί δεν έχει σχέση με οργανική βλάβη. Η κρίση πανικού είναι καθαρά σύμπτωμα του άγχους σου και δεν προέρχεται από κάτι που συμβαίνει εκείνη την ώρα στο σώμα σου. Απλά το σώμα σου αντιδρά στην πίεση που έχει και νιώθει η ψυχή σου”.
3.Πρέπει να κάτσεις και να πεις: “Έχω κρίση πανικού αυτή την στιγμή και πρέπει να την ελέγξω”. Να συνειδητοποιήσεις ότι πρόκειται για κρίση πανικού. Να μην αφήσεις τον εαυτό σου να τρομάξει… ότι σου συμβαίνει κάτι άλλο π.χ. καρδιακό επεισόδιο ή αγγειακό επεισόδιο -γιατί έτσι νιώθεις εκείνη την ώρα.
Αφού λοιπόν νιώσεις ότι δεν απειλείται η ζωή σου (απλά έχεις πάρα πολύ άγχος και έχει βγει με αυτό τον τρόπο), μπορείς και να το αντιμετωπίσεις και να το ελέγξεις. Όμως αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αναγνωρίσεις το ότι η ψυχή σου υποφέρει και αυτό το περνάει και στο σώμα σου. Πρέπει να απευθυνθείς σε ειδικό προκειμένου να ελέγξεις τις αιτίες που σου δημιουργούν άγχος. Να μάθεις να ελέγχεις και να ξεπερνάς το άγχος σου οπότε να μπορείς να ελέγχεις και τις κρίσεις πανικού σου.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Είναι κάποιος στο λεωφορείο και ξαφνικά νιώθει ένα σφίξιμο στο στήθος, ένα βάρος στο στήθος, ένα δυσάρεστο συναίσθημα ότι κάτι φοβερό θα του συμβεί. Ιδρώνουν οι παλάμες του, στενεύει η αναπνοή του, αισθάνεται την καρδιά του ότι πάει να σπάσει και ετοιμάζεται να λιποθυμήσει. Εκείνη την ώρα λοιπόν το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να πει: “αυτή την στιγμή με έπιασε κρίση πανικού, πρέπει να την ελέγξω, δεν είναι κάτι που με απειλεί, δεν πρόκειται να μου συμβεί τίποτα, το άγχος μου προκαλεί τα συμπτώματα αυτά. Παίρνω βαθιές ανάσες, εκπνέω αργά, σκέφτομαι όμορφα πράγματα που θα κάνω τώρα ή στο μέλλον, διότι τίποτα δεν θα πάθω γιατί είμαι μια χαρά, απλά είμαι πολύ αγχωμένη και αυτό μεταδίδεται στο σώμα μου από την ψυχή μου”.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ
Η ψυχολόγος μας λέει ότι ΔΕΝ πρέπει να του λέμε “σαχλαμάρες” του στιλ: “έλα ρε, δεν είναι τίποτα, όλα στο μυαλό σου είναι ή πάμε να πιούμε ένα ποτάκι και θα είσαι μια χαρά”. Δεν είναι τόσο απλό να ελέγξει κάποιος το άγχος του. Και δεν είναι σωστό να ακούει τέτοια πράγματα κάποιον τη στιγμή που περνάει τόσο άσχημα, τη στιγμή που νιώθει φόβο θανάτου.
ΠΡΕΠΕΙ να τον βοηθήσεις να χαλαρώσει, να πάρει ανάσες, να του πεις να σκεφτεί ότι δεν πρόκειται να του συμβεί τίποτα, ότι είναι μια χαρά, ότι αυτά είναι παιχνίδια που του παίζει το άγχος του, να το πάρει πια απόφαση να δει έναν ειδικό και να μάθει να το ελέγχει.

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. otan vriskese mesa se taksi k didaskis k oli se parakolou8oun ti kanis tote?

  2. KALHSPERA , 8A H8ELA NA MOU PEITE GIATI EGO AUTO TO SIPTOMA TO PA8ENO
    STO METRO POLLI ENTONA KAI GENIKA OPOY
    EXEI POLLI KOSMO … POS NA TO ANTIMETOPISO

    EUXARISTO

  3. akribws ta parapanw symptwmata k lipo8imia epe8a prin ligo kairo sto trolei. meta apo arketes exetaseis de moy brikan tpt somatiko. diabazontas ayto to ar8ro katalaba poso kako kano ston eayto mou me to agxos k pos prepei na allaxo katastaseis pou me stenaoyn k vasanizoun tin psixi mou. pragmatika lypamai para poly poy prokalo ayto to kako ston eayto moy!!

  4. to epatha prwth fora sta 20,entelws ksafnika,epeita apo diamaxh me to filo mou!akoma to paleyw(sta 25),den pathainw vevaia kriseis,alla mou exei meinei o fovos mhn tyxon me piasei.Episeis mou einai idiaitera dyskolo na vriskomai se kleisto xwro me polu kosmo!!ti na kanoume..???upomonh ola theloun ton xrono tous!

  5. kalispera.ego to epatha sto spiti moy imoyna moni moy me ena moro .den moroyse na erthei konta moy kenenas dikos moy grigora. i kopela poy menei sto apo kato spiti eleipe kai ti ekana? xtypoysa ton eauto moy , to prosopo moy gia na syneltho min afina to moro moy mesa mono toy.apo tote fovamai para poli mipos moy xanasymvei.meta ekana para poli ora na syneltho kai eixa ola ta parapano simptomata akrivos

  6. pedia einai polu diskolo,egw to patheno edw kai ena xrono poli edona kai sixna..:/ kathe fora pou to patheno niothw treli..:( kai sinxonos thelw na pethano..dinami thelei …

  7. Mariela δεν διδασκεις απλά πας για έρευνα μόνη όχι αγοραφοβία χαχαχα ρε παιδιά όταν μένω μόνος με τα παιδιά μου η πάω στην δουλειά η κάπου μονος τα παθαίνω τα παραπάνω γιατί ;;

  8. Ολά τα παραπανω τα πάθαινα… Ακολούθησα τα τρια σταδια αντιμετώπισης χωρίς συμβουλή κάποιου γιατρού. Το ίδιο μου το εγώ τα ανακάλυψε, τόσο πολύ ανάγκη είχα να ξεφυγω απο αυτήν την κατάσταση… Και τελικά τα κατάφερα…. Δεν έμπαινα σε μετρό, λεωφορείο, χώρους με πολύ κόσμο και γενικά δεν ήθελα να ήμουν καπου μόνη… Τώρα πλέον το έχω ξεπεράσει. Το βασικότερο είναι να συνειδητοποιεις τη στιγμή που το νιώθεις οτι αυτό που πεθαίνεις είναι κρίση πανικού και αφού το συνειδητοποιήσεις να ξεπεράσεις και το άγχος της αναμονής οτι θα παθεις κρίση πανικού… Υπομονή σε όσους δεν το έχετε ξεπεράσει και να θυμάστε ότι εσείς οριζετε το μυαλό σας… Δεν φανταζεστε ποσο δυνατοί είστε!!!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More