Όταν ο σύντροφός σου δεν “αποχωρίζεται” την πρώην του. Τι συμβαίνει; Τι κάνεις;

Τον γνώρισες, προέκυψε σχέση και κάπου παρακάτω προέκυψε στη ζωή σας και η πρώην του. Εσύ όμως είσαι η νυν. Τι γίνεται; Τι παίζει; Η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου αναλαμβάνει να μας εξηγήσει τι μπορεί να σημαίνουν οι φιλικές του σχέσεις με την πρώην του, αλλά και πως μπορείς αν το χειριστείς αν σε ενοχλεί.

Πολλές φορές η πρώην του καταφέρνει να κάνει αισθητή την παρουσία της μέσα στη σχέση σας. Είτε από πρόθεση, είτε χωρίς πρόθεση, με κάποιον τρόπο την βρίσκεις μπροστά σου: τηλεφωνήματα στον σύντροφό σου όταν εκείνη δεν νιώθει καλά, σε εξόδους με κοινές τους παρέες, όταν σου μιλάει για εκείνη λέγοντας πως έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους μια ιδιαίτερη σχέση και πως τους ενώνουν κοινές εμπειρίες.

Άραγε, είναι αποδεκτό ο σύντροφός σου να διατηρεί επαφές με την πρώην του; Θα πρέπει ή όχι να ενοχληθείς από μια τέτοιου είδους συμπεριφορά; Είσαι μήπως υπερβολική ή εκείνος προκλητικά άνετος;

Θα μπορούσες να σκεφτείς πως, ειδικά μετά από μια μακροχρόνια σχέση, δεν είναι τελείως παράλογη η διατήρηση μιας επαφής και επικοινωνίας ή πως δεν χρειάζεται να είσαι τόσο καχύποπτη εάν ο σύντροφός σου δεν σου δίνει γενικά αφορμές για να αμφιβάλεις για την πίστη του σε σένα. Άλλωστε, πόσο ανησυχητικό μπορεί να είναι ένα μήνυμα για χρόνια πολλά ή καλή χρονιά;

Μπορείς με διάφορους τρόπους να δικαιολογήσεις τον σύντροφό σου. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό και κατανοητό να αναστατώνεσαι και να ανησυχείς όταν εκείνος συνεχίζει την επικοινωνία και τις επαφές με την πρώην του. Έχεις κάθε δικαίωμα να είσαι δυσαρεστημένη από μια τέτοια κατάσταση, όσο κι αν εκείνος προσπαθεί να σε πείσει για το αντίθετο. Ποιο το νόημα να μένεις φίλος με την πρώην σου, όταν έχεις χωρίσει ακριβώς λόγω της ασυμφωνίας χαρακτήρων και επειδή έχεις διαπιστώσει πως δεν ταιριάζεις μαζί της;

ΓΙΑΤΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΤΟΥ;
Όταν ένας άντρας επιθυμεί να διατηρεί φιλικές σχέσεις με την πρώην του είναι πιθανό πως κάνει ακόμα δεύτερες σκέψεις σχετικά με το πόσο ήταν ορθή ή όχι η απόφαση του χωρισμού. Μπορεί πάλι να αντιμετωπίζει την πρώην του ως ένα απωθημένο, μετά από την απότομη λήξη της μεταξύ τους σχέσης, ανεξάρτητα εάν αυτό ήταν προϊόν δικής του ή δικής της απόφασης. Μπορεί πάλι να είναι η συνήθεια και το αίσθημα οικειότητας που τον έλκουν προς το μέρος της ή ακόμα και η αγάπη.
Συχνά οι άντρες λειτουργούν πιο συναισθηματικά σε σχέση με τις γυναίκες και τους είναι πιο δύσκολο να αποχωριστούν κάποια για την οποία έχουν νιώσει έντονα συναισθήματα. Είναι πιθανό βέβαια, οι κινήσεις να γίνονται από την πρώην σύντροφο, η οποία βλέποντάς τον να βρίσκεται μέσα σε μια νέα σχέση, αρχίζει να τον βλέπει διαφορετικά. Αρχίζει να εκτιμά σε εκείνον όσα θεωρούσε αυτονόητα στη συμπεριφορά του και σταδιακά να τον εξιδανικεύει στα μάτια της. Ο ένας από τους δύο, δηλαδή, μπορεί να ελπίζει ακόμα σε επανασύνδεση. Υπάρχουν, βέβαια, και οι φορές που εκείνος αποφεύγει να δεσμευτεί μαζί σου και η πρώην αποτελεί την εύκολη λύση.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο να βλέπεις τον σύντροφό σου να διάκειται φιλικά προς την πρώην του πόσω μάλλον να πραγματοποιεί και κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί της!

