Μυστικά για καλύτερη επικοινωνία στη σχέση… Πριν χαθείτε στη “μετάφραση”!

Μιλάς ή επιλέγεις τη σιωπή; Ακούς τι λέει ή όσο μιλάει σκέφτεσαι τι θα πεις; Η επικοινωνία είναι από τις βασικότερες αρετές μιας σχέσης. Χωρίς αυτή, χανόμαστε στη μετάφραση και δημιουργούνται προβλήματα. Τσακωμοί, παρεξηγήσεις, παράπονα, απωθημένα, θυμός. Η Ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας βοηθάει να μάθουμε να επικοινωνούμε σωστά…

Η σχέση αποτελείται από δυο ανθρώπους που κουβαλάνε μαζί τους τη δική τους ιστορία, τις δικές τους παρελθοντικές εμπειρίες και τέλος, τις προσδοκίες τους. Δυο διαφορετικοί άνθρωποι, έχουν και διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων, όταν πρόκειται για την επικοινωνία. Πρόκειται για μια δεξιότητα, η οποία φυσικά μαθαίνεται και καλλιεργείται με τον καιρό. Ένας συνήθης μύθος είναι ότι εφόσον μιλάτε, συζητάτε με τον σύντροφό σας, αυτόματα σημαίνει ότι επικοινωνείτε κιόλας.
Δεν είναι πάντα έτσι…

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Υπάρχουν μυστικά για αυτή την περίπτωση; Και αν ναι, ποια είναι αυτά;

-Σταματήστε και ακούστε
Πόσες φορές έχετε διαβάσει ή ακούσει κάποιον να μιλάει για τις δεξιότητες στην επικοινωνία; Πόσο δύσκολο βρήκατε την πραγματοποίηση των προτεινόμενων συμβουλών όταν έρχεται εκείνη η ώρα που “πρέπει να κάνουμε πράξη ότι μάθαμε στη θεωρία;” Μήπως φαντάζει πολύ πιο δύσκολο από ότι ακούγεται; Όταν συζητάτε σοβαρά ή βρίσκεστε σε διαφωνία είναι δύσκολο απλά να ακούσετε! Αρκετές φορές φοβάστε ότι δεν ακούγεστε ή επιθυμείτε διακαώς να…ακουστείτε που βιάζεστε να μιλήσετε. Η ειρωνεία όμως είναι πως η συμπεριφορά αυτή θα σας οδηγήσει στο να μην ακουστείτε για άλλη μια φορά… Βέβαια, αν σταματήσετε και στο μυαλό σας στροβιλίζουν όσα θέλετε να πείτε, να ξέρετε πως σίγουρα και πάλι δεν ακούτε. Αν δυσκολεύεστε, χρησιμοποιήστε την τεχνική της αντανάκλασης, επαναλαμβάνοντας τη φράση του συντρόφου σας, προκειμένου να ακούσετε τι σας είπε.

-Να είστε ανοιχτές και ειλικρινείς
Όπως είναι λογικό, δεν μπορεί να υπάρξει σωστή επικοινωνία εάν δεν μπορούμε να εκφράσουμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια στον άλλο όσα σκεφτόμαστε. Εάν διστάζετε, φοβάστε ή θεωρείτε πως είναι ανούσιο να μοιραστείτε με το σύντροφό σας τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τους προβληματισμούς σας, τότε σίγουρα δεν χτίζετε τις καλύτερες βάσεις για μία καλή και ουσιαστική επικοινωνία. Είναι απαραίτητο να μπορείτε να μιλήσετε στο σύντροφό σας και εκείνος σε εσάς, με ηρεμία και φυσικά, χωρίς τσακωμούς, φωνές, αλληλοχρεώσεις και άσκηση κριτικής.

