Πώς να διατηρήσεις ζωντανή την ερωτική σου ζωή στο πέρασμα του χρόνου…

Ο χρόνος δεν κάνει διακρίσεις. Όλοι κάποια στιγμή θα μεγαλώσουμε. Τι γίνεται όμως με την ερωτική μας ζωή; Είναι κάτι που χάνεται σε βάθος χρόνου; Όχι φυσικά. Και η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα είναι εδώ για να μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε ο χρόνος να μην την καταστρέψει. Το αντίθετο!

Η σεξουαλική υγεία είναι σημαντική σε κάθε ηλικιακό στάδιο. Και η επιθυμία για συναισθηματική εγγύτητα είναι διαχρονική. Τι χρειάζεται να προσέξει κανείς ώστε να απολαμβάνει το σεξ με το πέρασμα των δεκαετιών:

1. Επικοινωνία
Μέσα στα χρόνια το ζευγάρι μπορεί να “χαθεί”. Πως όμως να μην γίνει αυτό όταν έχει μάθει να μιλάει μόνο για τις οικογενειακές εκκρεμότητες, για τα παιδιά και άλλα άσχετα από τους δύο της σχέσης; Μάθετε λοιπόν να συζητάτε με το σύντροφό σας. Βρείτε χρόνο να είστε ή πιο σωστά να ξαναγίνετε αισθησιακοί και σεξουαλικοί. Επικοινωνήστε λεκτικά αλλά και εξωλεκτικά. Μιλήστε για τις ανάγκες σας αλλά και για το πώς θα θέλατε να είστε στο μέλλον, κάντε κοινά σχέδια και όνειρα, μιλήστε και μοιραστείτε τα μεταξύ σας! Πως μπορούν να έρθουν δύο άνθρωποι πιο κοντά, να εκφράσουν τον ερωτισμό και τον αισθησιασμό τους αν δεν επικοινωνούν;

2. Σεξουαλική υγεία και ασφαλές σεξ
Προστατέψτε τον εαυτό σας από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όταν βρίσκεστε με έναν καινούριο σύντροφο. Δεν σημαίνει ότι επειδή τα χρόνια περνούν ότι δεν κινδυνεύετε από το να κολλήσετε κάποιο αφροδίσιο νόσημα!

3. Η σεξουαλική υγεία του άνδρα
Σίγουρα θεωρούμε ότι στη σημερινή εποχή το πέρασμα του χρόνου δεν είναι λόγος για να μην έχει ένας άνθρωπος σεξουαλική ζωή. Μπορεί ένας άνδρας να αντιμετωπίζει οργανικά προβλήματα καθώς η μείωση της τεστοστερόνης ενώ αυξάνεται η ηλικία του μπορεί να φέρει αλλαγές στη σεξουαλική του λειτουργία, μπορεί δηλαδή να επηρεάσει τη σεξουαλική του επιθυμία αλλά και τη στυτική λειτουργία. Παρόλα αυτά, δεν σημαίνει ότι το σεξ για αυτόν τέλειωσε εφόσον μπορεί να ανατρέξει στους κατάλληλους ειδικούς που θα “φροντίσουν” με τις κατάλληλες θεραπείες να συνεχίσει τη σεξουαλική του ζωή.

4. Η σεξουαλική υγεία της γυναίκας
Αντίστοιχα και στη γυναίκα οι αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο των χρόνων στην ψυχολογία αλλά και στο σώμα της εξαιτίας της εμμηνόπαυσης, μπορούν να την κάνουν να αισθάνεται λιγότερο επιθυμητή. Ας βάλει λοιπόν στο μυαλό της ότι είναι στο χέρι της να νιώσει και πάλι σεξουαλική και αισθησιακή, αν φροντίσει την εμφάνισή της, αν δεν παραιτηθεί, αν αρχίσει να γυμνάζεται… Σημαντική είναι επίσης η βοήθεια ειδικού αν αισθάνεται ότι νιώθει πιο καταθλιπτικά, όπως επίσης και τα βοηθητικά τζελ που υπάρχουν για την ξηρότητα του κόλπου λόγω της εμμηνόπαυσης, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει ακόμα το σεξ και να μην το θεωρεί επώδυνο και αγγαρεία! Είναι σημαντικό να φροντίσει τον υγεία της ώστε να νιώσει πάλι ελκυστική.

5. Φροντίζω την υγεία μου
Αν θέλω να θεωρώ τον εαυτό μου ώριμο, φροντίζω τη σωματική μου υγεία, πηγαίνω στο γιατρό, κάνω εξετάσεις, φροντίζω τη διατροφή μου και την άσκησή μου. Φροντίζω επίσης και την ψυχική που μπορεί να αρχίσει να πλήττεται καθώς νιώθω ότι ο χρόνος περνάει, ότι δεν έχω τη σφριγηλότητα που είχα κάποτε, ότι το σώμα μου ίσως δεν ακολουθεί τόσο εύκολα αυτά που η καρδιά μου ζητάει!

Είναι σημαντικό για όλους μας να προσέχουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας, όπως και τη σεξουαλική μας υγεία που σήμερα πλέον μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τα βαθιά μας γεράματα!

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr