AΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: Οδηγεί ο θυμός στο πάθος; Μπορεί μια διαφωνία να είναι σέξι;

Η Life & Relationship Coach, ΜΑ in Communications, Μάρεα Λαουτάρη Δεληγιάννη μας ξεναγεί στον κόσμο των σχέσεων και μας δείχνει πως αυτές μπορεί να είναι λειτουργικές, ακόμα και μέσα από τις διαφωνίες.

Για κάποια ζευγάρια, οι διαφωνίες μπορούν να είναι πολύ σέξι ενώ για άλλους, οι διαφωνίες και οι καβγάδες σημαίνουν μόνο πόνο και μίσος. Αν αναρωτιέστε γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική αντίδραση στο ίδιο θέμα, η απάντηση είναι μία: Η εμπιστοσύνη.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ + ΔΙΑΦΩΝΙΑ = ΠΑΘΟΣ
Όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στο ζευγάρι, κάθε πρόβλημα μπορεί να συζητηθεί, δεν υπάρχει τίποτα που να αποτελεί θέμα-ταμπού, οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να έρθει στο φως όσο δύσκολο κι αν μοιάζει να είναι. Οι σύντροφοι που εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, όσο κι αν διαφωνήσουν, μαλώσουν ή θυμώσουν, μόλις κοπάσει η «καταιγίδα» των συναισθημάτων τους, θα αισθανθούν και πάλι δυνατοί, ίσως περισσότερο και από πριν, στη σχέση τους. Θα βρεθούν για μία ακόμα φορά σε στενή επαφή ο ένας με τον άλλον, θα νιώσουν μεγαλύτερη δέσμευση στη σχέση και ανανεωμένο πάθος για τον σύντροφό τους.

ΕΠΙΒΟΛΗ Ή ΕΠΙΡΡΟΗ?
Υπάρχουν τομείς στη ζωή μας, όπως ίσως η δουλειά μας ή οι φίλοι μας, όπου νιώθουμε ότι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Στις σχέσεις όμως δεν έχει κανείς ποτέ τον απόλυτο έλεγχο. Το καλύτερο που μπορείς να έχεις στη σχέση είναι επιρροή. Εάν πιστεύεις ότι μπορείς να ελέγξεις τον σύντροφό σου, θα απογοητευτείς. Εάν περιμένεις από τον σύντροφό σου να είναι ή να κάνει πράγματα με τον τρόπο που εσύ θέλεις, τότε θα τον κάνεις να νιώσει ότι κρίνεται και επικρίνεται και το πιθανότερο είναι να σταματήσει να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες σου. Και αν προσπαθήσεις να του επιβάλλεις κάποια πράγματα που εκείνος δεν θέλει, το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να έχεις μία ευτυχισμένη σχέση.

Οπότε καταλήγουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που έχεις, είναι επιρροή και σίγουρα πολύ λιγότερο έλεγχο από εκείνο ίσως που πίστευες.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΑΥΤΟ;
Όχι απαραίτητα. Γιατί ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό των σχέσεων φέρνει μαζί του το ενδιαφέρον, τον αυθορμητισμό και τη δραστηριοποίηση που απαιτεί κάθε επιτυχημένη και ευτυχισμένη σχέση. Το μυστικό της επιτυχίας λοιπόν στις σχέσεις δεν είναι η απόλυτη ασφάλεια και ο έλεγχος. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι η ανασφάλεια μέσω των διαφωνιών -που τόσο κατηγορούμε και απεχθανόμαστε-, είναι περισσότερο ικανή να κινήσει το πάθος και τον ερωτισμό για τον σύντροφό μας.

Οι συντροφικές σχέσεις βρίσκονται συνήθως σε ένα από τα τρία παρακάτω επίπεδα:

ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΩΤΟ: ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ
Η εγωιστική αγάπη ονομάζεται και «Η αγάπη του μωρού» και σημαίνει ότι οι ατομικές ανάγκες του ενός συντρόφου μόνο, είναι η προτεραιότητα.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΟΡΟΥΣ
Αυτή η αγάπη προϋποθέτει ότι θα δοθεί αγάπη από τον ένα σύντροφο μόνο στην περίπτωση που ο άλλος σύντροφος καλύπτει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του πρώτου. Πρόκειται για το γνωστό εμπορικό αλισβερίσι. Σου δίνω πέντε μου δίνεις πέντε.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΡΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ
Σε αυτό το επίπεδο παρατηρούμε ότι ο ένας σύντροφος έχει ως προτεραιότητα τον άλλον, ενώ οι ανάγκες του ενός συντρόφου κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή του άλλου ο οποίος φροντίζει να τις ικανοποιεί απόλυτα και άμεσα, με χαρά.

Ο στόχος για κάθε συντροφική σχέση είναι να βρεθεί στο Επίπεδο Τρία εφόσον σε εκείνο το επίπεδο μπορούμε να βρούμε την ευτυχία και την ικανοποίηση μακροπρόθεσμα.

ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, στις συναντήσεις ενός Coach με το ζευγάρι παρατηρούμε ότι η σχέση τους αντικατοπτρίζει το επίπεδο στο οποίο λειτουργεί κάθε ένας από τους δυο συντρόφους. Το επίπεδο της σχέσης του ζευγαριού εξαρτάται από την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια, την καλή επικοινωνία και τη διάθεση κατανόησης μεταξύ των δυο συντρόφων. Εάν για παράδειγμα ο ένας σύντροφος βρίσκεται στο Επίπεδο Τρία, ικανοποιώντας πλήρως και αυθόρμητα τις ανάγκες του συντρόφου, ενώ ο άλλος σύντροφος βρίσκεται στο Επίπεδο Ένα (Εγωιστική Αγάπη) όπου εστιάζεται στις δικές του ανάγκες και μόνο, τότε η σχέση δυστυχώς δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στο Επίπεδο Τρία.
Η Εγωιστική Αγάπη του ενός (Επίπεδο 1) θα καταστρέψει την Αγάπη Άνευ Όρων του άλλου (Επίπεδο 3), μαζί με την εμπιστοσύνη και την καλή διάθεση προσφοράς. Γι’αυτό παρατηρούμε στις περισσότερες περιπτώσεις ότι εκείνος που πρόσφερε πολλά στη σχέση, αναρωτιέται εάν αξίζει τον κόπο να συνεχίσει να προσφέρει, οπότε πέφτει στο Επίπεδο 2 (Αγάπη με Όρους) που του φαίνεται και πιο δίκαιο, δηλαδή θα σου προσφέρω εάν μου προσφέρεις και εσύ.

Είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε:
Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα η σχέση σας; Πως γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε αυτό το επίπεδο; Τι κάνετε εσείς και τι ο σύντροφός σας; Πως θα μπορούσατε να βελτιώσετε τη σχέση σας και να ανεβείτε επίπεδο;

Στη συνέχεια σκεφτείτε προσεκτικά και καταγράψτε τρόπους που θα λειτουργούσαν σωστά για εσάς και τη σχέση σας ώστε να προσπαθήσετε να την ανεβάσετε στο επόμενο επίπεδο αγάπης. Θα είναι το ομορφότερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας, στον σύντροφό σας και σε όλους όσους βρίσκονται γύρω σας.

Read More

And More