-Μην είστε προκατειλημμένες
Πόσες φορές σκεφτήκατε ότι θα θέλατε να του μιλήσετε για το πώς νιώθετε αλλά εκείνος μάλλον δεν θα ακούσει τίποτα; Πόσες φορές “κόψατε” από μόνες σας τη διεκδίκηση σε κάτι που θέλατε γιατί πολύ απλά εκείνος δεν θα το δεχόταν; Σκέψεις και συμπεράσματα που βγάζουμε στο μυαλό μας από μόνες μας, στο τέλος θα μας αφήσουν και μόνες μας, καθώς προτρέχουμε στο αποτέλεσμα, σαν να είμαστε Πυθίες που όλα τα ξέρουμε, άρα και τις κινήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου μας. Μήπως όμως έτσι αδικούμε όχι μόνο εκείνον που δεν του δίνουμε την ευκαιρία να εκφραστεί αλλά και τον εαυτό μας τον ίδιο, καθώς του στερούμε ευκαιρίες για κάτι καλύτερο!

-Αποφύγετε τη σιωπή
Όχι, η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός! Εάν νιώθετε ότι με την σιωπή καταφέρνετε να αποφύγετε τις συγκρούσεις, τότε ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Η σιωπή αργά ή γρήγορα θα σας απομακρύνει περισσότερο, ενώ υποδηλώνει πως ήδη υπάρχει ψυχρότητα και απουσία συναισθηματικής εγγύτητας ανάμεσά σας.

-Κατάλληλες ώρες για διάλογο
Όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν χανόμαστε στη σιωπή αλλά βρίσκουμε κατάλληλες ώρες για να εκφραστούμε. Άντε λοιπόν και πήραμε την απόφαση να του μιλήσουμε. Χρειάζεται να προσέξουμε όμως για παράδειγμα, να μην ξεκινήσουμε τη συζήτηση την ώρα που βλέπει τον αγαπημένο του αγώνα ή την ώρα που σας ανακοινώνει ότι θα έρθουν οι φίλοι του. Επίσης όχι την ώρα που είναι κουρασμένος, νυσταγμένος, πεινασμένος… Ο διάλογος έχει και κάποιες προϋποθέσεις!

-Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο ο ένας στον άλλο
Όσο πιεστικό και να είναι το καθημερινό σας πρόγραμμα, θα ήταν καλό να αναζητήσετε μαζί με το ταίρι σας μία ώρα που σας βολεύει και τους δύο, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείτε να τρώτε μαζί, να πιείτε ένα ποτήρι κρασί και να συζητήσετε όσα σας απασχολούν. Επομένως, γυρίζοντας από τη δουλειά μην πέφτετε με τα μούτρα στα gadget σας ή στην τηλεόραση για να γεμίσετε το κενό σας. Αφιερώστε λίγο ποιοτικό χρόνο με το σύντροφό σας και θα δείτε πως θα βελτιωθεί έτσι και η επικοινωνία σας.

-Σεβασμός, κατανόηση, υποστήριξη
Άλλο ένα βασικό κομμάτι της σωστής επικοινωνίας είναι αδιαμφισβήτητα ο αλληλοσεβασμός και η κατανόηση μεταξύ των συντρόφων. Να αφουγκράζεται ο ένας τις ανάγκες του άλλου, να τον ενθαρρύνει σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει και να δείχνει ο ένας στον άλλο το θαυμασμό του.

-Σεξ, σεξ, σεξ
Το σεξ είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό μίας υγιούς σχέσης, μετά από την επικοινωνία. Αυτά τα στοιχεία είναι αλληλένδετα. Η καλή επικοινωνία οδηγεί σε καλύτερο σεξ και το καλό σεξ σε καλύτερη επικοινωνία. Αυτό μάλιστα, αποδεικνύεται και επιστημονικά, αφού έχει βρεθεί πως λόγω των ορμονών που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και του οργασμού, το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά, ενώ είναι και πιο πιθανόν να ανοιχτεί περισσότερο ο ένας στον άλλο και να έχουν περισσότερη διάθεση για συζήτηση.

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More