Γιατί πολλές γυναίκες επιλέγουν λάθος συντρόφους

Θα έχεις ακούσει πολλές φίλες ή γνωστές να διαμαρτύρονται ότι έχουν τον Μ.. μπιπ…μαγνήτη! Κι άλλες να διαμαρτύρονται με τα χέρια προς τον ουρανό και να αναρωτιούνται: “γιατί; γιατί ξανά;”.

Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν είναι αυτός ο μαγνήτης, αλλά οι επιλογές μας; Μήπως τελικά δεν φταίει αυτός που είναι “μπιπ” αλλά εσύ που τον ανέχεσαι; Μήπως είναι το πάθημα που δεν έγινε μάθημα;
“Η κάθε σχέση μας μοιάζει πάρα πολύ με την προηγούμενη. Δηλαδή δεν υπάρχει άμεσος παραδειγματισμός από τα λάθη που έχουμε κάνει γιατί λειτουργεί περισσότερο η δύναμη της συνήθειας. Οπότε μοιραία κάποιες σχέσεις σε κάποια ηλικία που δεν έχουμε ωριμάσει ακόμα και δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να σκεφτούμε είναι ουσιαστικά αντιγραφές της προηγούμενης. Αυτός είναι ένας κίνδυνος” εξηγεί η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.
Ποιες γυναίκες… κάνουν το ίδιο λάθος!
Το να συναντήσεις στον δρόμο σου κάποιον που τελικά αποδείχτηκε λάθος είναι φυσιολογικό. Σχεδόν αναγκαίο θα έλεγα. Για να μάθεις, να εκτιμήσεις, να κάνεις τον απολογισμό, να ωριμάσεις, να καταλήξεις στα θέλω σου και στα δεν θέλω σου.
Υπάρχουν όμως και μερικές γυναίκες που επαναλαμβάνουν το λάθος. Συνεχίζουν να γοητεύονται και να επιλέγουν συγκεκριμένου τύπου συντρόφους που συνήθως τις ταλαιπωρούν. Κι αυτό το αποκαλούν έρωτα, πάθος ή γκαντεμιά…. Τι συμβαίνει με αυτές τις γυναίκες;
“Συνήθως επιλέγουνε λάθος συντρόφους οι γυναίκες που έχουν πάρα πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Είναι δηλαδή καθαρά θέμα αυτοεκτίμησης όλο αυτό και επιλέγουν επίτηδες συντρόφους που τις ακυρώνουν γιατί θεωρούν οι ίδιες ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο. Οπότε δεν μπαίνουν στην διαδικασία να κοιτάξουν κάποιον που να έχει πιο υψηλά στάνταρ από αυτά που έχουν μάθει. Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός λόγος” τονίζει η ψυχολόγος.
Άλλες πάλι… “επιλέγουν συντρόφους για να καταξιωθούν κοινωνικά ή γιατί δεν θέλουν να είναι μόνες. Δηλαδή μια βεβιασμένη επιλογή συντρόφου ή μία επιλογή που δεν βασίζεται αποκλειστικά στα χαρακτηριστικά που μας αρέσουν προσωπικά. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε αποτυχία” διευκρινίζει η Στέλλα Αργυρίου.
Τι να κάνεις αν κάνεις συνεχώς το ίδιο λάθος…
Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία που πέφτεις από τον έναν λάθος σύντροφο στον άλλο και το μοτίβο επαναλαμβάνεται, αν έχεις αγανακτήσει από την “γκαντεμιά” των λάθος επιλογών ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές της ψυχολόγου:
-Χρειάζεται συνειδητοποίηση και διάλογος με φίλες στην περίπτωση που βλέπεις ότι δεν βρίσκεις άκρη.
-Η χρήση του ειδικού χρειάζεται στην περίπτωση που επαναλαμβανόμενα γίνεται μία συμπεριφορά.
-Όλο αυτό μπορεί να σε πάρει πάρα πολύ από κάτω γιατί όταν το επαναλαμβάνεις γίνεται συμπεριφορά. Οπότε προσοχή. Τσέκαρε τα σημάδια και κάνε κάτι για να το διορθώσεις.
-Πάρα πολλές γυναίκες λένε ότι τους αρέσουν τα “κακά παιδιά” και συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν αυτό το μοτίβο του άντρα ενώ ξέρουν ότι θα χωρίσουν. Εφόσον δεν τους πέτυχε μία φορά δεν μπορεί να τους πετύχει την δέκατη. Εδώ χρειάζεται η συμβολή του ειδικού.
-Δεν πειράζει που οι σχέσεις δεν πάνε καλά… Δεν υπάρχει λόγος να απογοητευόμαστε. Πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για το να κάνουμε σχέσεις.
Σωστά! Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διορθώσουμε την αυτοεκτίμησή μας, τον αυτοσεβασμό μας, να σεβαστούμε τα θέλω μας, να παραμείνουμε αξιοπρεπείς, να βάζουμε όρια, να μην συμβιβαζόμαστε μόνο και μόνο για να μην είμαστε μόνες και …μια μέρα θα γνωρίσουμε τον ιδανικό! That’s a fact!
Ξένια Ιωάννου, Αγγελική Χριστοπούλου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Στέλλας Αργυρίου

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. Διαβάζοντας τα άρθρα στη στήλη σχέσεις ομολόγω πως βρίσκω την ευκαιρία να κάνω την αυτοκριτική μου και υποσυνείδητα μπαίνω στη διαδικασία να διορθοθώ. Δηλαδή να αποτινάξω οτιδήποτε δε με γεμίζει (σχέσεις, ανθρώπους, συναισθήματα) και να γίνω καλύτερη. Τρανό παράδειγμα είναι ότι στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ανάγνωσης του άρθρου ”γιατι επιλέγουμε λάθος συντρόφους” είχα κάνει όλες αυτες τις διεργασίες (κυρίως εσωτερικές) για να απομακρύνω απ τη ζωή μου μια σχέση που δε θα έβγαζε πουθενά και ήταν επιλογή του λάθους τρόπου σκέψης του παρελθόντος. Όμως η ζωή συνεχίζεται και εξελισσόμαστε συνεχώς. Ηδίως όταν έχεις για βοήθημα τέτοιους χρήσιμους οδηγούς ζωής που είναι τα άρθρα σας. Συνεχίστε!!!!! Τα άρθρα σας ίσως και να αντικαθιστούν μια συνεδρία σε ψυχολόγο. 🙂

  2. Συγχαρητήρια για το έργο που κάνετε

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More