ΑΝΤΡΕΣ: Οδηγίες “χρήσεως”. Τι τους εκνευρίζει και τι τους αρέσει…

Είναι κάποια πράγματα που τους ενοχλούν. Και κάποια που τους αρέσουν. Κι αν αποφύγεις τα πρώτα και κάνεις τα δεύτερα, όλα θα πάνε καλά. Για αυτό λοιπόν ζητήσαμε από την Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου, που στο ντιβάνι της έχουν καθίσει αρκετοί άντρες να μας δώσει τα “s.o.s.”

Έχεις ευχηθεί ποτέ να υπήρχε ένα εγχειρίδιο με “οδηγίες χρήσεως” για τους άντρες; Κάτι που ανά πάσα στιγμή να σε καθοδηγεί σχετικά με το τι να κάνεις και τι όχι στη σχέση με τον σύντροφό σου, τι είναι αυτό που μπορεί να απεχθάνεται στη συμπεριφορά σου, αλλά και με τι μπορεί να σε λατρέψει;

Η αλήθεια είναι πως, όσο κι αν δεν θέλω να σε απογοητεύσω, δεν υπάρχει ένας τέτοιος μαγικός οδηγός! Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές ίσως σε βοηθήσουν να καταλάβεις λίγο καλύτερα το πως σκέφτονται οι άντρες, καθώς και το τι θεωρούν σημαντικό σε μια γυναίκα.

ΤΙ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ
1. Η μουρμούρα. Πρώτο στη λίστα και όχι τυχαία είναι οι ατελείωτες στιγμές γκρίνιας και μουρμούρας. Η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν τα συνεχή παράπονα προκειμένου να ασκήσουν πίεση στον σύντροφό τους και να επιτύχουν αυτό που θέλουν. Εάν έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κάνει το ίδιο, συγκρατήσου! Κανένας άντρας δεν χαίρεται να ακούει πως δεν συνεισφέρει αρκετά στις δουλειές του σπιτιού, πως συμπεριφέρεται άκομψα στην παρέα, πως δεν σε καταλαβαίνει… Όσο περισσότερο του παραπονιέσαι, τόσο περισσότερο θα μπλοκάρει και θα αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτό που του ζητάς. Επιπρόσθετα, κάποια στιγμή θα αγανακτήσει, θα πιεστεί υπερβολικά και θα ξεσπάσει με κάποιον τρόπο πάνω σου (και όχι άδικα…)

2. Τάση για έλεγχο. Ο άντρας λατρεύει τη γυναίκα που παίρνει πρωτοβουλίες. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή η οποία εάν ξεπεραστεί, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές για τη σχέση. Έτσι, σε περίπτωση που προσπαθείς να ελέγξεις την κάθε του κίνηση ή γίνεσαι απόλυτα κατευθυντική και απέναντί του, σκέψου πως μπορεί να θελήσει να εξαφανιστεί με ελαφρά πηδηματάκια! Απόφυγε, λοιπόν, φράσεις όπως: “Δεν το κάνεις καλά αυτό..”, “Εδώ θα κάτσεις εσύ…”, “Μη λες ανοησίες, δεν υφίσταται αυτό που λες…”, “Άστο καλύτερα! Θα το κάνω μόνη μου…”

3. Απόλυτη προσκόλληση στο πρόσωπό του. Όταν ερωτεύεσαι ξαφνικά είναι σαν να μην υπάρχει κανένας άλλος στον κόσμο παρά μόνο ο σύντροφός σου! Τα πάντα αρχίζουν να περιστρέφονται γύρω από εκείνον. Θέλεις να βγαίνετε μόνο οι δυο σας το βράδυ, να έρχεται να σε πάρει από τη δουλειά, να πηγαίνετε μαζί για τα ψώνια του σπιτιού, να σου τηλεφωνεί 10 φορές τη μέρα… Πρόσεξε να μην πέσεις σε αυτήν την παγίδα! Ο άντρας δεν θέλει να μονοπωλεί του ενδιαφέροντός σου, γιατί αυτό του προκαλεί πίεση, άγχος και φόβο δέσμευσης. Σε περίπτωση που αφήνεις στην άκρη τη δική σου κοινωνική ζωή και προσκολλάσαι πάνω του, τότε πολύ γρήγορα θα αναζητήσει και πάλι την ελευθερία του μακριά από σένα!

