ΤΟ ΣΕΞ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ! Είναι ίδια η σημασία του και για τα δύο φύλα; Τι γίνεται όταν το σεξ δεν είναι καλό;

Η ψυχολόγος Ιωάννα Νικολάτου γράφει σήμερα για το σεξ μέσα στη σχέση…

Το σεξ είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση των δεσμών ενός ζευγαριού. Πρώτα απ’ όλα, το σεξ ανταποκρίνεται στη βασική ανάγκη του ανθρώπου για άντληση ηδονής και συνδέεται άμεσα με τη σαρκική επιθυμία τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα. Πέρα από αυτό όμως αποτελεί ένα ξεχωριστό τρόπο επικοινωνίας για τους δύο συντρόφους και ενισχύει σημαντικά τη συντροφικότητα του ζευγαριού. Αυτός είναι και ο λόγος που το σεξ κατέχει κεντρικό ρόλο μέσα στη ζωή του ζευγαριού.

Μπορεί να ζήσει μία σχέση χωρίς σεξ;
Η αλήθεια είναι ότι μία σχέση δεν χρειάζεται απαραίτητα για να είναι ποιοτική και βαθιά την ύπαρξη του σεξ, όπως αντίστοιχα δεν είναι και απόλυτο μήνυμα ευτυχίας το καλό σεξ χωρίς συναισθηματική επένδυση. Όμως, και στις δύο περιπτώσεις συζητάμε για ημίμετρα. Το σεξ μέτριο, καλό ή τέλειο ολοκληρώνει τη σχέση! Δεν χρειαζόμαστε μία σχέση που να στηρίζεται μόνο σε αυτό αλλά ούτε μία σχέση χωρίς αυτό.

Η σημασία του σεξ είναι ίδια και για τα δύο φύλα;
Αν και ακούμε πολλές φορές πως για τον άντρα το σεξ στη σχέση είναι πολύ πιο σημαντικό από ότι για τη γυναίκα, πολλές έρευνες δείχνουν πως και για τα δύο φύλα είναι εξίσου σημαντικό. Για τον άντρα, η καλή σεξουαλική ζωή σε μία σχέση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα, που τον κάνει να αισθάνεται επιτυχημένο, δυνατό και αρεστό. Η γυναίκα από την άλλη, όσο μεγαλώνει και εξοικειώνεται περισσότερο με το σώμα της και τη σεξουαλικότητά της, απενοχοποιεί το σεξ και διεκδικεί σεξουαλική ικανοποίηση.

Τι γίνεται όταν το σεξ δεν είναι καλό;

Το σεξ μπορεί να χαρακτηριστεί «μη ικανοποιητικό» για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει κάποιας μορφής δυσλειτουργία είτε στον άντρα είτε στη γυναίκα η οποία να μην οφείλεται στη μεταξύ τους σχέση αλλά σε άλλα οργανικά ή ψυχολογικά αίτια. Ένα στα δύο ζευγάρια, όμως, που καταφεύγει στους ειδικούς για κάποιο πρόβλημα στο σεξ, στη πραγματικότητα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στη σχέση του το οποίο και δεν μπορεί να αντιληφθεί. Η σεξουαλική ζωή των ζευγαριών μπορεί να μαραθεί λόγω εξάντλησης, βαρεμάρας, συνήθειας. Συχνά, πρώτος λόγος είναι η καριέρα και το συνεπακόλουθο άγχος για την επιτυχία, αλλά και η έλευση ενός παιδιού είναι μία σημαντική αιτία. Ένα ζευγάρι που δεν απολαμβάνει ικανοποιητικό σεξ στη σχέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να το συζητήσει, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να απομακρύνεται και να στρέφεται πιθανόν σε εξωσυζυγικές σχέσεις για να επιβεβαιωθεί.

Τι κάνουμε;
Το πρώτο που χρειάζεται να κάνει το ζευγάρι είναι να συζητήσει το πρόβλημα μόλις το επισημάνει. Βέβαια χρειάζεται πολύ θάρρος στην αρχή, όμως η σκέψη ότι ίσως η/ο σύντροφός μας δεν το έχει αντιληφθεί είναι συνήθως λανθασμένη. Το πιο συνηθισμένο είναι να το έχει και εκείνη/ος επισημάνει, αλλά να αποφεύγει τη συζήτηση για τους ίδιους λόγους με εμάς. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε ήρεμο τόνο και χωρίς μορφή κατηγορίας προς τον/την σύντροφο. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η αιτία της κρίσης και όχι να κατηγορεί ο ένας τον άλλον.

Το δεύτερο βήμα είναι η συζήτηση για την ίδια τη σχέση. Αν καταφέρουμε να επισημάνουμε τα σημεία που η σχέση υστερεί, ίσως μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε. Αυτό στηρίζεται στο δεδομένο ότι ένα πρόβλημα στη σεξουαλική σχέση αντανακλά και κάποιο άλλο πρόβλημα συνολικά στη σχέση. Απλά το σεξουαλικό πρόβλημα είναι αυτό που είναι πιο εύκολο για να το δει κάποιος με πιο άμεσα αποτελέσματα. Το ζευγάρι χρειάζεται να συζητήσει μεταξύ του για να μπορέσει να βρει τι άλλο δεν πάει καλά στη σχέση. Λύνοντας αυτό θα λυθεί σταδιακά και το σεξουαλικό ζήτημα.

Βέβαια, όπως και σε τόσες άλλες πλευρές του γάμου, η απάντηση βρίσκεται στον συμβιβασμό. Στην αναγνώριση των αναγκών και των δύο. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει να κάνεις έρωτα με τον άλλον ακόμα και όταν δεν έχεις διάθεση, απλώς γνωρίζοντας ότι θα χαροποιήσεις τον/την σύντροφό σου!!

Read More

And More