Πίσω στην κορυφή της σελίδας
12.02.2015 | 01:11
Μαρίνα Μόσχα

Σεξ για πρώτη φορά: Τι πρέπει να σκεφτείς πριν το αποφασίσεις; Επηρεάζει το παρακάτω μας;

Σεξ για πρώτη φορά: Τι πρέπει να σκεφτείς πριν το αποφασίσεις; Επηρεάζει το παρακάτω μας;
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Πρώτη φορά σεξ. Ένα κομβικό σημείο για κάθε κορίτσι. Ποια είναι λοιπόν η σωστή στιγμή; Τι πρέπει να έχει συζητήσει με τον εαυτό της πριν πάρει την απόφαση; Πόσο επηρεάζει το παρακάτω μας η πρώτη φορά; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα είναι η πλέον ειδική να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα...


Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και τι ρόλο παίζει η πρώτη φορά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας
ενδεχομένως ή στην ταυτότητα της σεξουαλικής μας ζωής;

Η πρώτη σεξουαλική επαφή του κοριτσιού που γίνεται γυναίκα, αν και είναι σημαντική, δεν μπορούμε να πούμε ότι καθορίζει την μετέπειτα σεξουαλική της ζωή. Ας μην ξεχνάμε ότι συνήθως η πρώτη φορά ή πιο σωστά, οι πρώτες φορές για τα κορίτσια δεν είναι και ό,τι καλύτερο, εφόσον συνδέονται με το σπάσιμο του παρθενικού υμένα και τον πόνο. Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η πρώτη φορά διαμορφώνει την προσωπικότητα της νεαρής γυναίκας ή την σεξουαλικότητά της. Εκτός από κάποιες περιπτώσεις που το νεαρό κορίτσι μπορεί να φοβάται πολύ τον πόνο που έχει ακούσει ότι θα υποστεί, αν επίσης προέρχεται από αυστηρό περιβάλλον με ταμπού και τη θεώρηση ότι το σεξ είναι κάτι κακό και ανήθικο, αν έχει προκαταλήψεις και λανθασμένη πληροφόρηση γύρω από το σεξ, όπου μπορεί η πρώτη φορά να φανεί επίπονη και επώδυνη, παρουσιάζοντας στην πορεία μία διαταραχή του πόνου τον κολεόσπασμό, όπου νιώθει τα πόδια της να κλείνουν καθώς το πέος του συντρόφου της προσπαθεί να διεισδύσει.
Έτσι λοιπόν, η γυναίκα που είχε μία αρνητική πρώτη εμπειρία, καλό είναι να γνωρίζει, πως η πρώτη της φορά δεν σηματοδοτεί τη σεξουαλική της συνέχεια. Είναι απλά μια αρχή σε μια πορεία, που από εκείνη εξαρτάται η καλύτερη επιλογή που θα κάνει στο μέλλον, με πιο ουσιαστικό τρόπο επικοινωνίας και αυτοδιάθεσης.


Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την έφηβη να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή;
Αρκετά συχνά μας ρωτούν κορίτσια αλλά και γονείς για το πότε είναι η σωστή ηλικία για το κορίτσι να πάει στην πρώτη του φορά. Θα λέγαμε λοιπόν, ότι αν και είναι έτοιμη η νεαρή κοπέλα από την ώρα σχεδόν που θα της έρθει η περίοδος βιολογικά, παρόλα αυτά η καλύτερη περίοδος για να ανοίξει τη σεξουαλική της ζωή είναι η ηλικία των 16 - 19 ετών, όπου είναι έτοιμη και βιολογικά και συναισθηματικά, έτσι ώστε να απολαύσει και να χαρεί το πρώτο σκαλοπάτι της σεξουαλικής ζωής της. Αυτό είναι κάτι που η νεαρή γυναίκα πρέπει να το γνωρίζει, ώστε να μη βιαστεί να προχωρήσει επιπόλαια ή αντιδραστικά στη σεξουαλική πράξη.


Τι πρέπει να έχει συζητήσει ένα κορίτσι με τον εαυτό του πριν πάρει την απόφαση να κάνει έρωτα για πρώτη φορά;
Αν και όπως αναφέραμε παραπάνω η πρώτη φορά δεν στιγματίζει τη νεαρή γυναίκα, καλό είναι να προχωρήσει σε αυτήν όταν αισθανθεί η ίδια έτοιμη να κάνει το σεξουαλικό της άνοιγμα. Είναι αναγκαίο λοιπόν, η έφηβη να προχωρήσει στην πρώτη φορά όταν θα αισθάνεται έτοιμη και διαθέσιμη συναισθηματικά, έτσι ώστε η απόφασή της να  είναι μια συνειδητή πράξη και όχι μια απλή εμπειρία που θα τη μοιραστεί με τις φίλες της για να μη θεωρηθεί «εκτός μόδας» ή θα λειτουργήσει παρορμητικά κάτω από την πίεση του άντρα συντρόφου.


Πολλά κορίτσια συνήθως υποκύπτουν στην πίεση του συντρόφου από φόβο μήπως τις χωρίσει. Πως επηρεάζει αυτό;
Το νεαρό κορίτσι στην πρώτη του φορά λειτουργεί κυρίως συναισθηματικά και όχι σαρκικά, όπως συμβαίνει με το νεαρό αγόρι. Κίνητρό της είναι το συναίσθημα της τρυφερότητας και της παράδοσής της σε αυτόν που έχει επιλέξει, μέσα από την προσφορά της σεξουαλικής ηδονής σε εκείνον. Η δική της ικανοποίηση μένει πίσω, αφού η ίδια δεν συμμετέχει ουσιαστικά, κάτω από το κλίμα της αμηχανίας, της απειρίας και τον πιθανό φόβο που μπορεί να αισθάνεται.

Ας έχει στο μυαλό της η κάθε νεαρή γυναίκα, ότι η πρώτη φορά καλό είναι να γίνει όταν εκείνη νιώσει έτοιμη να προχωρήσει και όχι επειδή θα την πιέσει ο σύντροφός της, απειλώντας την όπως βλέπουμε πολλές φορές ότι: "Αν δεν κάνουμε σεξ, θα πάω με άλλη!"
Η απάντηση της έφηβης θα πρέπει τότε στον εκβιασμό του συντρόφου της να είναι: "Μπορείς να πηγαίνεις! Στο καλό!" Ναι, αν ο σύντροφός σου δεν μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικά είναι κάποια πράγματα όπως η πρώτη σου φορά, τότε σημαίνει ότι δεν είναι αντάξιός σου. Αν δεν σέβεται τις επιθυμίες σου, τις αξίες σου και τα πιστεύω σου, άφησέ τον να φύγει. Μην περιμένεις ότι αν υποκύψεις στον εκβιασμό του, εκείνος θα το εκτιμήσει…

/

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας  210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr


Βαθμολόγησέ το
Εσύ τι λες; Πες τη γνώμη σου
Πες τη γνώμη σου

Πείτε μας...

Ρωτήστε μας, διορθώστε μας, εκμυστηρευτείτε μας, σχολιάστε μας. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέλος της παρέας που
λέγεται ΤL!fe...

Top 10