Σεξουαλική επιθυμία: Τι γίνεται όταν εκείνος θέλει σεξ, ενώ εσύ όχι;

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου σε βοηθάει να αντιμετωπίσεις ένα λεπτό για μια σχέση θέμα…

Τα πράγματα σε μια σχέση μπορεί να γίνουν αρκετά περίπλοκα σε περίπτωση που ο ένας σύντροφος επιθυμεί τη σεξουαλική επαφή, ενώ ο άλλος όχι ή τουλάχιστον όχι τόσο συχνά. Σε αυτήν την περίπτωση το «εγώ» μπορεί να πληγεί, καθώς είναι πιθανό ο ένας σύντροφος να νιώσει απόρριψη και ο άλλος αισθήματα ενοχής. Επιπρόσθετα, αυτός που βιώνει έντονη την επιθυμία για σεξουαλική επαφή, όχι μόνο μένει ανικανοποίητος, αλλά παράλληλα νιώθει και μη ερωτεύσιμος.

Εάν σκεφτείς πως ο σύντροφός σου και εσύ αποτελείτε δύο ξεχωριστές προσωπικότητες, με διαφορετικές γενετήσιες ορμές και ανάγκες, τότε οι διακυμάνσεις σας στον τομέα της ερωτικής επιθυμίας παύουν να μοιάζουν και τόσο παράξενες. Άλλωστε, μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο είσαι μαζί με κάποιον, καθώς και το εάν πρόκειται για μονογαμική ή ελεύθερη σχέση. Συνήθως, δηλαδή, στην αρχή μιας σχέσης υπάρχει έντονη επιθυμία για σεξουαλική επαφή και από τις δύο μεριές, ενώ όταν η σχέση γίνεται πια σταθερή και χρονίζει ξεκινούν και οι ανισορροπίες από πλευράς λίμπιντο.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή μπορεί να ξεπεραστεί ή μήπως ο χωρισμός θα ήταν η καλύτερη λύση; Εάν η σχέση σου χαρακτηρίζεται από στέρεες βάσεις και οι διαφορές στην επιθυμία για σεξουαλική επαφή είναι το μόνο σου πρόβλημα, προτού οδηγηθείς σε τελεσίδικες αποφάσεις δοκίμασε μερικές από τις παρακάτω συμβουλές. Ίσως σου φανούν χρήσιμες!

1. Αναρωτήσου τι δεν πηγαίνει καλά
. Για ποιο λόγο δεν νιώθεις ερωτική επιθυμία για τον σύντροφό σου; Δεν έχεις διάθεση; Είσαι αγχωμένη λόγω άλλων θεμάτων που εκκρεμούν στη ζωή σου ή εξαιτίας της συμπεριφοράς του; Έχεις ανάγκη από περισσότερα προκαταρκτικά; Νιώθεις ανασφαλής με το σώμα και την εμφάνισή σου; Δίδαξε τον σύντροφό σου πώς να σε διεγείρει ερωτικά και μοιράσου μαζί του τα όσα σε προβληματίζουν.

2. Προσδιόρισε υπό ποιες καταστάσεις έχεις αυξημένη ερωτική διάθεση. Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή κάποιες ημέρες μέσα στην εβδομάδα που έχεις παρατηρήσει την ερωτική σου διάθεση πιο αυξημένη ή αντίστροφα πιο μειωμένη; Μήπως, για παράδειγμα, ο σύντροφός σου επιθυμεί να συνευρίσκεστε λίγο πριν τον βραδινό ύπνο, οπότε και είσαι πολύ κουρασμένη ή ξέρεις ότι μετά θα απογοητευτείς όταν εκείνος θα γυρίσει πλευρό και θα βυθιστεί στον ύπνο και έτσι τον αποφεύγεις; Μήπως σε ελκύει περισσότερο όταν γυρίζετε από νυχτερινή διασκέδαση κατά τη διάρκεια της οποίας φλερτάρατε μεταξύ σας; Εντόπισε, λοιπόν, πότε κάνεις σεξ και πότε έχεις πραγματικά την επιθυμία για σεξ. Προσάρμοσε την ερωτική σου ζωή έτσι ώστε να ισχύει το δεύτερο.

3. Επαναπροσδιόρισε τι σημαίνει για εσένα σεξουαλική επαφή. Βρες με τον σύντροφό σου τρόπους που θα τον ικανοποιήσουν ερωτικά, αλλά και που δεν θα είναι ιδιαίτερα πιεστικοί και απαιτητικοί για σένα. Ειδικά για μια γυναίκα ο οργασμός δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να την κάνει να νιώσει ικανοποίηση. Σημασία έχει να νιώθεις ερωτικά και συναισθηματικά συνδεδεμένη με τον σύντροφό σου. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να δοκιμάσετε τον ερωτικό λόγο ή να περιγράψετε φαντασιώσεις του μυαλού σας μέσω τηλεφώνου ή γραπτών μηνυμάτων. Μιλώντας ερωτικά και μοιραζόμενοι τις φαντασιώσεις σας θα βγείτε από την ρουτίνα της καθημερινότητας και θα έρθετε πιο κοντά ως ερωτικοί σύντροφοι.

4. Δοκίμασε πιο συμβιβαστικές λύσεις. Εάν, για παράδειγμα, ο σύντροφός σου θέλει να συνευρίσκεστε δύο φορές την εβδομάδα και εσύ δύο φορές το μήνα, δοκιμάστε το μία φορά την εβδομάδα. Μπορεί έτσι να μην είστε και οι δύο απόλυτα ικανοποιημένοι, αλλά σε μία σχέση είναι σημαντικό ο κάθε σύντροφος να βλέπει πως γίνονται υποχωρήσεις προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του. Έτσι, νιώθει πως ο άνθρωπος απέναντί του τον νοιάζεται και τον υπολογίζει. Επίσης, με την άτυπη αυτή συμφωνία, αποφεύγεται το άγχος του πώς να απορρίψεις το ερωτικό κάλεσμα του συντρόφου σου, αλλά και η δική του απογοήτευση όταν οι ερωτικές κινήσεις του δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Άλλωστε, ποιος θα ήθελε έναν ερωτικό σύντροφο δυσαρεστημένο και απογοητευμένο σεξουαλικά, που τη στιγμή της σεξουαλικής επαφής θα μετέχει παθητικά, σαν να εκτελεί καταναγκαστικά έργα;

5. Απευθύνσου σε έναν ψυχολόγο για συμβουλευτική ζεύγους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί η ασυμβατότητα ως προς την ερωτική επιθυμία αποτελεί το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος και όχι την αιτία. Χαμηλή αυτοπεποίθηση, έλλειψη επικοινωνίας, ενοχές γύρω από την ερωτική επαφή, εχθρότητα, θυμός, στρες, μπορεί να είναι μερικά μόνο από τα αίτια της σεξουαλικής αποξένωσης ενός ζευγαριού.

Ο καθένας αξίζει μια καλή ερωτική ζωή που θα του προσφέρει ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Το εάν τα προβλήματα στις ερωτικές επαφές με τον σύντροφό σου θα σε οδηγήσουν ή όχι στον χωρισμό, αυτό είναι κάτι που καλό θα είναι να το σκεφτείς προσεκτικά και συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες (π.χ. χρόνος που είστε μαζί, βαθμός ασυμβατότητας, ύπαρξη επιπρόσθετων προβλημάτων μεταξύ σας). Η κάθε σχέση είναι μοναδική!

Read More

And More