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΟΥ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ;
Σίγουρα αυτή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες σου. Πόσο κοντά μπορεί να έρθει ο σύντροφός σου με την πρώην του; Πόσο εύκολα μπορεί να αναζωπυρωθεί η σεξουαλική έλξη μεταξύ τους; Από τη στιγμή που είχαν τέτοιου είδους σχέση παλαιότερα, αρκεί μια αφορμή για να αναπτύξουν ξανά σεξουαλικές επαφές. Η γνώση των προτιμήσεων του άλλου σε συνδυασμό με το αίσθημα του απαγορευμένου και την υποβόσκουσα επιθυμία για επιβεβαίωση, είναι δυνατόν να ξυπνήσουν την σεξουαλική έλξη. Ειδικά εάν ο σύντροφός σου μιλάει με θαυμασμό για εκείνη, σε συγκρίνει μαζί της, αποφεύγει να της απαντάει στο τηλέφωνο μπροστά σου, ανταλλάσσουν μηνύματα αργά το βράδυ, ενώ σου αποκρύπτει αρκετές από τις μεταξύ τους συναντήσεις, τότε είναι πολύ πιθανό πως η σχέση τους είναι κάτι παραπάνω από φιλική.

ΜΠΟΡΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΤΟΥ;
Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και όλα είναι δυνατά. Εάν, για παράδειγμα, πρόκειται για μια επιφανειακή σχέση ή για μια σχέση που αναπτύχθηκε στην παιδική ηλικία, ως αποτέλεσμα των πολλών χρόνων γνωριμίας και οικειότητας, είναι πιθανό η ερωτική σχέση να συνεχιστεί στην πορεία ως φιλική σχέση. Τότε, όμως, ο σύντροφός σου θα είναι πιο τυπικός απέναντί της, θα αποφεύγει τη συνεχή επικοινωνία και σίγουρα δεν θα αναστατώνεται σε περίπτωση που την συναντήσει τυχαία ενώ σε έχει στην αγκαλιά του. Ωστόσο, θα ήταν υπερβολικό και παράξενο εκ μέρους του εάν σου ζητούσε να κάνετε παρέα όλοι μαζί ή να κανονίζετε κοινές εξόδους.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
-Μην διστάσεις να μοιραστείς με τον σύντροφό σου το πόσο ενοχλείσαι από το είδος της σχέση που διατηρεί με την πρώην του.

-Προσπάθησε να κατανοήσεις γιατί ο σύντροφός σου δεν διακόπτει κάθε επαφή με την πρώην του. Ίσως να μην είναι κάτι το ανησυχητικό. Ωστόσο, εάν σου έχουν γεννηθεί υποψίες πως η σχέση του με την πρώην του είναι κάτι παραπάνω από φιλική, τότε μάλλον έχεις δίκιο. Διερεύνησέ το περισσότερο.

-Βάλε του όρια και ξεκαθάρισέ του πως από τη στιγμή που το είδος της σχέσης του με την πρώην του δημιουργεί προβλήματα στη δική σας σχέση και σε κάνει να νιώθεις άβολα και αμήχανα, οφείλει να σεβαστεί την άποψή σου και να απομακρυνθεί από εκείνη.

-Παραδέξου το πόσο σε στενοχωρεί η υπάρχουσα κατάσταση και πως δεν ξέρεις πως να χειριστείς τα πράγματα.

-Αναρωτήσου πόσο πραγματικά θέλεις στο πλάι σου έναν άντρα ο οποίος δεν σέβεται τα συναισθήματά σου, αλλά αντίθετα λειτουργεί εγωιστικά. Κατά πόσο μπορείς να εμπιστευτείς πραγματικά έναν άντρα που κάθε τόσο συναντιέται και επικοινωνεί με την πρώην του; Ποια ανάγκη του τον ωθεί στο να συμπεριφέρεται έτσι;

Μια δυνατή σχέση στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειλικρίνεια και την κατανόηση. Μην επιτρέψεις στην σκιά της πρώην του να γίνει παρουσία, δημιουργώντας σου ανασφάλεια, στενοχώρια και λύπη. Όσο κι αν το εύχεσαι από μέσα σου, απόφυγε τις ακραίες αντιδράσεις προς το μέρος της (συμπεριλαμβανομένου του ξεμαλλιάσματος, της δηλητηρίασης και του ριξίματος στην πυρά), συζήτησε με τον σύντροφό σου και θέσε ξεκάθαρα τα όριά σου! Άλλωστε, εκείνη είναι η πρώην και εσύ η νυν!

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;

  1. O συντροφος μου εδω και πεντε μηνες βγηκε για φαγητο με την πρωην (εδω και τρια χρονια) συζυγο του και τον 22χρονο γυιο τους στη γιορτη της. Ειναι φυσιολογικο? Και πως να το χειριστω γιατι οσο και να κανω την αδιαφορη με ενοχλει πολυ. Δεν ζηλευω γιατι νιωθω καλα μαζι του αλλα με ενοχλει οταν η πρωην σφυριζει κι αυτος τρεχει…

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Read More

And More