Οδηγίες για μια καλή σχέση! 10 τρόποι να ενδυναμώσεις τη σχέση σου…

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου σε βοηθάει να ενδυναμώσεις τη σχέση σου ώστε να ομορφύνει η ζωή σου.

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ον κοινωνικό που αποζητά την εγγύτητα και την οικειότητα με τους γύρω του. Έχει ανάγκη να αγαπήσει, αλλά και να αγαπηθεί. Να δώσει, αλλά και να λάβει. Σε αυτό, άλλωστε, βασίζονται και οι διαφυλικές σχέσεις.

Μια καλή σχέση μπορεί να βελτιώσει όλες τις πτυχές της ζωής σου, ενδυναμώνοντας την υγεία σου, βελτιώνοντας το συναίσθημά σου, αλλά και τις επαφές με τους γύρω σου. Επομένως κάθε προσπάθεια αξίζει τον κόπο και την υπομονή που μπορεί να συνεπάγεται. Οι σχέσεις αποτελούν μία μορφή επένδυσης. Όσα περισσότερα βάζεις, τόσα περισσότερα θα πάρεις πίσω.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την ενδυνάμωση της σχέσης σου:

1. Δημιούργησε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Είναι σημαντικό τα λόγια σου να συνάδουν με τις πράξεις σου. Φρόντισε να κρατάς τις υποσχέσεις σου ακόμα και για τα πιο μικρά και καθημερινά πράγματα, όπως π.χ. να μεριμνήσεις εσύ για το μεσημεριανό φαγητό ή να βγάλεις βόλτα το σκύλο.

2. Παραδέξου τα λάθη σου. Εάν πληγώσεις τον σύντροφό σου, ακόμα και άθελά σου, ζήτα συγγνώμη με ειλικρίνεια και δεσμεύσου την επόμενη φορά -σε μια αντίστοιχη κατάσταση- να τροποποιήσεις την συμπεριφορά σου. Σε περίπτωση που διαπιστώσεις πως απολογείσαι συνεχώς για την ίδια δυσλειτουργική αντίδραση, συμφώνησε με τον σύντροφό σου να σου υποδεικνύει ευγενικά πότε παρεκτρέπεσαι προκειμένου να μην υποπίπτεις στα ίδια λάθη.

3. Διαχειρίσου τις συγκρούσεις. Το κλειδί σε μια δυνατή σχέση δεν είναι ούτε η αποφυγή των συγκρούσεων, ούτε οι στιγμές παροξυσμού μπροστά σε μια διαφωνία. Αντίθετα είναι σημαντικό να νιώθεις την ασφάλεια να συζητήσεις με τον σύντροφό σου τα όσα σε ενοχλούν, δίχως να φοβάσαι αντίποινα. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε έχει πληγώσει, απόφυγε να μιλήσεις ειρωνικά ή υποτιμητικά στον σύντροφό σου.

4. Αναγνώρισε τι είναι σημαντικό για τον σύντροφό σου. Γίνε καλή ακροάτρια και διερεύνησε βαθύτερα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Προσπάθησε να κατανοήσεις τι επιθυμεί μέσα στη σχέση και δείξε του ότι το συμμερίζεσαι και πως είναι σημαντικό για σένα να νιώθει κι εκείνος καλά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει συνεχώς να συμβιβάζεσαι μπροστά στις ανάγκες του, καθώς κάτι τέτοιο θα εγείρει συναισθήματα οργής και θυμού.

5. Δείξε τρυφερότητα όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο “ξέρω” ότι με αγαπούν και το “νιώθω” ότι με αγαπούν. Μερικές φορές θεωρούμε αυτονόητο πως ο σύντροφός μας γνωρίζει τα συναισθήματά μας για αυτόν, ακόμα κι αν δεν του το δείχνουμε με πράξεις. Μη βασίζεσαι τόσο σε αυτό. Κράτα τη σωματική εγγύτητα ζωντανή. Τα χάδια, το φιλί και η αγκαλιά αυξάνουν τα επίπεδα της οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει το δέσιμο με τον άλλο και γενικότερα τονώνουν την σχέση.

6. Κάνε τον να νιώσει πως θα είσαι δίπλα του, όποτε σε χρειάζεται. Είναι σημαντικό να περάσεις στον σύντροφό σου το μήνυμα πως είναι προτεραιότητά σου. Βέβαια, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί αυτός και μόνο να καλύψει όλες τις ανάγκες σου. Το να έχεις φίλους και δραστηριότητες ανεξάρτητες με τον σύντροφό σου, όχι μόνο θα ενδυναμώσει το κοινωνικό σου δίκτυο, αλλά και θα ανανεώσει τη σχέση σου.


7. Δώσε του χώρο και χρόνο για τον εαυτό του.
Όλοι χρειαζόμαστε στιγμές ελευθερίας. Με το να τον κατασκοπεύεις ή να τον ελέγχεις διαρκώς, το μόνο που θα πετύχεις είναι να χάσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό προς το πρόσωπό σου.

8. Φρόντισε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί. Ακόμα και στο τέλος μιας ιδιαίτερα κουραστικής και γεμάτης στρες ημέρας βρείτε λίγο χρόνο για να κάνετε κάτι μαζί, από το να πιείτε ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ, μέχρι να μοιραστείτε μια δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα, μαθήματα χορού, κλπ).

9. Εξέπληξέ τον ευχάριστα. Σκέψου διάφορους τρόπους για να του δείξεις πως τον σκέφτεσαι και τον νοιάζεσαι. Ετοίμασε ένα ρομαντικό δείπνο για τους δυο σας ή νοίκιασε την αγαπημένη του ταινία και περάστε τη βραδιά σας αγκαλιά.

10. Ενθάρρυνέ τον στα επαγγελματικά βήματα ή στις σπουδές του. Έτσι θα καταλάβει πόσο νοιάζεσαι για εκείνον και πως είσαι έτοιμη να τον στηρίξεις σε κάθε του απόφαση, με αποτέλεσμα να σε εκτιμήσει ακόμα πιο πολύ.

Σίγουρα κάθε σχέση είναι διαφορετική και έτσι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο καλούπι όπου θα μπορούσαν να μπουν όλες. Ωστόσο, κάποια πράγματα παραμένουν κοινά σε όλες τις σχέσεις. Όταν γνωρίζεις τις βασικές αρχές δόμησης μιας υγιούς σχέσης και προσπαθείς να τις επιτύχεις, τότε είναι πιθανότερο να εισπράξεις ικανοποίηση, ενθουσιασμό και αίσθημα πληρότητας στη ζωή σου.

Read More

And More