Γιατί είναι τόσο σημαντικό το σεξ σε μια σχέση;

Μερικά πράγματα είναι αυτονόητα. Όπως το σεξ σε μια ερωτική σχέση. Πέρα όμως από την αυτονόητη σημαντικότητά του, αυτή της απόλαυσης, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που καθιστούν το σεξ σημαντικό σε μια σχέση. Η Health & Wellness Coach, Κρίστη Μηλιόρδου, γράφει σήμερα για τα όσα προσφέρει το σεξ σε μια σχέση…

Όταν αναφερόμαστε σε ευτυχισμένες σχέσεις σίγουρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποια μαγική συνταγή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία μιας σχέσης και καθορίζουν την επιτυχία της. Ένας από τους σημαντικότερους είναι το σεξ, όπου σύμφωνα με έρευνες δεν επηρεάζει θετικά μόνο τη σχέση αλλά και τη γενικότερη υγεία του ατόμου. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που το καθιστούν τόσο σημαντικό; Ας τους δούμε αναλυτικά:

-Ενώνει το ζευγάρι με τρόπους οι οποίοι δεν περιορίζονται μόνο στη φυσική επαφή. Το άγγιγμα κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης αυξάνει την οικειότητα ανάμεσα στους συντρόφους. Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα αίσθημα εγγύτητας σωματικής αλλά και ψυχικής μέσα από τη διαδικασία της ένωσης

-Οι ουσίες που εκκρίνονται από τον οργανισμό μας στη διάρκεια τους σεξ, όπως η οξυτοκίνη και η ντοπαμίνη, ευθύνονται για την καλή διάθεση και ευεξία. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τη συμπεριφορά αλλά και τον τρόπο αντίληψης των καταστάσεων, καθώς σχετίζεται με το αίσθημα αισιοδοξίας​.

-Μείωση του στρες, κάτι το οποίο ξεκινάει από την έκκριση των παραπάνω ορμονών. Εκτός αυτού μέσα από την ερωτική πράξη για κάποια ώρα ξεφεύγουμε από τα προβλήματα και τις έννοιες της καθημερινότητας. Τα μειωμένα επίπεδα στρες επηρεάζουν θετικά και τη σχέση καθώς απομακρύνουν εντάσεις και ξεσπάσματα στο/στη σύντροφο. Σε ότι αφορά το άγχος είναι πολύ σημαντικό να αφήνουμε μόνο το σεξ να επηρεάζει το άγχος, όχι το αντίστροφο, δηλαδή το άγχος της καθημερινότητας να επιδρά στη σεξουαλική ζωή γιατί κάτι τέτοιο συνεπάγεται και τα αντίστροφα αποτελέσματα.

-Μας κρατάει αφοσιωμένους στη σχέση. Αυτό συμβαίνει επειδή η σεξουαλική επαφή μας ενώνει περισσότερο αλλά και λόγω της προσπάθειας του ζευγαριού για μία υγιή ερωτική ζωή. Η αναζήτηση τρόπων για να ερχόμαστε πιο κοντά και η επινόηση καινούριων πραγμάτων μας κρατάει επικεντρωμένους στο σύντροφο.

-Γνωρίζουμε καλύτερα το σύντροφό μας καθώς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους αμοιβαίας ικανοποίησης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακαλύπτουμε νέα πράγματα ή νέους τρόπους ευχαρίστησης καθώς και νέα στοιχεία του εαυτού του που χωρίς το σεξ ίσως να μην γνωρίζαμε.

Μην ξεχνάτε, σημασία δεν έχει η ποσότητα των σεξουαλικών επαφών αλλά η θετική στάση των δύο συντρόφων απέναντι σε αυτό και η προσπάθεια τους να κρατούν τη σεξουαλική τους ζωή ζωντανή.

Read More

And More