” Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου”

Παρακολουθήσαμε με το Νίκο και τα παιδιά το ” Μεγάλο περίπατο του Πέτρου” από την παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο Rex. Είναι μια από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω δει ποτέ.

Είναι ένα έργο βασισμένο στο ομώνυμο και πολυδιαβασμένο βιβλίο της, λατρεμένης μου Άλκης Ζέη. Περιττό να σας πω ότι πλάνταξα στο κλάμα. Στο πρώτο μέρος κρατήθηκα με χίλια ζόρια, αλλά στο δεύτερο ήταν αδύνατο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, ενώ ακόμη και ο Νίκος που πάντα βρίσκει κάτι να καυτηριάσει, αυτή τη φορά έφυγε από το θέατρο απόλυτα ικανοποιημένος.

Η αυλαία ανοίγει στις 27 Οκτωβρίου 1940. Ο Πέτρος είναι εννιά χρονών και είναι λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Η αδερφή του η Αντιγόνη θέλει να του δώσει το κουτί από το βραχιόλι της για να το θάψει. Ο Πέτρος θέλει να το βάλει στη χαραμάδα του δοκαριού. Δεν θα προλάβει.


Ξημερώνει 28 Οκτωβρίου και ο Πέτρος ξυπνά από τις σειρήνες του πολέμου. Η ζωή του ανατρέπεται. Το σχολείο κλείνει, ο θείος Άγγελος φεύγει για τον πόλεμο, η μαμά του μετρά τα τρόφιμα στα ντουλάπια.


Ο Πέτρος ζει τις πρώτες νίκες, την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, την κατοχή και την πείνα. Με τον Γιάννη και τον Σωτήρη διαδηλώνει, γράφει συνθήματα στους τοίχους, γνωρίζει τον Αχιλλέα και τη Δροσούλα, συμμετέχει στην αντίσταση.

Παρακολουθούμε τον μεγάλο του αυτό περίπατο γεμάτο περιπέτειες, συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις από τον Οκτώβριο του 1940 έως την απελευθέρωση της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1944 που θα τον βρει στους δρόμους, «άντρα πια, δεκατριών χρονών»!


Η Άλκη Ζέη ήταν 15 χρονών όταν ξέσπασε ο πόλεμος και το βιβλίο βασίζεται σε προσωπικά της βιώματα. Διατηρώντας τα λογοτεχνικά στοιχεία, η παράσταση του Εθνικού αναδεικνύει με ουσία και συναίσθημα, γλυκά, τρυφερά και ανθρώπινα, όλα τα μικρά και τα μεγάλα μιας εποχής και ενός λαού, που κατάφερε να ξεπεράσει έναν πόλεμο και να πάει μπροστά.


Τα παιδιά παίρνουν ένα μάθημα ιστορίας και εμείς οι μεγαλύτεροι ανακαλούμε θύμησες από τις ιστορίες, που έχουμε ακούσει μικροί από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, παίρνοντας δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.

Είναι μια παράσταση που αξίζει να την δείτε και θα με θυμηθείτε! Το εισιτήριο στοιχίζει 10 ευρώ.

Φιλιά,

Τατιάνα

And More