Πώς μεταδίδεται ο ιός του ΑIDS; Τι πρέπει να προσέξεις;

Τις τελευταίες μέρες μας έχει σοκάρει όλους η είδηση με τις 12 οροθετικές ιερόδουλες σε οίκους ανοχής της Αθήνας που έκαναν σεξ χωρίς προφυλάξεις. Το AIDS χωρίς καμία αμφιβολία είναι από τις σοβαρότερες ασθένειες της εποχής μας και δεν πρέπει να την ξεχνάμε, ούτε να την αγνοούμε, ούτε να την υποτιμούμε. Δεν κάνει διακρίσεις.

Πρόκειται για μία από τις ασθένειες που συχνά τρέμουμε ακόμη και να προφέρουμε. Μας άφορα όμως όλους και οφείλουμε, κυρίως στον εαυτό μας, να λάβουμε τα μέτρα μας. Σήμερα, όλοι γνωρίζουν πως το μόνο όπλο είναι η προφύλαξη. Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη για όλους και σε κάθε περίπτωση.

Τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητική τάση στους νέους!!!

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 9.798 οροθετικά άτομα από το 1984 μέχρι σήμερα. Η εμφάνιση νέων μολύνσεων παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) από το 2004 και μετά οι άνθρωποι που έχουν δηλωθεί ως φορείς ή ασθενείς του ιού HIV τείνουν να αυξάνονται.

Για το 2009 το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν διαγνωστεί οροθετικοί αφορά στους νέους ηλικίας 25-29 ετών – 17,7% (ποσοστό επί του συνόλου ανδρών και γυναικών των νέων κρουσμάτων του 2009). Τα ποσοστά είναι εξίσου μεγάλα στις ηλικίες 30-34 (16,2%) και 35-39 ετών (16,5%).

Είναι καιρός να αποφασίσουμε πως μας αφορά όλους. “Υπάρχει πάντα η αίσθηση, επειδή το AIDS έχει ταυτιστεί με ιδιαίτερες συμπεριφορές και όλοι μας θεωρούμε τον εαυτό μας φυσιολογικό, πως δεν παρεκκλίνουμε από το φυσιολογικό. Θεωρούμε ότι εμείς είμαστε φυσιολογικοί. Ο μη φυσιολογικός είναι ο άλλος. Ότι είμαστε άτρωτοι, ότι σε εμάς δεν θα συμβεί” εξηγεί ο Σταμάτης Πουλής, υπεύθυνος των προστατευομένων διαμερισμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το AIDS μας αφορά όλους. Άνδρες και γυναίκες
Διαχρονικά στη χώρα μας το ποσοστό των ανδρών που εμφανίζονται θετικοί στον ιό του AIDS είναι σαφώς μεγαλύτερο. Η αναλογία ανδρών και γυναικών που έχουν καταγραφεί με τη νόσο είναι 80% με 20% αντίστοιχα. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να επαναπαύεσαι.

Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από τον ιό, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, ηλικίας και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. “Η αλήθεια είναι ότι ο συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης είναι μεσω της ομοφυλοφιλικής ανδρικής επαφής γιατί η πρωκτική διείσδυση είναι ο πιο επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μόνο αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν. Είναι ξεπερασμένη επιστημονικά η απόψη ότι είναι νόσος των ομοφυλοφίλων” εξηγεί ο Σταμάτης Πουλής.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ
Ο ιός μεταδίδεται από την ανταλλαγή βιολογικών υγρών. Όταν λέμε βιολογικά υγρά εννοούμε το αίμα, το σπέρμα και το μητρικό γάλα. Έτσι όπως καταλαβαίνει κανείς για να προσβληθεί κάποιος από τον ιό, πρέπει να συντρέχουν οι παρακάτω λόγοι:

– Η απροφύλακτη σεξουαλική επαφή. Για αυτό υπάρχει πάντα η προτροπή για χρήση προφυλακτικού. Όταν λέμε σεξουαλική επαφή εννοούμε όλους τους τύπους. Όχι μόνο την πρωκτική. Μιλάμε και για την κολπική αλλά και για τη στοματική.

