Διαδίκτυο, πορνό και σεξουαλικός εθισμός…

Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και μερικές φορές μαζί του φέρνει και κάποια προβλήματα. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας μιλάει σήμερα για το διαδικτυακό πορνό, για τον εθισμό σε αυτό και φυσικά μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για το πως πρέπει να το χειριστούμε.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο δυστυχώς στις μέρες μας παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Από τη μία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πχ. Facebook, Twitter κλπ, από την άλλη ιστοσελίδες με σεξουαλικό περιεχόμενο, που μάλιστα φαίνεται σύμφωνα με μετρήσεις να είναι και πρώτες σε επισκεψιμότητα. Επίσης, θα μπορούσε κάποιος να πει πως το διαδικτυακό σεξ πλέον αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο, αφού είναι κάτι που αφορά 8 στους 10 άντρες και 7 στις 10 γυναίκες.

Πότε κάποιος θεωρείται εθισμένος;
Γενικότερα όσον αφορά στον εθισμό, μπορούμε να πούμε σε απλές γραμμές πως όταν κάποιος έχει ανάγκη για να “λειτουργήσει” σεξουαλικά την παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, τότε ναι, μιλάμε για εθισμό. Το να χρησιμοποιεί το ζευγάρι ως ερωτικό βοήθημα πορνογραφικό υλικό στα πλαίσια του παιγνιδιού είναι θεμιτό και μάλιστα μπορεί να το βοηθήσει να ανανεώσει τη σεξουαλική του ζωή. Όταν όμως χρειάζεται κάθε φορά να υπάρχει το πορνογραφικό υλικό και χωρίς αυτό να μην μπορεί να υπάρξει σεξουαλική επαφή, τότε λέμε πως υπάρχει πρόβλημα καθώς το ζευγάρι δεν είναι ελεύθερο να εκφραστεί και έχει ανάγκη από βοηθήματα.
Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο ένας σύντροφος “χάνεται” μέσα στις ιστοσελίδες τέτοιου περιεχομένου, όπου πολλές φορές μάλιστα, βλέπουμε να εξομολογείται στο γραφείο μας πως δεν βλέπει την ώρα να φύγει για παράδειγμα η σύντροφός του από το σπίτι για να μπει στο ίντερνετ και να …απολαύσει τον εαυτό του μόνος του! Όσο για το σεξ μεταξύ τους; Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκαναν σεξ; Δύσκολο να θυμηθεί…

Γιατί καταφεύγει κάποιος σε αυτόν τον τρόπο σεξουαλικής εκτόνωσης;
Είναι ένας τρόπος που μπορεί ο καθένας να αναζητήσει και να ικανοποιήσει έστω και από …απόσταση, την πιο κρυφή σεξουαλική του φαντασίωση, κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία του, χωρίς κοινωνικό ή ηθικό κόστος.

Πώς πρέπει να το χειριστούμε αν αντιληφθούμε ότι ο σύντροφός μας είναι κολλημένος στο διαδίκτυο;
Σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζεται πρώτα από όλα να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Βέβαια, δεν είναι και τόσο εύκολο για μία γυναίκα (το ίδιο όμως ισχύει και για έναν άνδρα) να μείνει ψύχραιμη, όταν μάλιστα εδώ και αρκετό καιρό βλέπει τον άνδρα της να την αποφεύγει σεξουαλικά και που μάλιστα μπορεί να έχει φτιάξει και σενάρια στο μυαλό της για την ύπαρξη μίας άλλης γυναίκας στο πλευρό του δικού της άνδρα!

Η αντιμετώπιση όμως χρειάζεται να είναι όσο γίνεται πιο “πολιτισμένη”, όχι για να μην τον στενοχωρήσει αλλά για να μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί του και να του δείξει πως η σχέση τους έχει πρόβλημα. Είναι αρκετοί οι άνδρες που θεωρούν πως δεν κάνουν τίποτα κακό, εφόσον δεν απατούν τη γυναίκα τους. Βέβαια, αρκετές είναι οι γυναίκες που αντιλαμβάνονται ως απιστία τη συγκεκριμένη πράξη!

Ο εθισμός σε οποιαδήποτε μορφή του αποτελεί σημάδι ψυχοπαθολογίας και θέλει ειδικό χειρισμό με ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Μπορεί λοιπόν ο εθισμός να προκαλέσει δυσλειτουργία στο ζευγάρι, να το αποξενώσει και να σταματήσει να βλέπει το σεξ σαν μια υγιή διαδικασία.
Έτσι λοιπόν, τα ζευγάρι θα χρειαστεί τη βοήθεια ειδικού που θα μπορέσει να τους βοηθήσει από τη μία να γίνει η απεξάρτηση από τον διαδικτυακό εθισμό και από την άλλη να ξαναβρεί ο ένας τον άλλον μέσα σε μία πιο υγιή σχέση, γιατί είναι αλήθεια πως σε μία σχέση είμαστε δύο! Αν κάτι μεταξύ μας δεν πάει καλά, ευθύνη έχουμε και οι δύο…

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

Read More

And More