Αυτοέλεγχος: Παρασύρεσαι; Ξεσπάς; Είσαι παρορμητική; Tips για να γίνεις η κυρίαρχος του εαυτού σου

Οι καυγάδες σου με τον σύντροφό σου είναι πολιτισμένοι ή αποτελούν οπτικοακουστικό θέαμα; Έχεις πιάσει τον εαυτό σου πολλές να μετανιώνει για κάτι που έκανες από παρορμητισμό; Σκέφτεσαι πριν μιλήσεις ή ανοίγεις το στόμα σου και όποιον πάρει ο Χάρος;

Καταφέρνεις να διατηρείς την ψυχραιμία σου ή τα χάνεις; Καταφέρνεις να συγκρατήσεις τα χαλινάρια του θυμού σου ή παρασύρεσαι από τις καταστάσεις; Ποιος έχει τον έλεγχο του εαυτού σου, εσύ ή τα συναισθήματα που σου δημιουργούνται; Η Ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη μας βοηθάει να αποκτήσουμε τον απαραίτητο για εμάς (και για τους άλλους) αυτοέλεγχο…

Ο αυτοέλεγχος είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για την ψυχική μας ισορροπία όσο και για την εικόνα μας προς τα έξω αλλά και για την καθημερινότητά μας. Ο παρορμητισμός, οι εκρήξεις θυμού και οργής, οι υστερικές αντιδράσεις αλλά και η μιζέρια, η αυτολύπηση και η παραίτηση βλάπτουν και εμάς και τις σχέσεις μας: επαγγελματικές, κοινωνικές, οικογενειακές, προσωπικές.
Αντίθετα, η αυτοσυγκράτηση, η ηρεμία, ο ήπιος τρόπος αντιμετώπισης, η νηφαλιότητα και η σταθερότητα δημιουργούν μια πολύ θετική εικόνα και αποτελούν τις καλύτερες εγγυήσεις για εμπιστοσύνη και συνεργασία.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ
Ο αυτοέλεγχος αποτελεί προσπάθεια καθημερινή, χτίζεται βήμα-βήμα κι από πολύ νωρίς. Είναι κατάκτηση προσωπικής εσωτερικής προσπάθειας και ατομικής βιοθεωρίας και κοσμοθεωρίας. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να αυτοβελτιωθούμε και σε αυτόν τον τομέα.

Μερικές απλές πρακτικές είναι οι εξής:
Κερδίστε χρόνο όταν η κατάσταση σας ξεπερνά… Βγείτε από το δωμάτιο, κατεβείτε στο δρόμο, μπείτε στο μπάνιο.

Πάρτε βαθιές ανάσες κι εκπνεύστε αργά. Το μυαλό καθαρίζει από το αίμα που ανέβηκε και σας θολώνει την κρίση.

Προσπαθήστε να πάρετε για λίγο την προσοχή σας από το συμβάν και επικεντρώστε την σε μια εικόνα, σε έναν ήχο, σε ένα κείμενο για να επανέλθουν οι σφυγμοί σας στο κανονικό.

Δηλώστε με ειλικρίνεια ότι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε όπως θα θέλατε και ζητήστε περιθώριο χρόνου -όταν είναι εφικτό.

Φέρτε στο μυαλό σας ευχάριστες εικόνες που ζήσατε ή που περιμένετε να ζήσετε -αξίζουν περισσότερα από οποιαδήποτε σύγκρουση.

Καθημερινά, η γυμναστική, τα σπορ, η γιόγκα, ο διαλογισμός και η εσωτερική ανασκόπηση θα βοηθήσουν γενικότερα να βρούμε ψυχοσωματική ευεξία, ισορροπία και συνακόλουθα αυτοέλεγχο και ψύχραιμη ματιά και στάση ζωής.

Read More

And More