– Η κοινή χρήση αιχμηρών αντικειμένων. Σύριγγες, βελόνες, ξυραφάκια. Όταν το αίμα έρθει σε επαφή με το δέρμα και το δέρμα δεν έχει κάποια ανοιχτή πληγή δεν θα υπάρξει μόλυνση.

– Με το μητρικό γάλα. Για αυτό κι όταν μια μητέρα έχει τον ιό, δεν θηλάζει το παιδί της ποτέ ώστε να μην περάσει ο ιός σε αυτό.

Καλό είναι λοιπόν να χρησιμοποιούνται σύριγγες, βελόνες, ξυραφάκια και οδοντόβουρτσες ατομικής χρήσης. Προσοχή απαιτείται και σε όσους επιθυμούν να κάνουν τατουάζ ή body piercing. Να μη γίνονται από πλανόδιους, αλλά σε κάποιο μαγαζί με άδεια που πληροί τους κανόνες υγιεινής, χρησιμοποιεί βελόνα μιας χρήσης και ατομικό μελανοδοχείο.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΟΠΛΟ ΤΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ
Ποτέ δεν ξεχνάς το προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή. Τι πρέπει να προσέξεις κατά την χρήση του προφυλακτικού:

– Την πιστοποίηση (CE) από την Ευρωπαϊκή Ένωση
– Την ημερομηνία λήξης και
– Τις συνθήκες συντήρησης (έκθεση στο ήλιο, κακή αποθήκευση κτλ)

Για να είσαι σίγουρη πως οι συνθήκες συντήρησής του είναι οι ενδεδειγμένες, πρώτη σου επιλογή είναι η αγορά προφυλακτικού από φαρμακείο, στη συνέχεια από το σουπερ μάρκετ και τέλος από το περίπτερο. “Αν βέβαια είναι 3.00 το πρωί και βρεις περίπτερο, δεν είναι ανάγκη να τρέχεις να βρεις διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Θα το προμηθευτείς από εκεί. Δεν υπάρχει πρόβλημα” εξηγεί ο κ. Πουλής.

Η χρήση λιπαντικού κατά τη σεξουαλική πράξη είτε γίνεται για βιολογικούς λόγους (ξηρότητα στην περιοχή), είτε επειδή το ζευγάρι το επιθυμεί θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Απόφυγε την χρήση baby oil και βαζελίνης που καταστρέφει το προφυλακτικό. Προτίμησε ειδικά για την περίσταση λιπαντικά που είναι υδατοδιαλυτά, φιλικά ως προς το προφυλακτικό.

Τέλος, καλό είναι το ζευγάρι να μην χρησιμοποιεί δύο προφυλακτικά μαζί, τα οποία τρίβονται μεταξύ τους και πάλι σπάνε. “Δεν προσφέρει έξτρα ασφάλεια η χρήση δύο προφυλακτικών. Δύο είναι σαν να μην βάζεις κανένα” εξηγεί ο κ. Πουλής.

Ο ιος δεν μεταδίδεται με την κοινωνική συναναστροφή

Το πιο δύσκολο είναι να συμφιλιωθεί κανείς με την ιδέα της συνύπαρξης με κάποιον άνθρωπο που είναι οροθετικός ή έχει εμφανίσει την νόσο του AIDS.

Ο ιός δεν μεταδίδεται:

– Αερογενώς. “Δεν είναι ας πούμε όπως η φυματίωση. Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν ήταν αερογενώς μεταδιδόμενο νόσημα” αναφέρει ο κ. Πουλής
– Φυσικά δεν μεταδίδεται και με την κοινωνική επαφή, με την αγκαλιά, την ανταλλαγή αντικειμένων
– Με το να μοιράζεσαι φαγητό, να κάνεις κοινή χρήση σκευών, πιάτων, πηρουνιών, τηλεφώνου
– Με τα ρούχα ή τα σκεπάσματα
– Με την κοινή χρήση τουαλέτας
– Από τη θάλασσα ή την πισίνα
-Από τα κουνούπια

Αν λοιπόν έχεις καιρό να επισκεφθείς ένα δημόσιο νοσοκομείο για την απλή και δωρεάν εξέταση, κλείσε ένα ραντεβού τώρα. Κάνε κλικ εδώ για να δεις τι πρέπει να κάνεις.

Read More

And More