7 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα και την ψυχολογία μας όταν δεν κάνουμε σεξ!

Σεξ. Πέρα από ευχάριστο, είναι και απολύτως απαραίτητο για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, σήμερα, καταγράφει όλα όσα αρνητικά μπορεί να συμβούν όταν το σεξ απουσιάζει από τη ζωή μας…

Λέμε πως “το σεξ κάνει καλό” και είναι μία πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται κάθε λίγο μέσα από έγκριτες επιστημονικές μελέτες. Συχνά αναφέρουμε τα οφέλη της σεξουαλικής επαφής. Τι μας συμβαίνει όμως όταν απέχουμε από τη σεξουαλική ζωή; Φαίνεται τελικά ότι υπάρχουν επιπτώσεις, όχι μόνο στη ψυχολογία μας αλλά και στο σώμα και στη διάθεσή μας.

1. Μείωση της Αίσθησης Ικανοποίησης από τη Ζωή και της Αυτοπεποίθησης
Κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής παράγονται χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, που μας προκαλούν συναισθηματική ευφορία, ενεργητικότητα, ενώ παράλληλα καλύπτουν τη συναισθηματική μας ανάγκη για οικειότητα και αγάπη με τον ερωτικό μας σύντροφο, γεγονός που μας προσφέρει μία αίσθηση ασφάλειας και ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας.
Όταν όμως δεν είμαστε σεξουαλικά ενεργοί, η γενικότερη αίσθηση της ικανοποίησης που αντλούμε από τη ζωή και η αυτοεκτίμησή μας φαίνεται να μειώνονται. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι αφήνουμε ανικανοποίητη μία ανάγκη, η οποία μας εξισορροπεί βιολογικά και μας τοποθετεί συναισθηματικά. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα ερευνητικά δεδομένα, τα οποία συσχετίζουν την αποχή από το σεξ με την κατάθλιψη και την αυτοκτονικότητα.

2. Αύξηση των Eπιπέδων του Στρες
Υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα, τα οποία υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που έχουν μία σταθερή σεξουαλική ζωή είναι σε θέση να αντεπεξέρχονται αποτελεσματικότερα σε στρεσογόνες καταστάσεις, που αποδίδεται στα αυξημένα επίπεδα οξυτοκίνης, κορτιζόλης και ενδορφινών, που συνοδεύουν τον οργασμό και προκαλούν μία γενικευμένη αίσθηση χαλάρωσης και ευφορίας.
Στον αντίποδα, τα άτομα που συμμετέχουν περιοδικά ή σπάνια σε σεξουαλικές δραστηριότητες παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια στις αγχώδεις διαταραχές. Επιπλέον, τα άτομα αυτά εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα μνήμης και μειωμένη συγκέντρωση λόγω του ότι σεξ όπως και η έντονη σωματική άσκηση συμβάλλουν στην κυτταρική αναγέννηση σε ορισμένες εγκεφαλικές περιοχές, που σχετίζονται με τη μνήμη.

3. Εμφάνιση Προβλημάτων στον Ύπνο
Μετά το σεξ, στο σώμα μας απελευθερώνονται ορμόνες που δρουν κατασταλτικά και βοηθούν τον οργανισμό μας να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί. Για τους λόγους αυτούς, τα άτομα που στο παρελθόν ήταν σεξουαλικά ενεργά και διέκοψαν σχετικά πρόσφατα τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, ενδέχεται να εμφανίσουν δυσκολίες στον νυχτερινό ύπνο.

4. Εμφάνιση Μειωμένης Ερωτικής Διέγερσης
Η παρατεταμένη αποχή από τη σεξουαλική επαφή μπορεί να λειτουργήσει ως αναστολέας της σεξουαλικής διέγερσης τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα. Πιο συγκεκριμένα, όταν οι ερωτικές συνευρέσεις απουσιάζουν από τη ζωή ενός ατόμου για μεγάλο χρονικό διάστημα (ακόμα και όταν υφίσταται αυνανισμός), και το άτομο αυτό κληθεί να ανταποκριθεί σε μία αιφνίδια σεξουαλική παρόρμηση, η σκέψη του ενδέχεται να κατακλυστεί από μία μορφή άγχους σχετικά με την αποδοτικότητα της συνεύρεσης και να εκφραστεί οργανικά είτε μέσω των μειωμένων επιπέδων κολπικής λίπανσης στις γυναίκες είτε μέσω της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.

5. Εξασθένηση του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες του φύλου (οιστρογόνα, ανδρογόνα, προγεστερόνη) ενεργούν μέσω του θύμου αδένα και επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται συχνότερα σε σεξουαλικές δραστηριότητες παρουσιάζουν έως και 30% αύξηση της οργανικής ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) σε σύγκριση με εκείνους που επιδίδονται περιοδικά ή σπάνια στο σεξ. Η ανοσοσφαιρίνη Α (IgA) είναι μία χημική ουσία που συμμετέχει στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των ιώσεων. Δεδομένων αυτών, γίνεται κατανοητό ότι η αποχή από τις σεξουαλικές επαφές δύναται να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την ποιότητα των αποκρίσεων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε ορισμένες μολυσματικές ασθένειες.

6. Αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης και του Κινδύνου για Καρδιαγγειακές Παθήσεις
Η σεξουαλική δραστηριότητα ενεργοποιεί ένα σύνολο καρδιαγγειακών συστημάτων και στα δύο φύλα. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα λειτουργεί ως μία μορφή έντονης σωματικής άσκησης και επομένως δύναται να συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού σφυγμού και στον μειωμένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

7. Κίνδυνος Εμφάνισης Καρκίνου
Το περιοδικό σεξ ή η αποχή από το σεξ, οδηγούν σε καταστολή ορισμένων νευρο-ενδοκρινικών συστημάτων και ενδέχεται να επιφέρουν δυσμενείς οργανικές επιπτώσεις τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αντιθέτως, η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα αναμένεται να λειτουργήσει ως προληπτικός παράγοντας της ανάπτυξης του καρκίνου των γεννητικών οργάνων και για τα δύο φύλα.

/
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More