4. Παραμέληση του εαυτού και της εμφάνισής σου. Ο άντρας είναι οπτικό ον. Μαγνητίζεται από την ομορφιά και το προσεγμένο στιλ! Πέραν τούτου, αρέσκεται στο να έχει δίπλα του μια εντυπωσιακή παρουσία, γιατί έτσι ανεβαίνει και η δική του αυτοπεποίθηση. Όσο μεριμνάς για την εμφάνισή του, τόσο νιώθει πως τον υπολογίζεις και πως τον θεωρείς σημαντικό. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανόν να του δημιουργηθεί εκνευρισμός και απογοήτευση με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι δυσαρέσκειες, οι συγκρούσεις και τα επικριτικά σχόλια. Θυμήσου πως από το πιο άνετο μέχρι το πιο επίσημο ντύσιμο, υπάρχουν περιθώρια για να φανεί ότι νοιάζεσαι για την εμφάνισή σου. Σε κάθε περίπτωση απόφυγε τις υπερβολές, γιατί τότε μπορεί να επιτύχεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Μην φοράς, για παράδειγμα, ψηλοτάκουνες γόβες για μια πρωινή βόλτα δίπλα στην παραλία, αλλά πέταξε τη χιλιοφορεμένη, άνετη φόρμα που τόσο σε βολεύει. Περιποιήσου τα άκρα σου (που άλλωστε για πολλούς άντρες αποτελούν φετίχ), αλλά απόρριψε ένα υπερβολικό μανικιούρ. Φρόντισε να διατηρήσεις το βάρος σου σταθερό και βάλε την άθληση στη ζωή σου. Με λίγα λόγια, πρόσεξε πρώτα εσύ η ίδια τον εαυτό σου, προκειμένου στη συνέχεια να κάνει το ίδιο και ο σύντροφός σου!


ΤΙ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

1. Αυτοπεποίθηση. Ο άντρας θέλει στο πλάι του μια γυναίκα σίγουρη για τον εαυτό της. Μια γυναίκα που θα νιώθει χαλαρή και άνετη στο να δοκιμάζει νέα πράγματα και που ταυτόχρονα θα αποπνέει δυναμισμό και δημιουργικότητα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βλέπει στο πρόσωπό σου αυτήν που θα τον στηρίξει και θα τον βοηθήσει να πάει ένα βήμα παραπέρα και όχι κάποια που θα αποτελέσει τροχοπέδη στην επαγγελματική και προσωπική του ανέλιξη, μόνο και μόνο επειδή είναι πνιγμένη μέσα στις δικές της ανασφάλειες. “Είμαι όμορφη;”, “Ό,τι και να φορέσω, δεν μου πηγαίνει”, “Ποια ήταν αυτή που σου μίλησε;”, “Γιατί δεν σήκωσες αμέσως το τηλέφωνο;” Είναι μερικές μόνο φράσεις που μαρτυρούν ανασφάλεια και σε βάθος χρόνου μπορεί να βλάψουν την εικόνα του συντρόφου σου για σένα.

2. Ίδια ενδιαφέροντα και τρόπος ζωής. Ο άντρας δίνει σημασία σε πράγματα που ίσως να μην περνούν καν από το μυαλό της γυναίκας. Ο τρόπος που μιλάς, το είδος της διατροφής σου, το εάν καπνίζεις ή όχι, η μουσική που ακούς, το είδος της διασκέδασης που επιλέγεις, μπορεί να λειτουργήσουν καταλυτικά για έναν άντρα. Σε γενικές γραμμές, ο άντρας προτιμά τη γυναίκα που είναι πιο κοντά στο δικό του στιλ και τρόπο ζωής.

3. Αυτονομία και ανεξαρτησία. Ο άντρας αρέσκεται στη γυναίκα που μπορεί να κάνει το οτιδήποτε μόνη της και που δεν ζει στη σκιά του. (Μάλιστα έτσι κερδίζεις περισσότερο από τον θαυμασμό του!) Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προσφερθεί να σε βοηθήσει ή να σε εξυπηρετήσει. Το αντίθετο μάλιστα. Όσο βλέπει πως πατάς γερά στα πόδια σου είναι πιο πιθανό να έρθει αυτός σε σένα και να ικανοποιήσει τις ανάγκες σου. Αρκεί να ξέρει πως δεν κρέμεσαι πάνω του. Ο άνδρας αγαπά την ελευθερία και την αίσθηση ότι η τελική απόφαση παίρνεται από εκείνον!

4. Θαυμασμός. Κάτι που ισχύει για τις γυναίκες, αλλά πολύ περισσότερο για τους άντρες, είναι ο θαυμασμός. Ο άντρας θέλει να βλέπει την αποδοχή στα μάτια της συντρόφου του, να αντλεί επιβεβαίωση από τις συμπεριφορές της, να νιώθει πως αξίζει και πως είναι σημαντικός και ικανός.

5. Οξυδέρκεια. Μπορεί να έχει επικρατήσει η άποψη πως ο άντρας προσελκύεται από τις κοντές φούστες και τις ασφυχτικά στενές μπλούζες, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό δεν είναι αρκετό. Φαίνεται πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κερδίσεις το μυαλό του, η ευστροφία και η οξυδέρκειά σου.

Αυτά ζητούν οι άντρες από εμάς. Τελικά, πόσο πολύ διαφέρουν από εκείνα που εμείς ζητάμε από αυτούς;

Read More

And More